divendres, 31 de juliol del 2015

Fotografies de la presentació de l'exposició "Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563", als Reials Col·legis

















Es presenta l'exposició "Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563", als Reials Col·legis







L’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre programa aquesta exposició per als dies de la XX Festa del Renaixement per tal de posar èmfasi en el llegat del segle XVI tortosí

“Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563” és el títol de la nova exposició que organitza l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre, juntament amb l’Ajuntament de Tortosa, amb motiu de la XX edició de la Festa del Renaixement.
Aquest matí, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el director de l’Arxiu Històric, Albert Curto, i el regidor de Festes, Domingo Tomàs, han presentat els detalls d’aquesta mostra als Reials Col·legis, l’edifici més emblemàtic del segle XVI de la nostra ciutat.
L’exposició, pretén posar en valor, un cop més, la important riquesa patrimonial i documental de la nostra ciutat per tal d’apropar-la als ciutadans tortosins, així com als vinguts d’arreu. Aquest cop, l’Arxiu Històric s’ha volgut centrar en un dels testimonis més rellevants de la Tortosa del segle XVI i que més han ajudat a l’hora de documentar el passat de la ciutat, o bé, les tasques de recreació històrica de la singular Festa del Renaixement. Estem parlant dels gravats de les panoràmiques de la Tortosa de l’època renaixentista que va dibuixar el pintor flamenc Anton Van der Wyngaerde al 1563. Wyngaerde va rebre l’encàrrec per part del rei espanyol, Felip II, de plasmar diferents ciutats del regne. Al 1563 arribà a la nostra ciutat des d’on elaborà dues il·lustracions.
La primera, des del marge dret del riu Ebre, representa la façana fluvial de la ciutat amb el Pont de Barques, l’únic pas existent sobre el riu Ebre, així com representa amb un gran detall i virtuositat elements claus de la ciutat com el Cap de Pont, la Creu de Terme, o, fins i tot, un ajusticiat a la forca. Pel que fa a l’altra, des del fortí de Tenaces, s’hi representa el sector de la Vilanova, amb el portal de Vimpeçol, les Hortes de Pimpí, la murada i el call, entre d’altres.
En declaracions als mitjans, el director de l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre, Albert Curto, ha dit que “aquest gravat és d’una riquesa excepcional” i que “no totes les ciutats d’aquella època han tingut la fortuna d’haver heretat una imatge tan precisa de com era la Tortosa del 1.500”. Ha afegit que “la idea de l’exposició és donar a conèixer la imatge exemplar de Wyngaerde per posar-la a l’abast de tothom i identificar els diferents elements” i que “el dibuix ofereix molts detalls, no només des del punt de vista urbanístic o arquitectònic sinó també dels paisatges i dels costums de l’època”. Curto, ha destacat la importància d’aquest gravat per conèixer el traçat urbanístic de l’època i ha defensat que “aquesta exposició que s’organitza en el marc de la Festa del Renaixement, està pensada, especialment, per a la gent de Tortosa”, dels quals també ha lamentat que “sovint no tenim la resposta ciutadana que desitjaríem i els turistes acaben visitant les exposicions amb més freqüència que els que som d’aquí”. També ha remarcat que “és una llàstima que encara hi hagi una part de la població, especialment la més jove, que visqui en la ignorància de la documentació i de la història de Tortosa, perquè només des de la ignorància és com a llarg termini pot acabar desapareixent aquest llegat tan important de la ciutat”.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “aquesta exposició intenta explicar la Tortosa del Segle XVI, però ho fa des de la perspectiva del segle XXI” i que “pretén identificar quins llocs emblemàtics de la Tortosa del segle XVI avui encara tenen reflex. Alguns mantenen el mateix estat com la Torre del Célio i d’altres que han estat objecte de transformació com la Torre del Riu o el Pont de Barques”.
A més, també ha volgut agrair la nova iniciativa impulsada des de l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre i ha recordat que “ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa” i que “aquesta mostra representa un al·licient més per visitar els Reials Col·legis”. Finalment, ha encoratjat els ciutadans i turistes a que “visitin aquesta exposició en el marc de la XX edició de la Festa del Renaixement”.
Cal destacar també que el gravat compta amb la senyalització de diferents punts claus de la ciutat que es complementen amb imatges de l’actualitat on s’explica quina va ser la seva història i com estan avui en dia. Així, permet una més fàcil identificació i ubicació dels espais per part dels visitants. Al mateix temps, l’exposició disposa d’un total de dotze llibres i documents del segle XVI on s’evoca la vida social, política o administrativa d’aquells temps. Alguns d’aquests documents són els pergamins dels reis espanyols Felip I i Felip II, el Llibre d’Establiments (1586), el Llibre de Clavaria (1569), El Llibre de Costums o, fins i tot, el Llibre de Fogatges.
L’exposició es podrà visitar durant els quatre dies de la XX edició de la Festa del Renaixement a l’edifici més distingit del segle XVI de les nostres terres, els Reials Col·legis.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 21 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López

dijous, 30 de juliol del 2015

Fotografies de la finalització de les obres d'urbanització de la Plaça Mossèn Sol









Finalitzen les obres d'urbanització de la Plaça Mossèn Sol







L’Ajuntament de Tortosa presenta els detalls de la remodelació de la Plaça Mossèn Sol, que ha tingut un cost total de 476.775€

L’Ajuntament de Tortosa dóna per finalitzades les obres d’urbanització de la Plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, que han estat una de les darreres actuacions importants incloses al Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (PINCAT).
Aquest matí s’han presentat els detalls de la remodelació de la Plaça Mossèn Sol per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la tinent d’alcalde de Serveis al Territori i Diputada al Parlament de Catalunya, Meritxell Roigé, el regidor del barri, Joaquim del Pino i el president de l’Associació de Veïns del Rastre, Carlos Redó, a més dels representants de l’empresa adjudicatària de l’obra, “Also Casals Instal·lacions”.
La plaça s’ha remodelat de forma integral posant en valor les restes de la muralla del segle XIV que es troben al bell mig de la plaça i prioritzant la comoditat de la ciutadania i dels veïns.
Cal esmentar que aquesta reforma es remunta uns quants anys enrere, quan el govern municipal, ja encapçalat per Ferran Bel, va promoure aquesta actuació amb l’afegit de construir un aparcament soterrat per tal de ser inclosa al PINCAT. No obstant, però, el possible aparcament soterrat va impossibilitar que es dugués a terme en aquell període. En un ple ordinari de l’anterior mandat s’acordà tornar a proposar el projecte, aquest cop, però, deixant ja definitivament de banda l’aparcament soterrat que no es podria dur a terme pel tram de muralla descobert als fonaments de la mateixa plaça.
És per això que, tot i el retard en la posada en escena de la nova plaça Mossèn Sol i de les reclamacions per part de l’Associació de Veïns, set anys després ja es pot parlar d’una actuació més finalitzada i que aposta per la millora del traçat del Nucli Antic i del barri del Rastre.
Així mateix ho ha fet palès el president de l’Associació de Veïns del Rastre, Carlos Redó, que ha afirmat que “és la cirereta urbanística que li faltava al barri” i que “per a la gent significarà molt perquè la plaça que teníem no era digna per a les persones i, ara, serà una plaça per a la gent del barri i que es farà atractiva per als visitants de fora que mai arribaven”. També ha valorat molt positivament que de cara al Renaixement s’ubiqui una taverna i un campament.
La plaça s’ha urbanitzat a un únic nivell i s’ha pogut recuperar el tram de muralla del segle XIV, que creua la plaça de manera longitudinal, per tal de posar en valor aquest distintiu del conjunt patrimonial de la nostra ciutat. Han informat que s’aplicarà un tractament especial a les restes de la muralla per tal que puguin ser visitables i al seu lateral s’acondicionarà una mena de rasa per poder seure i, fins i tot, dur a terme espectacles.
La pavimentació de l’entorn s’ha fet mitjançant llosetes de pedra artificial a la zona dels vials existents que envolten la plaça i de formigó in-situ en diferents franges de colors per a la resta de la plaça. Amb motiu de la XX Festa del Renaixement, la plaça es reobrirà al pas de la ciutadania i per després de la Festa, es finalitzarà la connexió dels vials del Vall i Providència. A més, els carrers del Bou i de l’Escorxador s’han prolongat fins arribar a l’espai obert de la plaça, per tal que faci d’enllaç entre la Tortosa d’Intramurs i la ciutat dels afores de la muralla.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que “és una actuació singular per diferents motius; perquè és l’última actuació urbanística que quedava pendent al barri del Rastre, perquè és de les últimes que faltava per finalitzar el PINCAT, perquè recuperem un espai que no era públic com el que està al davant de l’antic Col·legi de Sant Josep i perquè recuperem el tram de muralla que havia estat colgada a sota de la plaça durant anys i panys”.
També s’ha mostrat satisfet pel fet de “recuperar la peanya del monument a Mossèn Sol que va ser dissenyada per Agustí Querol i materialitzada per Víctor Cerveto i que fa 83 anys va sortir de la plaça i que havia estat al col·legi dels Josepets”. Ha afegit que “s’ha d’acabar de restaurar i millorar” i que “l’estàtua de Mossèn Sol que hi havia es va destruir durant la Guerra Civil i prop dels anys 90 es va fer una altra escultura de Mossèn Sol per part de l’escultor Àngel Acosta, que volem posar a sobre del monòlit d’Agustí Querol i Víctor Cerveto”.
L’escultura es desplaçarà uns quants metres del seu lloc originari a la plaça per tal de donar-li una millor ubicació.
Finalment, l’alcalde ha dit que “la Plaça Mossèn Sol era una reivindicació històrica per part de l’Associació de Veïns del Rastre” i que “esperem que això esperoni la rehabilitació de les cases del voltant”.
La nova plaça incorporarà una zona enjardinada en un dels nous espais adjacents a la fortificació i que no eren oberts al públic, just al davant de l’antic Col·legi de Sant Josep, on Ferran Bel ha avançat que es podran programar diferents actes de caire lúdic i cultural. Aquesta millora però no s’executarà fins passada la Festa del Renaixement.
A més, l’obra s’ha dotat d’altres serveis com la instal·lació d’una illa de contenidors soterrats de recollida selectiva, el soterrament de línies aèries, el nou enllumenat amb tecnologia LED, la plantació d’un nou arbrat o la incorporació de nou mobiliari urbà.
En relació a la mobilitat, la plaça tindrà prioritat invertida i s’habilitaran un total de 21 places d’aparcament en zona verda, especial per als residents, amb les quals, el barri del Rastre, ja disposarà d’una vuitantena de nous estacionaments en aquest sentit.
Així doncs, la urbanització integral de la Plaça Mossèn Sol ha tingut un pressupost total d’adjudicació de 476.775€ i ha estat una de les darreres actuacions importants incloses en el PINCAT.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 20 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López

dimecres, 29 de juliol del 2015

Fotografies de la presentació del llibre "Absència"













Presentació del llibre "Absència"







Es presenta el llibre “Absència”, amb poemes de Carles Duarte i fotografies de Manuel Cohen

Aquesta tarda s’ha presentat el llibre “Absència”, de Carles Duarte i Manuel Cohen, a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa.
L’acte ha comptat amb l’assistència dels autors, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; l’escriptor, Manel Ollé i l’autor de l’epíleg, Xavier Rollan, entre d’altres autoritats de la ciutat.
“Absència” és una obra que pretén plasmar els indrets més oblidats del casc antic de la ciutat de Tortosa a través dels fotomuntatges espectaculars del fotògraf, Manuel Cohen. Els terrats, les cases abandonades, els carrers poc transitats i les places del Nucli Antic són els escenaris protagonistes d’aquest llibre, on al darrere de cadascun dels fotomuntatges s’hi amaga una història que ens explica l’autor dels poemes, Carles Duarte.
L’escriptor, Manel Ollé, ha estat l’encarregat de fer la presentació i ha dit que “aquest és un llibre d’una gran bellesa i sensibilitat” i que “les imatges ens mostren la importància de la ciutat de Tortosa”.
A continuació, l’autor de l’epíleg, Xavier Rollan ha explicat que “per fer les fotos vam tenir accés a les cases i als terrats del Casc Antic de la ciutat” i “a través dels fotomuntatges s’ha donat un altre sentit als espais amb moltíssima potència”.
Ha afegit que “de vegades les solucions són molt difícils en una ciutat com Tortosa” i ha demanat “sensibilitat a l’alcalde perquè hem d’entendre que el patrimoni és tot un conjunt”.
L’autor dels poemes i president de la Fundació Carulla, Carles Duarte, ha explicat que el seu vincle amb la ciutat de Tortosa ja ve de lluny i ha dit que “és una de les ciutat més importants”, fent referència al seu distingit patrimoni artístic, a la Festa del Renaixement i al mateix centre històric.
Ha destacat que “Manuel Cohen és un artista excepcional i ha estat tot un privilegi acompanyar-lo en aquest projecte” i que “la qualitat estètica de les imatges ens commou i ens fascina”. També ha afegit que “s’expressen les emocions que ens produeix l’experiència humana plasmada en record”.
Finalment ha agraït, molt especialment, la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i de l’editorial Pagès Editors.
Ha conclòs la seva intervenció amb la lectura dels poemes “Viatge inesperat”, “Decret de l’aclamació”, “Una butaca d’or”, “Fetilleria Ocre” i “L’espiral de la indigència”, inclosos en l’obra.
El fotògraf ha lloat la ciutat de Tortosa dient que “el seu Casc Antic és tranquil, bell i harmoniós” i també “acollidor per viure fora del temps”. Ha agraït la feina feta per part de Xavier Rollan, del qual ha destacat que “és un gran arquitecte apassionat pel Casc Antic”.
Ha dit que Tortosa és “una bella joia en mans brutes” i que “cal aconseguir que el Casc Antic sigui part del Patrimoni de la UNESCO”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “és una obra rellevant per a la poesia i que de segur que tindrà un gran impacte”. Ha destacat que “el títol de l’obra ens explica el contingut de l’absència de les persones i de l’activitat humana”. Ha manifestat que “a la ciutat de Tortosa, durant un moment donat de la història, en aquests llocs hi havia presència de civilitzacions però quan la ciutat va créixer i va deixar de funcionar es va produir l’absència de l’activitat humana i de la implicació ciutadana”.
Ha explicat que “dels 30 fotomuntatges, només n’hi ha quatre on apareixen persones i la casualitat és que tots són espais que han estat rehabilitats recentment”. A més, ha afegit que “la recuperació històrica del Casc Antic acabarà arribant i es recuperarà l’activitat econòmica i la gent tornarà a viure-hi”. Ha reiterat que “mai s’ha volgut dir que no es tingui sensibilitat pel Nucli Antic i que si no s’actua, segur que t’equivoques”.
Finalment, ha parlat de la ciutat de Tortosa, de la qual ha dit que “és una petita Florència, important pel seu patrimoni renaixentista i barroc que s’ha de posar en valor”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 16 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López