dimecres, 24 d’agost del 2016

L'Esplendor del segle XVI arriba a Barcelona







L’Ebre i Tortosa protagonitzen la nova acció de promoció turística al Born

El patrimoni, la cultura, les tradicions, la gastronomia, la història o el turisme de Tortosa i de les Terres de l’Ebre han arribat avui al Born Centre Cultural, en el marc d’una nova jornada de promoció turística a Barcelona. L’essència de les nostres terres ha omplert els espais del Born, de la mà de més de 200 ambaixadors ebrencs que no han desaprofitat l’ocasió per demostrar la importància de les Terres de l’Ebre.
“Descobrim l’Ebre i Tortosa”, sota aquest nom s’englobava la jornada de promoció turística de la ciutat al Born, que ha estat impulsada per l’Ajuntament de Tortosa i la revista Descobrir. L’Ajuntament de Barcelona i la revista Descobrir han creat El Born.cat, una nova aposta que consisteix en organitzar mensualment una jornada monogràfica dedicada a un territori del país, per tal que els visitants s’hi acostin i puguin descobrir de més a prop els principals actius turístics i culturals que s’hi amaguen.
Malgrat la pluja de l’inici de la jornada, la plaça Comercial s’ha anat emplenant de mica en mica de curiosos i visitants que li han plantat cara per no perdre’s cap detall de les primeres activitats
 del dia. A primera hora s’ha posat en marxa la fira de productes agroalimentaris i artesans, de la mà de diferents establiments de Tortosa com Conficon, el Museu de la Catedral o Calaix de Sastre. A la plaça Comercial també s’ha instal·lat el Campament del Terç i els Jocs tradicionals del Renaixement, que han estat presents al llarg de tot el dia.
L’esplendor del segle XVI s’ha apoderat dels carrers de la ciutat comtal amb l’arribada del seguici de les famílies nobles, abillades amb els seus luxosos vestits i acompanyades pel so de la música de la Fanfara de la Vegueria. Amb la comitiva tampoc hi podien faltar un clàssic de la Festa del Renaixement, els Abanderats de la Festa, que han fet una breu actuació a la plaça Comercial.
A les 12:00h ha arrencat l’acte inaugural de la jornada a la Sala Moragues, de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Amb la tradicional “Jota Viatgera” i rememorant els vells temps amb “Lo Carrilet”, els Quicos han delectat el públic i han donat pas als parlaments inaugurals.
El director de la revista Descobrir, Joan Morales, ha destacat que “avui tindran l’oportunitat de descobrir aspectes desconeguts de la Festa del Renaixement o gaudir de totes les activitats vinculades a Tortosa”. Ha fet referència al cicle del Born.cat, tot dient que “és una excel·lent oportunitat per donar a conèixer un territori, com ara l’Ebre, que el sentim molt nostre”.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s’ha mostrat “orgullós” de compartir aquesta jornada al Born i ha volgut agrair “l’esforç de les desenes de persones i empreses que han dedicat el seu temps a què la jornada d’avui sigui un èxit”. Ha destacat que “Barcelona és sempre una bona iniciativa com a capital de país per dur a terme una acció promocional” i ha afegit que “avui hem portat el bo i millor de Tortosa i de les Terres de l’Ebre al Born”. Ha referit que “si aquesta jornada ha estat possible ha estat gràcies a la col·laboració de centenars de persones” i ha encoratjat la ciutadania barcelonina a visitar Tortosa, tot dient que “per conèixer el bo i millor heu de venir a Tortosa i conèixer-la de prop, no tindreu cap tipus de dubte de tornar a repetir”.
A continuació, els balls i les danses tradicionals han tingut el seu protagonisme a la Sala Moragues. Els visitants han pogut gaudir de les jotes ebrenques de la mà de l’escola de ball Lo Planter, i després també han actuat els genets del Ball de Cavallets i s'ha celebrat el Ball de gala de les Famílies Nobles.
A més, al mateix recinte s’ha dut a terme un tast gastronòmic de vins de la D.O. de la Terra Alta i dels olis de les Terres de l’Ebre, que ja es van exposar a l’espai de l’Àgora d’Oli de Jesús.
La sessió de la tarda ha comptat amb diferents actes com la Taula Rodona “Parlem de la Jota” o la conferència sobre la Batalla de l’Ebre, a càrrec de Jordi Ramos.
Per la seva banda, l’historiador, Hilari Muñoz, ha impartit la conferència “El Patrimoni Renaixentista de Tortosa”, on ha explicat quins són alguns dels elements més distingits del ric patrimoni tortosí. D’altra banda, des de Terra Enllà, han explicat en què consisteix la ruta turística d’Ernest Hemingway, sota la Tortosa bombardejada.
La conferència estrella de la jornada però, ha estat la de “Lo riu és vida”, a càrrec de Manolo Tomàs, portaveu de la PDE. Tomàs ha parlat sobre la importància de l’economia de l’Ebre, així com “la problemàtica que s’agreuja cada cop més, com el fet de la creació de 450.000 ha de regadiu o els 52 embassaments”. Tomàs ha explicat que “des de la PDE sempre hem lluitat en contra de les lleis del Govern central i del desprestigi polític i mediàtic” i ha dit que “és important que el Govern català ajudi a la gent de la PDE en estructures i mobilitzacions i ho traslladi al Govern de l’Estat”.
En aquest sentit, també ha recordat que “si els problemes s’agreugen i no se solucionen, una part del territori de l’Ebre podria quedar totalment coberta pel mar” i que “l’únic objectiu que tenim és el d’aturar el transvasament de l’Ebre, canviar la política de l’Estat espanyol i aconseguir un canvi i uns mínims de subsistència per a les Terres de l’Ebre”. Ha volgut deixar clar que “des de la PDE no hem estat mai en contra dels regadius, però el Segarra – Garrigues, no ho és, perquè ens volen transvasar l’aigua de l’Ebre cap al Segre i Barcelona” i ha reblat que “un estat independent ens permetria tenir una nova política de gestió”.
La jornada tampoc ha passat per alt el públic més petit de la casa, ja que s’han pogut trobar diferents activitats pensades especialment per a la mainada. Aquest és el cas del contacontes amb peluixos, a càrrec d’Irene López, en el qual s’ha presentat el conte “Descobrint el Renaixement: Una aventura al Castell de la Suda de Tortosa”, que apropa el patrimoni tortosí als més petits. Una altra activitat ha estat la de l’espectacle de titelles que recrea la Llegenda de la Cucafera o el cicle de rondalles i contes populars de raiers i víkings.
Al llarg del dia s’ha pogut gaudir d’altres tallers com el de la demostració de l’art de la pauma, a càrrec de les llatadores de Els Reguers o el taller de plantes aromàtiques del Parc Natural dels Ports.
Abans de tancar la festa, la Jueva de Tortosa ha interpretat alguns dels cants sefardites que ressonaven pel Call tortosí, pels carrers del Born.
La jornada de promoció turística al Born Centre Cultural ha posat el seu punt i final a les 19:00h amb una desfilada des de Santa Maria del Mar fins a la plaça Comercial, en la qual han participat els abanderats de la Festa, la Fanfara de la Vegueria, el Terç de Vescomte de Castellbò, les Famílies Nobles, el Ball de Cavallets o els Gegants de la ciutat. En arribar a la plaça, els abanderats han clausurat l’acte amb una demostració per a tot el públic aspectant.
D’aquesta manera lúdic – festiva des de l’Ajuntament de Tortosa s’ha volgut apostar per promocionar la ciutat i el conjunt de les Terres de l’Ebre a la capital del país, un dels principals actius turístics i que proporciona molta activitat a les nostres terres. Així doncs, l’essència ebrenca s’ha pogut apoderar per un dia dels carrers del voltant del Born i ha pogut donar a conèixer la magnificència i l’esplendor del segle XVI, entre d’altres als visitants i ciutadans barcelonins.


Barcelona, 19 de març de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada