dimecres, 28 de maig del 2014

Congrés d'Història "200 anys de la fi de la Guerra del Francès a les Terres de l'Ebre"






Tortosa ha acollit el Congrés d’Història “200 anys de la fi de la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre”

La tarda del passat divendres, el Museu de l’Ebre obrí les seves portes per tal de donar el tret de sortida al Congrés d’Història que s’ha celebrat aquest cap de setmana al Palau Oliver de Boteller.
Allí, es va inaugurar l’exposició de la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre, i va comptar amb la presència del regidor de cultura, Joaquim del Pino; del Dr. d’història contemporània a la URV, Josep Sánchez Cervelló i del director del congrés i professor del Centre Associat UNED Tortosa, Roc Salvadó.
Josep Sánchez va explicar que aquest congrés serviria “per conèixer molts dels fets que van passar al nostre territori durant aquest període” i va donar la benvinguda a tots els assistents.
El director del Congrés, Roc Salvadó, va destacar l’element més rellevant de l’exposició, un quadre del setge a Tortosa, i explicà que “l’exposició està dividida en 10 plafons i que en els darrers s’explica el bloqueig de la ciutat i les penalitats de la població civil”. També va voler felicitar l’il·lustrador dels plafons, Toni Térmens.
Pel que fa al regidor de cultura, Joaquim del Pino, va referir-se al fet que la Guerra del Francès sigui tan desconeguda a la ciutat, tot dient que “l’any 2014 serà l’any en què es rememoraran molts fets de la nostra ciutat”. També va agrair la feina feta des dels Serveis Territorials de Cultura i per part de l’organitzador, Roc Salvadó.
L’endemà a primera hora es va iniciar la presentació del congrés i de les seves respectives ponències. El director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, va fer especial menció a l’esforç i a la dedicació de tots els membres dels Serveis Territorials de Cultura i va dir que “ s’està donant una resposta molt bona a aquests actes”.
El director del Campus de la URV de les Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, digué que “des del campus s’intenta impulsar les activitats de les Terres de l’Ebre” i que cal treballar perquè “la ciutat sigui més culta”.
D’altra banda, el director del Centre Associat de la UNED Tortosa, Josep Mª Franquet, va explicar que “aquest congrés serà molt important per conèixer la història i sobretot per tots aquells estudiants que n’obtindran el títol”.
Al llarg del cap de setmana, es varen celebrar un total de deu ponències, entre les quals en destaquen la del “Final de la Guerra del Francès a Catalunya i els seus costos”, a càrrec de Ramon Arnabat; “La Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre”, a càrrec de Josep Sánchez Cervelló; “El vaixell Deltebre I: resultats de les excavacions subaquàtiques en un vaixell de càrrega militar”, a càrrec de Gustau Vivar Lombarte o “La finalització de la Guerra del Francès i el retorn de l’estat absolut. Aspectes polítics i socials a les comarques de l’Ebre”, a càrrec de Núria Sauch, entre d’altres.
A més, el darrer dia del Congrés es va fer una visita guiada a les fortificacions de Tortosa, a càrrec de l’arqueòleg dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, Joan Martínez Tomàs. En aquesta visita es van poder visitar les Avançades de St. Joan i l’interior del Fortí de Bonet.
L’acte es va concloure al Museu de Tortosa, on es va realitzar una petita visita guiada, merament informativa, sobre el procés de la seva construcció i també s’accedí a la Sala de Reserva del Museu, on, la seva directora, va mostrar els objectes més rellevants i aquells que s’han adquirit recentment.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 19 de maig de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada