dissabte, 30 d’abril del 2016

Inauguració de la instal·lació poètica "L'habitació insomne"








El Museu de Tortosa commemora els 20 anys de la fi de la Guerra de Bòsnia

 Aquesta tarda, el Museu de Tortosa ha inaugurat la instal·lació poètica “L’habitació insomne”, obra de les artistes Anna Zaera, Antònia Ripoll, i l’escriptor i poeta, Josep Igual.
La instal·lació pretén commemorar els 20 anys de la fi de la Guerra de Bòsnia a través de la interpel·lació del visitant des del punt de vista emocional sobre les ferides permanents que perduren en la quotidianitat un cop els Estats donen per finalitzats els conflictes armats.
Així doncs, partint d’una reflexió al voltant de la postguerra als Balcans, de la qual se’n celebren els 20 anys de la seva fi amb la signatura dels acords de Pau de Dayton, el projecte vol transmetre una mirada íntima al dolor contingut de totes les pèrdues i reconstruir la seva dignitat i identitat.
En aquest mateix sentit s’hi ha referit la mateixa autora, Anna Zaera, que ha explicat que “es tractava d’aportar el nostre gra de sorra per transmetre aquest missatge a través d’una obra trencadora”. Tampoc es va estar d’agrair la col·laboració i l’ajut de l’Ajuntament de Tortosa en el projecte i tot el seu muntatge.
Per la seva banda, Antònia Ripoll, responsable de tot el muntatge de la intervenció, ha destacat que “l’objectiu principal era que es creés una sinergia per tal d’unir les visions i transmetre una sensació a l’espectador” i que “és essencial veure les fotografies per adonar-nos dels conflictes que, generalment, ens resulten més distants, ja que els veiem des de fora i no pas des de dins”.
El poeta que ha contribuït amb els textos que es projecten en la intervenció, Josep Igual, ha destacat que, la seva, “és una feina conceptual on els poemes busquen basar-se en la part més humana i en la voluntat de supervivència2.
Finalment, l’acte també ha comptat amb la presència d’una intèrpret nascuda a Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina) i que actualment resideix a Lleida on exerceix de professora de música, Lana Kova Evi, que interpretà El Cant dels Ocells.
La instal·lació poètica es podrà visitar fins a finals de mes a la Sala Polivalent del Museu de Tortosa.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 6 de novembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada