diumenge, 22 de maig del 2016

I Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc






Les Terres de l’Ebre posen en valor el seu patrimoni literari

La Biblioteca Marcel·lí Domingo ha acollit durant aquesta setmana les I Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, organitzades per part del Departament d’Ensenyament com una eina de formació del professorat. L’activitat, que forma part de les activitats prèvies a la 65ª Nit de Santa Llúcia, ha comptat amb el recolzament d’Òmnium Cultural i de l’Ajuntament de Tortosa.
L’acte inaugural va comptar amb la presència de la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, que va destacar que “les jornades són tota una experiència per als coneixedors de la cultura ebrenca” i que “pretenen despertar el gust per la lectura i per l’ensenyament”.
Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, va explicar que “és important donar a conèixer els autors ebrencs i les rutes literàries” i que “els autors s’han de pesar per la seva qualitat i no per l’etiqueta ebrenca”. Bladé va afegir també que “és una eufòria que s’hagi fet aquesta aposta pels escriptors del país”.
La regidora de cultura, Dolors Queralt, va destacar que “cal deixar constància del valor més important de les nostres terres i hem de donar a conèixer i difondre el patrimoni” i va posar en relleu “la finalitat pedagògica i didàctica de les jornades”.
Al llarg dels 5 dies es van organitzar diverses ponències com és el cas de “Literatura i paisatge”, a càrrec de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; la de “Gerard Vergés”, a càrrec de l’escriptor, Manel Ollé; “El valor del turisme literari”, a càrrec de Josep Moragrega o “L’aproximació a Sebastià Joan Arbó”, a càrrec de l’escriptor, Emili Rosales.
A més, també hi van intervenir altres personalitat de l’àmbit literari com Emigdi Subirats, Pep Carcellé, Montse Castellà, Enric Querol o Xavier Garcia, que van tractar d’altres autors referents al nostre territori com Jesús Moncada, Cristòfol Despuig o Artur Bladé i Desumvila.
A més, també es va fer la ruta literària “Tortosa, sota l’ombra de Vergés” i “La Ruta Literària de Cristòfol Despuig”, a càrrec de Txell Aixarch.
El darrer dia de les Jornades va fer-se el lliurament de diplomes a cadascun dels participants per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. L’alcalde va explicar que “és necessari que es posi en valor el patrimoni literari, ja que està a la mateixa alçada que el cultural” i va destacar que “el proper dissabte es farà un reconeixement a Vergés a Tarragona”. També va recordar que l’any vinent la Biblioteca compliria el seu 10è aniversari i que “hem d’anar sempre més enllà i generalitzar-la més”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 13 de novembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada