dimarts, 11 d’octubre de 2016

Un dia al Ple del Parlament de Catalunya
El Ple del Parlament aprova el posicionament a favor de la integració de refugiats i defensar els alcaldes i regidors investigats per proclamar-se a favor del procés d’Independència

El Parlament de Catalunya, reunit avui en sessió plenària, ha dut a terme l’aprovació de diferents propostes de llei i avantprojectes, a més de les preguntes de cadascun dels grups parlamentaris dirigides al President de la Generalitat.
En la sessió plenària de preguntes al Govern, el grup parlamentari de Ciutadans ha presentat una pregunta a la consellera d’ensenyament, Meritxell Ruiz, en relació a l’increment de la ràtio de les aules.
La consellera ha informat que “la ràtio no ha baixat dels 25 alumnes per aula a tota Catalunya i en 13.000 centres, està per sota d’aquest nivell” i que “cal garantir la continuïtat dels projectes educatius”. Ha recalcat també que “la prioritat d’aquest Govern és l’ensenyament”.
Una altra de les preguntes que s’ha formulat ha estat en relació als nivells de dèficit de l’economia catalana. El conseller d’Hisenda i Finances, Oriol Junqueras ha intervingut per tal d’explicar que “el Govern té pensat preservar el sostre de dèficit de cara a l’any vinent” i que “l’economia catalana ha crescut un 3,4% respecte el trimestre passat, mentre que el dèficit ho ha fet amb un 1,95%”. Segons el conseller tot plegat ens demostra que, “a Catalunya, l’economia creix més que l’endeutament, mentre que l’Estat espanyol s’endeuta molt més per acabar creixent molt poc”.
En la mateixa sessió també s’ha donat el ple recolzament als alcaldes i regidors dels Ajuntaments investigats per posicionar-se a favor del procés d’Independència, una proposta del grup parlamentari de Junts pel Sí, on la diputada Llobera, ha recordat que “un total de 268 Ajuntaments catalans s’hi han posicionat a favor i han obert diligències a cinc d’ells, entre els quals hi destaca el de Deltebre i el de Vic”. En el mateix sentit, la diputada ha exposat que des de l’Associació Catalana de Municipis, l’AMI i l’ANC, es posicionaran en defensa dels Ajuntaments afectats.
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, en resposta a aquesta pregunta ha recordat que no només es tracta de denunciar el cas dels Ajuntaments investigats per posicionar-se a favor de la Independència, sinó també pel fet “de tenir o no certes banderes als balcons dels seus Ajuntaments o bé les persecucions polítiques del President Mas, l’exportaveu Francesc Homs, l’exconsellera Irene Rigau o l’exvicepresidenta, Joana Ortega”. Finalment, ha dit que “des del Govern de la Generalitat estarem al costat de tots els alcaldes i regidors” i ha proclamat que “deixin tranquils els Ajuntaments catalans!”.
El Parlament també s’ha mostrat a favor a l’hora de prendre mesures per integrar els refugiats, i és que així si ha posicionat la consellera de Benestar i Família, Dolors Bassa, que ha explicat que “cal vetllar per la declaració dels Drets Humans i dels Drets de Ginebra i que des del Govern es preveu augmentar les places d’acollida dels refugiats fins a les 500”, tenint en compte que ara ja en tenen un total de 250. Ha posat punt i final a la seva intervenció tot recordat una cita de Kofee Hanan, “els diferents són els que enriqueixen les nostres mires”.
A continuació, en l’apartat de preguntes dels diferents grups parlamentaris al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, cal destacar la pregunta del grup de Ciutadans sobre els Jocs del Mediterrani, en la qual el President ha destacat que “els Jocs del Mediterrani són un projecte estratègic per al Govern del país, ja que des del Govern volem que el resultat final sigui bo per Tarragona i per al conjunt de Catalunya, on hi tingui un efecte multiplicador”.
Des del grup parlamentari del PP, el seu portaveu, Xavier Garcia Albiol, ha dut una pregunta sobre les llargues llistes d’espera de la sanitat pública, per tal de saber quin a era la prioritat del Govern.
El President, Cales Puigdemont, ha explicat amb ironia que per primer cop després de tres mesos el PP evita parlar de la Independència i ha dit que “sí, la sanitat pública és una de les prioritats d’aquest Govern”. En la rèplica ha argumentat que “totes les coses tenen el seu matís, però efectivament 153.000 persones a les llistes d’espera pendents d’una intervenció quirúrgica en són moltes”. Ha afegit que “des del Govern es preveu que les llistes es redueixin a la meitat, és a dir, que passin dels 180 dies als 90”.
Des de Junts pel Sí, Jordi Turull ha preguntat sobre l’actual situació del procés d’Independència al país. En aquest sentit, el President, ha destacat que “aquest és un país que s’estima per poder tirar endavant aquest projecte que val la pena” i que “és un país que confia amb ell mateix i té autoestima”. Ha dit també que “no podem resoldre els problemes estructurals sense la confiança i les eines indispensables, que només tindrem amb un país independent” i que “Catalunya va molt millor que els territoris que no estan immersos en cap procés d’Independència”.
En el darrer apartat de la jornada d’aquest matí, s’han aprovat diferents propostes de llei, com és el cas de la del projecte de Barcelona World, que ha comptat amb els vots favorables de la majoria de la cambra i en la qual, el President de la Generalitat, ha destacat que “caldrà fer una anàlisi seriosa del turisme a Barcelona”. També ha prosperat un avantprojecte de llei de l’acollida dels refugiats al nostre país. Una moció que, finalment, s’ha mantingut amb la mateixa tramitació establerta fins al moment, ja que s’ha acordat anul·lar l’esmena a la totalitat.
El ple s’ha conclòs amb la lectura d’un manifest a favor de l’activitat física, a causa de la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física.


Barcelona, 6 d’abril de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada