diumenge, 4 d’octubre del 2015

Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a les Terres de l'Ebre






“El país ha continuat existint tot i perdre les llibertats, ara ens toca decidir entre independència o permanència”, ha explicat el conseller, Felip Puig

Com cada any, des de les Terres de l’Ebre s’organitza un acte institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, en el qual es duen a terme diferents parlaments per part de distingides personalitats la nit abans de la Diada. Aquest any però, a causa de l’inici de la campanya electoral del 27-S, s’ha traslladat a la nit del dia 9.
L’acte, ha tingut lloc als Reials Col·legis i ha comptat amb la presència del Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, els directors dels departaments dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, a més de diputats, alcaldes i regidors dels municipis veïns.
L’encarregat d’iniciar els parlaments ha estat el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, que ha explicat que “ens trobem al davant d’un repte molt important per al país on hem de ser els protagonistes del nostre futur” i que “cal participar de manera activa el 27-S”.
No s’ha estat de tractar alguns dels temes més preocupants per a la ciutadania, com ho és el de la crisi econòmica, “ara hi ha 1900 aturats menys que l’any anterior, però cal afrontar el futur amb una certa dosi d’esperança”.
Finalment, ha fet una lloança de Catalunya i la seva gent dient que “Catalunya és un país especial on la gent que vol anar a una manifestació s’hi inscriu abans d’anar-hi, que té unes terres meravelloses i on els seus ciutadans són els protagonistes de la nova realitat”.
Per la seva banda, el Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha impartit la conferència “Construint un país”, en la qual ha destacat que “estem al davant d’un procés transcendent en la història del país”.
Fent referència al segle XVIII, ha recordat que “els defensors de Felip d’Anjou defensaven el model borbònic, mentre que els austriacistes, defensaven el respecte i el model federal, a l’igual que passa actualment”.
Ha explicat que “la història de la supervivència és aquella que ens ha demostrat que el país ha continuat existint tot i perdre les llibertats, ara ens toca decidir entre independència o permanència”.
Ha reconegut que “davant d’aquest nou canvi històric hi ha perspectives incertes amb dubtes i pors” i que “hi haurà un canvi radical on els nous instruments d’estat es desplegaran més ràpid o menys, en més repercussió internacional o menys, però amb l’objectiu d’assolir el dret d’autodeterminació de tots els pobles”.
Ha afegit que Catalunya “és un poble que destaca en l’entorn europeu perquè té inculcat el respecte, el gust per la pluralitat i defensa una societat mosaic i de construcció contínua” i que “la llavor del procés l’han plantat des de fora i no nosaltres, l’ha plantat la política espanyola”.
S’ha mostrat crític amb els recents problemes a les autopistes i a la N-340, dels quals ha dit que “és una vergonya la situació actual de les autopistes perquè estem pagant impostos per no res”.
Finalment, ha dit que “el 27-S el procés no farà res més que començar, ja que, hem de tenir molt clares les perspectives d’estat” i que “el 28–S, si guanyem, hem d’aixecar-nos de nou en aquest escenari i continuar treballant”. “Tenim unes condicions més favorables que mai havíem pogut imaginar i hem de tenir presents les regles del joc; la democràcia, les eleccions i l’exercici de llibertat”, ha conclòs.
L’acte ha posat el seu punt i final amb la interpretació de “El Cant dels ocells”, “L’Estaca”, “El cant de la Senyera” i l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”, per part del duet Maria i Xavi – piano i vibràfon.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 9 de setembre de 2015


Redactat per: Irene López 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada