divendres, 22 de novembre de 2013

Mostra fotogràfica 1940-2000


S’inaugura l’exposició “Mostra fotogràfica 1940-2000”.

El passat dissabte dia 9 de novembre es va inaugurar la “Mostra fotogràfica 1940-2000” al Taller de Cinta Dalmau.
Aquesta exposició ha estat organitzada pels fotògrafs de l’antic Cercle Artístic i hi ha prop d’un cinquantena de fotografies exposades.
Un dels fotògrafs del Cercle Artístic, Josep Borrell va agrair a tots els participants la seva col·laboració, especialment a totes aquelles famílies dels que ja no hi són.
Va explicar que Joanan Algueró i ell van ser els fundadors del Cercle Artístic i que el primer en comentar-li la idea va ser en Joanan.
El sr. Borrell digué que “ens trobàvem divendres i diumenges al bar del Portal i durant tot el matí fèiem fotos i gastàvem uns quants carrets”. També va explicar que algunes de les fotografies les enviaven als concursos, que eren de quatre categories diferents (l’estatal, el de diapositives, el de la Setmana Santa i el de Festes de la Cinta).
Tot seguit, va intervenir el Sr. Toni Prim, un important fotògraf de l’associació fotogràfica de Lleida i un dels creadors de l’escola de fotografia de Tortosa.
El sr. Prim va explicar que ell sempre ha tingut un nexe important amb Tortosa, una ciutat que formava part d’una xarxa que només estava a les grans ciutats. També va dir que la majoria de les fotografies que feien eren en blanc i negre perquè el procés que havien de fer amb els líquids era molt costós.
Va explicar que “la fotografia va començar a ser important a partir de la Guerra Civil i que quan va aparèixer la fotografia amateur van començar a organitzar exposicions i col·laborar en diverses associacions”.
També va fer una comparació amb la fotografia actual, ja que actualment, en una hora es fan tantes fotografies com en tot el segle XIX.
A banda dels fotògrafs i els seus familiars, a l’exposició també hi van assistir les autoritats de la ciutat.
L’alcalde de Tortosa, el sr. Ferran Bel, va voler destacar que el Cercle Artístic “comença des de la societat civil que ha sabut organitzar-se en molts d’àmbits” i aconsegueix adquirir més protagonisme gràcies als ciutadans. Segons Bel, “s’haurà de fer un recull històric i artístic de la feina que va fer el Cercle Artístic per mantenir una flama cultural a la ciutat”. També va dir que “l’administració ha de recolzar i no destorbar” i per això des del mateix ajuntament s’intenta potenciar el màxim les activitats culturals i sobretot, si hi té protagonisme la societat civil. Finalment, felicità tots els fotògrafs per la seva feina feta des de l’àmbit amateur.
En finalitzar l’acte, els organitzadors de l’exposició van obsequiar tots els assistents amb pastissets i cava mentre visitaven la mostra.
Durant l’acte vam poder parlar amb la sra. Mercè Giménez, vídua del sr. Josep Bertomeu, que va ser un dels membres del Cercle Artístic.
-(Entrevistadora): Com es va crear el Cercle Artístic?
-(Sra. Giménez): Va ser iniciativa d’un grup d’amics.
- El sr. Bertomeu va ser un dels seus fundadors?
-Sí, va ser un dels primers.
-Sempre li havia agradat fer fotografies?
-Sí, sempre li havia agradat fer fotografies a tots els llocs on anava.
-On comprava el material fotogràfic?
-Sempre el comprava als fotògrafs de confiança de la ciutat.
-Com revelaven les fotografies?
-Anaven a una habitació fosca i engegaven una llum vermella. Després començaven a fer les diferents mescles dels productes que havien comprat fins que aconseguien treure alguna foto. Quan tenien les fotografies en una mida petita, les ampliaven en una màquina que duia un focus i una bombeta.
-Quants carrets gastava durant un dia?
-Entre un parell o tres.
-Va participar en algun concurs?
-Sí, va participar a molts concursos de diferents pobles i ciutats i es va presentar de les quatre modalitats.
-Va guanyar algun premi?
-Va guanyar copes, medalles, premis de bronze, estàtues i fins i tot una figureta de marbre. Uns quants eren primers premis.
-On anaven normalment a fer les fotografies?
-Anaven pels pobles del voltant de Tortosa i buscaven paisatges, situacions o objectes que els semblessin interessants.
-Participava en alguna associació de la fotografia amateur?
-No.
-Va organitzar alguna exposició?
-Ell tot sol, no, però en va fer unes quantes amb altra gent. Totes les organitzaven a Tortosa.
-Va participar amb els fotògrafs de Lleida?
-No, però alguns companys seus, sí.
-I per últim, va ensenyar a algú com es feia aquesta feina?
-Sí, ell sempre intentava de donar consells sobre com s’havien de fer les fotos. Va ensenyar alguns dels membres de la colla i els va explicar com calia preparar-les i com es revelaven.
Mentre la sra. Giménez ens anava contestant, ens va ensenyar els diferents estris i aparells que utilitzaven per revelar les fotografies que estan exposats a la mostra.


Redactat per: Irene López.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada