dissabte, 2 de novembre del 2013

XVIII Diada Popular d'Amics dels Castells

Pati del Mas del Bisbe

Jardins

La Masada o Casa d'en Gasol



Per primer cop, l’anual trobada d’Amics dels Castells té lloc fora de la capital del Baix Ebre.

Aquest any la Diada d’Amics dels Castells s’ha celebrat al poble de Bítem, del qual vam visitar les dues construccions més importants: el Mas del Bisbe i la Masada o Casa Gasol.
La concentració dels prop de 300 assistents va tenir lloc a les 9:30h a l’aparcament de l’empresa Cugat.
Just al seu davant es troba el Mas del Bisbe, sobre el qual hi havia força gent que en desconeixia la seva història i el seu interior.
L’historiador de la UAB, Antoni Virgili i l’arquitecte que ha estudiat com era l’edifici, Jordi Queral; ens van explicar que aquest important edifici data del segle XI i és de l’època musulmana, de la qual encara s’hi conserva una part de la primera edificació.
El fet més important és la donació que va fer el comte Ramon Berenguer IV al Bisbat de Tortosa. A partir d’aquell moment passà a ser propietat del bisbe Arnau de Jardí, qui el convertí en una residència d’estiu per als bisbes i lloc de repòs. El mas va tenir diversos usos, al segle XIX va ser un seminari i finalment s’ha acabat convertint en una casa agrícola per a diferents generacions de pagesos del poble.
A l’entrada del Mas vam poder observar els plànols que mostren com era la seva estructura. Vam poder observar la zona més antiga on es troba el pati amb els arcs de mig punt situats a l’est de l’edifici. Antigament hi havia una doble galeria situada a l’extrem nord, però que actualment resta enderrocada, ja que va caure al 1969.
Actualment, també s’hi conserva la sala capitular, restaurada des de la dècada dels 80, moment en el qual es va enderrocar el pis superior (de posterior construcció), per tal de recuperar-ne la coberta de fusta i les arcades.
També vam poder veure una petita sala on s’hi conserva un arc gòtic i un gran celler al soterrani, on actualment no s’hi pot accedir, i on van trobar tombes dels antics habitants del Mas i es diu que s’hi va trobar la tomba del bisbe Arnau de Jardí, tot i que aquest fet no s’ha pogut demostrar mai. També s’hi conserva un antic pou.
Els assistents a la Diada vam haver de dividir-nos en dos grups per poder entrar a la capella, que durant molts anys va ser l’església del poble i s’hi celebraven casaments. Antigament contenia un retaule, però el van destruir a la Guerra Civil.
A més, també es podien visitar altres llocs com la sínia o els jardins que contenen diferents mosaics i columnes realitzats amb pedres i petxines amb les quals es van elaborar motius florals i geomètrics que daten del 1833.
A continuació es va anar caminant fins a la Masada o Casa d’en Gasol, on no s’hi va poder accedir per motius de seguretat, ja que el grup era nombrós.
L’historiador Manel Magí ens va explicar que data del segle XIX, la va  fer construir el Sr. Isidre Gasol com a casa colonial i residència estival. És d’estil indià perquè la seva esposa enyorava molt la seva terra. El jardí contenia plantes autòctones, com per exemple les palmeres de l’entrada de la Masada, molt característiques de l’estil indià.
Tres de les quatre façanes de la casa tenien vistes al jardí. L’altra estava encarada cap a l’est i era on estava situada la colònia dels treballadors.
La casa, de quatre pisos, contenia un molí, un pou, fauna exòtica, un estany decorat, bancs fets amb trencadís tot rodejant els arbres, un viver, diverses arcades i fins i tot un teatre.
Entre d’altres, encara s’hi conserven les pintures eclèctiques de l’interior de la casa.
La Masada també va ser un hospici de nens de Madrid i un hospital de guerra.
Actualment és propietat de la Generalitat, que la va adquirir el 1936, durant la segona República.
Tot seguit vam anar fins al local de Bítem on havien de passar unes fotografies de l’interior de la casa i fer una explicació. Degut a uns problemes informàtics d’última hora no van poder mostrar les fotografies, però igualment es va fer l’explicació.
Finalment, el president de l’associació Amics dels Castells va agrair l’assistència de tots els participants en la XVIII Diada i va convidar a tots aquells que volguessin al dinar popular amb preus solidaris que va tenir lloc a l’EMD de Bítem.

Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada