dissabte, 20 de setembre del 2014

Reportatge de les Festes de la Cinta 2014










Les Festes de la Cinta concentren els seus actes en cinc dies i reben una elevada participació en els seus actes més destacats

Del 4 al 8 de setembre la ciutat de Tortosa va acollir una nova edició de les seves festes majors, les Festes de la Cinta.
Les festes s’han celebrat, un any més, en el nou format que concentra tots els actes en cinc dies.
Les primeres valoracions de la festa han estat molt positives, ja que en destaca l’elevada participació de la ciutadania en els actes més rellevants del programa i el fet que no hagin hagut incidències destacables.
Dissabte 30 d’agost, a les 19:00h es va dur a terme l’acte de proclamació de la Reina de festes, Júlia Audí Serret i de la Reina infantil, Àngela Calduch Hierro, amb la corresponent imposició de bandes i d’insígnies de l’Ordre de l’Aixa. També es va fer la lectura del pregó de les festes, per part de Cinta Adell Guiu, en reconeixement a la seva trajectòria en l’impuls de les danses folklòriques tortosines i en la seva implicació en la Comissió de Festes al llarg de més de 30 anys. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i el regidor de festes, Domingo Tomàs, van fer uns parlaments.
Les festes van donar el tret de sortida dijous dia 4 amb el típic repartiment de panoli pels carrers de la ciutat acompanyats dels grallers i dolçainers i la Reina de festes i la Reina infantil van oferir el panoli a la corporació municipal.
En el marc de les Festes de la Cinta, es va inaugurar l’exposició de pintura Simetria Cerimoniosa, de l’artista Miquel Borràs. La presentació es va fer al Taller de Cinta Dalmau i va comptar amb la presència de Leonardo Escoda, que va fer la presentació i les autoritats de la ciutat.
Per la tarda es va fer la presentació de les penyes participants al circuit de penyes de la Cinta 2014 i el lliurament dels mocadors per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i del regidor de festes, Domingo Tomàs a la plaça de l’Absis. Al llarg de tots els dies de la festa les diferents penyes van participar en les proves habituals dels altres anys.
A la nit es celebrà el concert d’obertura de les Festes de la Cinta 2014 amb l’orquestra Meravella i tot seguit s’inicià el Ball de gala en homenatge a la Reina  de les festes i a les pubilles, també amenitzat per l’orquestra. Com ja és tradició, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i la Reina de les festes, Júlia Audí Serret, van obrir el ball i la resta de les pubilles van ballar amb els representants i presidents de les seves respectives entitats.
Divendres 5 de setembre es va celebrar la XX Festa dels xiquets que va comptar amb diferents tallers, concursos de dibuix, gimcanes i altres activitats per als més petits de la casa.
El mateix dia es va celebrar la missa de la diada de la gent gran, el dinar de la gent gran i el ball. També es va fer un reconeixement a l’home i a la dona de més edat participants en la diada.
Per la tarda va tenir lloc la XXI Caminada solidària Mai caminareu sols que organitza la Lliga Contra el Càncer i la Xocolatada popular amb inflables, organitzada per la mateixa entitat.
Des de L’ANC-Tortosa per la Independència, va organitzar-se l’acte de la inauguració de l’estelada a la ciutat de Tortosa, a la plaça del Bimil·lenari.
L’acte va comptar amb l’actuació dels membres del grup Saragatona, la venda de marxandatge i una baldanada popular.
Manel Alves, membre del Secretariat Nacional, va ser l’encarregat de llegir el manifest previ a la Diada i el ceramista, Joan Panisello va fer la lectura del pregó.
A les 19:00h es va inaugurar la Restauració de la llanterna de la Reial Capella de la Cinta a càrrec dels membres de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta i comptà amb la presència de les autoritats de la ciutat.
El mateix dia, es va organitzar el XII Festival de l’Ebre Terra de Vent, en el qual van participar Tit’Fanfare, Balcony Players, The Hot Wok i La Dinamo.
A les 22:15h va celebrar-se el IV Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa, on les colles participants al XXXI Correfoc de les Terres de l’Ebre van demostrar el seu domini del foc i minuts després s’inicià el correfoc amb el seu tradicional recorregut i que va posar punt i final a la plaça de l’Ajuntament on es va fer la gran encesa conjunta de totes les colles i l’espectacle final amb els focs d’artifici.
Durant la nit també va destacar el concert estel·lar d’aquestes festes, amb el grup Manel, que van repassar alguns dels èxits del seu darrer àlbum a l’escenari del Parc Municipal Teodor González, ja que aquest era el darrer concert del grup en comarques tarragonines.
El tercer dia de festes arrencà amb la ja coneguda Ban cavalcada, amb els diversos elements del seguici festiu, els carros enramats, la Banda Municipal de Música de Tortosa i l’actuació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que van cantar tradicionals rondalles a l’inici i al final de l’acte.
Pel matí també va tenir lloc el Concurs de guinyot amb les cartes tortosines, dissenyades per Joan Iniesta i promocionades als comerços mitjançant la Federació Comercial i de Serveis Tortosa+.
A les 19:30h el Saló Verd de l’Ajuntament de Tortosa va acollir l’acte de lliurament de la bandera de la ciutat al Centre d’Esports Tortosa, en reconeixement dels seus 25 anys de trajectòria.
Més tard la Banda a Cavall de la Unitat Muntada de la Policia Municipal de Barcelona va encapçalar l’Ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta, on hi van participar els representants dels municipis de les Terres de l’Ebre, de les entitats i pobles i de les penyes de la Cinta 2014.
A l’acte hi van participar el seguici festiu de la Cinta, la Reial Arxiconfraria de la Cinta i la bandera de la ciutat, entre moltíssimes més entitats.
Les formacions musicals que hi van participar van ser els Gaiters de l’Aguilot, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, Perkusound Music, el Grup de Tambors Lo Golafre, la Banda de Majorets Magruper, La Tuna de Tortosa, Lei Joglars d’Ébre, la Banda Manel Martínez i Solà de Jesús i la Banda Municipal de Música de Tortosa, que va cloure l’ofrena.
L’ofrena va finalitzar al Parc Municipal Teodor González, on la Banda Municipal de Música de Tortosa interpretà el pasdoble de Tortosa.
A les 00:00h de la nit es va fer el Monumental Castell de focs d’artifici de les Festes de la Cinta 2013, al marge dret del riu Ebre i per acabar la jornada va tenir lloc la Nit Revival amb la gran festa Imagina Ràdio i el seu espectacle “Ballem els 80”.
Diumenge dia 7, el Dia de la Cinta, s’inicià amb l’Acte d’Homenatge al Tortosí Absent, on totes aquelles persones que per motius diversos resideixen fora de la ciutat, van ser homenatjades de manera simbòlica i alhora commemorativa.
L’acte, celebrat a l’Espai Sant Domènech, va comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i dels familiars dels homenatjats.
El lliurament de les insígnies va ser a càrrec de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i de la Reina de festes, Júlia Audí Serret.
L’acte va concloure amb la interpretació del Pasdoble de Tortosa i de l’Himne de la Cinta, per part de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.
A les 12:00h tingué lloc, a l’Altar Major de la Catedral de Tortosa, la Solemne missa estacional, en honor de la Verge de la Cinta. L’acte fou presidit pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent i Vidal.
En acabar la missa es va fer el Ball de l’àguila de Tortosa en honor de la Verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles i les pubilletes.
Quan el ball es va finalitzar, les autoritats de la ciutat, els membres de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, les pubilles i les pubilletes, els gegants i la cort de bèsties i la Banda Municipal de música de Tortosa van anar fins a la plaça de l’Ajuntament on la Banda Municipal de Música de Tortosa va interpretar el Pasdoble de Tortosa.
Per la tarda, La Lira Ampostina interpretà l’Himne de la ciutat en presència de les pubilles i pubilletes, les autoritats i els membres de l’Arxiconfraria, a la plaça de l’Ajuntament. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, fou l’encarregat de posar la banda en reconeixement a les festes a l’estendard de La Lira Ampostina.
Tot seguit es va fer la Solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta, presidida per l’Excm. I Rvdm. Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.
La processó va seguir el seu recorregut habitual amb l’acompanyament del seguici festiu de la Cinta, La Lira Ampostina i la Banda Municipal de Música de Tortosa.
Va comptar amb la presència de les autoritats de la ciutat, les pubilles i pubilletes i els membres de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta.
El primer majordom de l’Arxiconfraria, Gerard Ginovart, va designar portador de l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria al Rvdm. Mons. Paolo Gualteri, conseller de 1ª classe a la secretaria de l’Estat del Vaticà per a les Relacions amb els Estats. El pendonista designà com a borlistes a Mª Dolors Garcia Mascarell i a José Luís Mendoza Pérez.
D’altra banda, la bandera de la cort d’honor va ser portada per Fernanda Pla i Centelles.
En finalitzar la processó es va interpretar el repertori tradicional de la Diada de la Cinta a la Plaça de l’Absis, per part de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.
Per la nit es va celebrar el Ball de les pubilletes al recinte de ball de l’Auditori Felip Pedrell, que va ser amenitzat per l’orquestra Nueva Alaska.
El darrer dia de les festes, conegut com la Diada del Riu, va comptar amb diferents activitats com la cursa d’andròmines al riu, el Pal ensabonat i cucanyes, la nedada popular, el Concurs Obert de Pesca Infantil, el Campionat Intercomarcal de Guinyot o la Regata de Muletes de la Senyera de Tortosa.
Cal dir però, que la Diada del Riu no va ser com s’esperava ja que a causa de les condicions climatològiques es van haver de suspendre la majoria dels actes de la tarda com és el cas del Cós-Iris, la Festa de l’Aigua o el Concert de festes de la Banda Municipal de Música de Tortosa.
A l’Espai Sant Domènec es va celebrar la XV edició del Premi Ovidi Tobias Dóna’m la mà. L’entrega de premis en reconeixement als valors humans van comptar amb l’assistència de la Reina de festes i les autoritats de la ciutat, entre d’altres. El premi va ser atorgat al Menjador Social Mossèn Sol i es va fer un reconeixement a les “Madres” del Reial Monestir de la Puríssima Concepció Victòria de Tortosa. 
Per la nit es va poder efectuar la Tronada de fi de festa, novetat d’aquest any, que va comptar amb una mascletada nocturna i posteriors focs d’artifici al passeig de l’Ebre.
I per acomiadar-se de les festes es va celebrar el tradicional concert amb música d’arrel i ball folk, a càrrec de Germà Negre, un grup de música folklòrica i popular catalana amb un estil alegre i desenfrenat que van fer acabar ballant a tot el públic, entre d’altres, a l’escenari del Parc Municipal Teodor González.
Així és com, un any més els tortosins i tortosines van poder gaudir de l’ambient festiu, els espectacles, els actes tradicionals, proves i concerts al llarg dels cinc dies de les Festes de la Cinta.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 9 de setembre de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada