diumenge, 5 d’octubre del 2014

Gran èxit del festival A Cel Obert








Cinc dels patis més rellevants de la ciutat de Tortosa acullen les diferents intervencions d’art efímer

Al llarg del tres dies del festival, el nucli antic de Tortosa s’ha omplert de gom a gom.
Centenars de persones han visitat alguns dels racons més amagats de la història de la ciutat per descobrir les diverses intervencions d’art efímer.
La inauguració del festival va tenir lloc el passat divendres per la tarda al Museu de Tortosa i va comptar amb la presència dels autors de les escultures; els organitzadors de la mostra; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el regidor de cultura, Joaquim del Pino i les autoritats de la ciutat, entre d’altres.
Un del membres de l’organització explicà que “ aquesta és una aposta per fomentar el descobriment del patrimoni clàssic de la ciutat mitjançant escultures novadores” i que pretén ser “un canvi de perspectiva per a la gent del que veu en quotidianitat”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel digué que “es tracta d’una nova proposta dintre de l’àmbit cultural i que tindrà moltíssima continuïtat” i “d’una iniciativa privada de tres joves emprenedors”.
També va explicar que “l’objectiu és que la gent acabi descobrint espais que no coneixen” i que “és responsabilitat de tots donar a conèixer el festival”.
Finalment, va voler felicitar als cinc equips guanyadors, tot dient-los que “els projectes nous, no sempre són fàcils”.
El festival va comptar amb cinc intervencions artístiques.
El pati de l’Antic Escorxador Municipal i de l’actual Museu de Tortosa, va acollir la intervenció “Buit/Ple”, obra dels artistes Enric Navarro, Anna Prats i Joan Valls. Aquesta escultura pretén transportar l’univers agrícola i natural del riu Ebre a un espai ordenat i urbà de la ciutat de Tortosa, tot utilitzant elements naturals com les canyes del riu i artificials com els tovots.
El pati del Convent de la Puríssima acollí la intervenció “El cel a la Terra”, de Rebeca Royo i que ens parlava sobre l’existència terrenal i les aparicions divines. La instal·lació consta d’una superfície amb miralls on cada individu es podrà veure reflectit i d’aquesta manera, entrar en contacte amb el cel.
“De la terra al cel” és el nom que rep l’escultura efímera del pati Sant Joan. És obra de Laura Veciana, Maria Domínguez i Xavier Isart i representa la fusió de dues escales ben diferents, la territorial i la de la naturalesa.
L’obra està composada de diverses teles de 6x30 metres suspeses a l’aire mitjançant fil d’acer i tintades per les mateixes autores amb variades tonalitats de colors càlids.
L’objectiu de la intervenció és portar Tortosa a l’interior del claustre amb la participació del públic, és a dir, movent les diferents teles es pot crear una espectacular degradació cromàtica on cadascun dels visitants creï el seu propi tros de cel.
Sandra Anglès i Inés Virtanen són les autores de “El buit i el ple”, obra situada al pati del Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec, edifici que acull l’Escola Oficial d’Idiomes.
Aquesta intervenció vol aconseguir que un espai buit es converteixi en un de ple mitjançant l’ús d’unes esferes lleugeres i transparents a través de les quals es poden veure reflectits els elements que envolten el pati, el rostre del públic visitant o bé, el cel.
Finalment, el pati del Palau Episcopal va acollir l’única activitat efímera representada i d’aforament limitat, “Tot és aigua”.
La representació teatral de la mà de l’artista Mireia Andreu, pretén ser un reflex de la vida i de la mort, situant l’acció en un escenari fosc, amb audiovisuals, complementat amb el ball i la veu de la soprano, això sí, en un Palau Episcopal inundat d’aigua, com mai s’ha vist abans.
Durant els tres dies del festival, els visitants van poder puntuar cadascuna de les intervencions i així participar al sorteig d’un xec de regal de la Llibreria Viladrich o un sopar per a dues persones al restaurant Temps de Terra.
Diumenge es va fer l’entrega de premis al Museu de Tortosa i el premi atorgat pel jurat fou per la intervenció “Buit/Ple”, així com “El cel a la Terra”, va ser guardonada com a millor intervenció, segons el públic assistent.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 28 de setembre de 2014


Redactat per: Irene López  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada