dimarts, 15 de març del 2016

Inauguració de la macroexposició "Anys de llum a la ciutat"





Set espais expositius ens descobreixen la Tortosa al tombant del segle XIX al XX

- L’Exposició:

Des d’avui fins al 10 de gener, la ciutat de Tortosa acollirà una macroexposició, com mai abans ha estat organitzada, que té com a objectiu posar de manifest la importància en els avenços culturals, científics o urbanístics de finals del s. XIX i principis del s. XX.
L’Escola d’Art i Disseny de les Terres de l’Ebre, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa, han impulsat la macroexposició “Anys de llum a la ciutat” que s’ubicarà en un total de set espais expositius de gran rellevància com és el cas de l’Antic Escorxador Municipal o, fins i tot, l’Observatori de l’Ebre. Els ciutadans tindran l’oportunitat de descobrir peces úniques, que mai han estat exposades, d’artistes com Casanova i Estorach, Francesc Gimeno o Agustí Querol.
A més, al voltant de l’exposició s’hi ha organitzat altres activitats com conferències, taules rodones, itineraris guiats a l’exposició, xerrades o concerts. En aquest sentit, s’han habituat els espais de la mostra amb uns codis QR que aportaran informació complementària de cadascun dels llocs destacats. D’altra banda, els espais expositius restaran oberts a la ciutadania en els horaris habituals de cadascun dels organismes i el tercer cap de setmana de cada mes, moment en el qual es faran les visites guiades. Cal esmentar també que els diferents espais estan senyalitzats amb uns llums de tonalitats porpres, una intervenció artística impactant, obra de l’artista contemporani, Tom Carr.



- L’Acte Inaugural:

Aquesta tarda, l’Escola d’Art i Disseny de les Terres de l’Ebre ha acollit l’acte inaugural de la macroexposició.
La directora de l’Escola d’Art i Disseny, Carme Clemente, ha explicat que “aquest projecte ens dóna molta satisfacció perquè vol anar més enllà de l’art, de la societat, la cultura i la ciència” i que “ens ha de servir per prosperar, entendre, valorar i créixer”.
Ha explicat també que es tracta d’un projecte cultural “que estimula la participació activa” i que “convida a rellegir els espais emblemàtics de la ciutat que donen fruit al nostre treball del dia a dia”.
Per la seva banda, el comissari de l’exposició, Leonardo Escoda, ha volgut destacar que aquesta “és una exposició global que vol sacsejar la gent perquè ens ajudin a testimoniar que aquí hi ha autors molt bons”. Ha afegit que “l’exposició propicia un retrobament amb el passat sense deixar de banda el futur” i ha proclamat que “només la cultura ens permetrà apropar al coneixement”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dirigit unes paraules tot dient que “es tracta d’un projecte ambiciós per a la ciutat que ara es fa realitat gràcies al binomi amb la Diputació de Tarragona, que ha donat el seu absolut recolzament”.
Encara fent referència a la Diputació de Tarragona, ha recordat que “ha fet una aposta decidida per Tortosa en l’àmbit de cultura i coneixement del territori amb una clara voluntat política en moments determinants” i que “la macroexposició s’ha pogut tirar endavant gràcies al recolzament de fundacions privades, patronats o col·leccionistes privats”.
Tornant a l’exposició, no s’ha estat de rememorar el passat tortosí dient que “volem posar en valor tot el que s’estava coent a la Tortosa de finals del s. XIX i principis del s. XX, perquè hem de fer una lectura en positiu, mirant al futur i pensant en els nous projectes del conjunt de les Terres de l’Ebre”.
D’altra banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha posat de manifest que “aquest és un projecte de ciutat que ens serveix per fer país” i que “amb cadascun dels seus projectes com a ciutat, com en el cas de les cases del davant de la Catedral, Tortosa demostra la seva història a cada pas que fa”.
Ha explicat que “cal posar l’accent en el pes cultural de Tortosa i projectar-lo al món dels seus temps per tal de posar en valor allò que han fet els altres abans que nosaltres”.
Referint-se a l’exposició, ha dit que “es tracta del projecte expositiu més gran que ha fet aquesta casa” i que “cal fer front al món de la cultura en els moments difícils” Finalment, ha dit que “hem de tenir goig i satisfacció per aquests anys de llum de la ciutat de Tortosa que ens fan créixer per dintre i ser més feliços com a persones”.





- Inauguració de l’espai expositiu de l’Observatori de l’Ebre:

A continuació, els diferents assistents i convidats s’han desplaçat amb un parell de busos fins a l’Observatori de l’Ebre, un dels espais expositius més rellevants de la mostra.
El sotsdirector de l’Observatori de l’Ebre, David Altadill, ha explicat que “des de l’Observatori de l’Ebre han impulsat una exposició que dóna a conèixer els descobriments que es van fer a la lluna i amb les taques del Sol” i que “es volen apropar a la ciutadania per tal que es treballi en xarxa i es col·labori en les diferents conferències que hi ha previstes”.



El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha dit que “aquesta mirada microscòpica ens permetrà conèixer millor grans científics com Laender, Innocent Paulí o el Dr. Jaume Ferran” i que “el fet de traslladar l’exposició a Roquetes, en aquest lloc especial, vol posar en valor la cultura, la societat, el coneixement i el valor artístic”.



 - Inauguració de l’espai expositiu de l’Antic Escorxador:

Per últim, s’ha retornat de nou a Tortosa per tal d’inaugurar l’exposició “Arquitectura i higienisme” a l’Antic Escorxador Municipal, en motiu del 150è aniversari del naixement de Pau Monguió.



L’arquitecte, Toni López, ha explicat que “l’higienisme és un corrent de pensament heretat de la il·lustració” i que a Tortosa “es va tenir la clara voluntat de construir un escorxador modèlic”. Va titllar “d’envejable” el conjunt arquitectònic de Monguió, dient que “cal homenatjar l’arquitecte Pau Monguió per la seva bona feina, ja que enguany se celebren els 150 anys del seu naixement”.
Per la seva banda, Josep Poblet ha destacat que “les ciutats només ens parlen si sabem llegir-les” i que “aquest edifici va ser una de les grans fites que va aglutinar al costat de la ciutat un projecte molt important”.

 
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que “aquesta exposició ajudarà moltíssim a reconvertir aquest espai en un lloc cultural” i ha conclòs que “aquest trimestre serà molt important i singular per a la ciutat, no només per aquesta jornada sinó per la resta d’actes que vindran”.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 22 d’octubre de 2015

Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada