dilluns, 30 de juny de 2014

25è aniversari del Consorci per la Normalització Lingüística

El Consorci per la Normalització Lingüística commemora el seu 25è aniversari i clausura els cursos i el programa del voluntariat per la llengua

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha acollit l’acte commemoratiu amb motiu de la celebració dels 25 anys del Consorci per la Normalització Lingüística i alhora la clausura dels cursos i programes d’aquest any que s’han fet a les Terres de l’Ebre.
La representant del Consell del Centre de la Normalització Lingüística a les Terres de l’Ebre (CNLTE), Rosa Cid, ha volgut felicitar a tots els alumnes graduats i ha reconegut el seu treball.
També explicà que “és una data molt especial perquè es commemoren 25 anys de la fundació del consorci i durant aquests anys milers d’alumnes han aprés el català”.
Per la seva banda, la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa va remarcar el fet de “decidir fer avançar el català a totes les esferes” en aquests 25 anys. Explicà que “han passat un total d’1,5 milions de persones pels més de 62.000 cursos” i  va animar a la gent a participar-hi, ja que a les Terres de l’Ebre el català és la llengua d’ús habitual més alta dels vuit territoris.
Franquesa, va voler felicitar el director del Consorci per la Normalització Lingüística per tota la feina feta i alhora també a tots els professors, dinamitzadors, alumnes i voluntaris.
També va dir que “en els cursos de l’any passat, prop de 1.400 alumnes eren de nacionalitat estrangera” i que “ la llengua ens uneix i ens fa ser una mica més feliços” i que tal i com deia Prat de la Riba, “la llengua del poble és l’ànima mateixa del poble”.
La tinent d’alcalde, Meritxell Roigé felicità les més de 2000 parelles lingüístiques i a tots els alumnes dels cursos. També explicà que “la situació de la llengua no és la que voldríem” i que “des del govern s’ha de seguir treballant per ella i reivindicant-la perquè és allò que ens uneix”.
A continuació, l’exalumna del consorci, Thaïs Campos, va recitar el poema “En una galàxia perduda, en un petit planeta” en homenatge al poeta Gerard Vergés.
Tot seguit es van fer els lliuraments dels certificats a tots els alumnes del voluntariat i una de les parelles lingüístiques van fer uns parlaments.
També es van lliurar unes fotografies de grup a tots els alumnes i professors del consorci i l’alumna Gabriela Obando Andrade va recitar el poema “Del llibre d’amic, vida més alta” de Joan Vinyoli.
Durant l’acte, la professora Mercè Querol va recitar el poema “En la nit” de Joan Vinyoli, en motiu del centenari del poeta i els alumnes Ismael Miguel Codorniu i Alejandro Fortuño Salanguera, van llegir el poema “Natres” de Desideri Lombarte.
Finalment, es van lliurar unes plaques commemoratives creades per l’artista Joan Iniesta. Aquestes plaques es van atorgar a les entitats i associacions vinculades amb el consorci, com és el cas de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, l’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, Ràdio Tortosa o l’Antena Cultural de Tortosa de la URV. També van rebre el reconeixement algunes persones destacades al consorci com Laia Altadill, Mercè Querol i Bernat Monlleó.


Tortosa, 26 de juny de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada