dimecres, 11 de juny del 2014

VII entrega del premi Federico Mayor Zaragoza







El Saló del Polvorí del Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda de Tortosa va acollir una nova edició del premi Federico Mayor Zaragoza

La temàtica d’aquest any proposada per la UNESCO era “Ciutadans lliures i responsables”. La participació va ser força elevada i es van presentar 17 centres i 24 entitats.
El premi consistia en 5.000€ i el trofeu, fet de titani, era obra de l’artista local, Joan Guasch.
Al començament de l’acte, la presidenta de l’associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, Montse Esteve va agrair la presència del professor Federico Mayor Zaragoza i el felicità pel seu 80è aniversari. També va informar que els treballs premiats es podran consultar al web de la UNESCO Tortosa.
La primera tinent d’alcalde, Meritxell Roigé va voler agrair el reconeixement de totes les entitats i destacà “les experiències que han participat de la ciutat”. També va remarcar els valors de l’acte “com ho són promocionar la cultura i la llengua en aquests esdeveniments”.
Tot seguit, la coordinadora de l’acte, Sílvia Tejedor va nomenar els guanyadors de les tres categories.
De la categoria d’Entitats, el primer premi va ser per la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat, amb el projecte “ESFERA Jove” que pretén formar joves del barri de Marianao de Sant Boi de Llobregat per tal que siguin capaços d’esdevenir agents actius a la seva comunitat tot participant i transformant el seu entorn. Són joves entre 15 i 28 anys que desenvolupen treballs socials al barri.
El segon premi va ser per a l’Ajuntament de Tortosa, els Serveis Territorials d’ensenyament de les Terres de l’Ebre i la URV, pel projecte “Tàndem”, un projecte socioeducatiu que treballa per a la integració de l’alumnat nouvingut a l’entorn social, cultural i de lleure de la ciutat.
El tercer premi el va rebre l’Associació de Músics per la Pau i la Integració (AMPI) de Barcelona, pel projecte “Veus i Música per a la integració”.
Tot seguit es van lliurar els premis de la Categoria de Centres escolars.
El primer premi va ser atorgat al C.E.I.P La Chanca, d’Almeria pel projecte “La Chanca camina sola hacia la escuela”. Es tracta d’un projecte de Cooperació Infantil que vol reduir l’alt percentatge d’absentisme escolar del barri de La Chanca.
El segon premi va ser per a l’Institut Cap Norfeu i Casal del Pescador - Jubilats del Mar, de Roses, pel seu projecte “Aprenem amb els avis”.
El tercer premi el va rebre el C.E.I.P Sant Blai, de Bot pels projectes “Voleu conèixer el nostre entorn?- Emprenedors en una escola verda”, que tenen en comú posar en valor la riquesa del patrimoni natural i cultural de la terra.
Pel que fa a la categoria de les Terres de l’Ebre, només consta de dos premis i el primer va ser per a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de les Terres de l’Ebre (PAH). La seva portaveu va voler recordar que “des de la PAH Terres de l’Ebre no en tenim prou i seguirem defensant el dret als habitatges dignes”.
El segon premi va rebre’l l’Institut Sòl de Riu – Biblioteca Trinitat i Fabregat, d’Alcanar pel projecte “Aprenem junts”, que fa anys que està en funcionament i implica molts adolescents de l’institut.
Els finalistes de totes les categories van rebre un diploma per la seva participació.
Finalment, el professor Federico Mayor Zaragoza va impartir la seva conferència “Ciutadans i ciutadanes lliures i responsables”.
El principi de la seva conferència va ser en castellà, ja que fou dirigit especialment als assistents de La Chanca d’Almeria.
En la primera part de la seva intervenció explicà que “El silencio puede llegar a ser un delito” i que “debemos convertirnos en la voz de la gente silenciada que tiene que llegar fuerte y alta a todos los rincones de la tierra”. També va dir que tal i com diu la PAH, “SÍ se puede”.
Zaragoza va assegurar que “no tot el factible és admissible a la vegada”, que “cal promoure que hi hagi coneixement” i que “s’ha d’aprendre a conèixer, a fer, a ser i a viure junts”.
També va destacar que “el risc sense coneixement és perillós, però el coneixement sense risc és inútil” i que “es van canviar molts valors per diners i no podem seguir per aquest camí, cal un nou camí; passar de la força a la paraula”.
Per concloure l’acte, la coral “Veus i Música per la pau” van interpretar dues peces i Sílvia Ampolla i la xaranga “Xino-xano” van interpretar un fandango.


Tortosa, 24 de maig de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada