divendres, 26 de desembre del 2014

Tortosa recupera el XIII Premi de Pintura Francesc Gimeno




Maria Cemeli guanya el premi d’aquesta edició amb la seva obra “16 fragmentos a capella”

L’Ajuntament de Tortosa recupera el Premi de Pintura Francesc Gimeno, de caràcter biennal, que va aparèixer a la nostra ciutat l’any 1949 amb el nom de la Medalla Gimeno.
Aquest premi va sorgir per tal de recuperar la memòria dels artistes més rellevants de la ciutat i amb l’objectiu de difondre les seves obres que, alhora, ajudaven a ampliar el fons del Museu.
El certamen vol fomentar la creació artística, donar a conèixer al públic la producció actual i enfortir els lligams entre el Museu i les tendències artístiques del moment.
La Medalla Gimeno va néixer el 1949 com a iniciativa, del ja desaparegut, Cercle Artístic. Juntament amb la Medalla Gimeno, van crear-se la Medalla Casanova d’aquarel·la, la Marquès de dibuix i la Querol d’escultura.
Aquest premi s’ha mantingut en diferents períodes històrics de la ciutat (1949-1954), (1965-1967) i (1982-1989), però mai va arribar a tenir una edició continuada ni tan sols, consolidar-se totalment.
25 anys després, l’Ajuntament de Tortosa i el Museu de Tortosa recuperen definitivament aquest premi, no obstant però, el premi s’obre a la pluralitat de les tècniques i els suports que ofereix avui en dia l’art contemporani.
En aquesta edició s’han presentat un total de 104 obres, amb participants d’arreu de l’estat, d’entre les quals, se n’han seleccionat 15 que podien optar a un premi.
El jurat estava format per uns bons coneixedors de l’expressivitat artística del món contemporani i de les tècniques i del llenguatge utilitzats freqüentment. Els membres del jurat eren Teresa Blanch, historiadora de l’art, crítica i comissària; Joaquim Chancho, artista; Carles Guerra, crític d’art i artista i Assumpta Rosés, comissària, crítica d’art i historiadora de l’art.
El lliurament del premi, que té un valor de 5.000€, ha tingut lloc a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa aquest dissabte 13 de desembre.
Maria Cemeli, artista lleidatana llicenciada en història de l’art i que ha treballat diferents formes d’expressió artística, tant a nivell Català com estatal i internacional; ha estat la guardonada, amb la seva obra “16 fragmentos a capella”.
L’obra, segons ha explicat Assumpta Rosés, membre del jurat, destaca per la seva qualitat, tant en la fusta com en les capes, ja que presenta una geometria inexacta que va més enllà del concepte pla i de les tècniques convencionals.
A més, a banda de suggerir el concepte del volum desplegat, intenta utilitzar materials que aconsegueixen apropar-la a l’objecte real.
El treball, mostra un rerefons de previ estudi i de diverses visions i lectures, que donen lloc a una obra estèticament equilibrada, ben feta, justa i estudiada en relació al color i a la seva posterior composició.
“16 fragmentos a capella”, vol transmetre, de mans de la seva autora, una sèrie d’experiències i sentiments, que, sovint, comporten a la reflexió i al simbolisme, així com també, a l’evocació de la presència humana, ja que al seu darrere s’hi amaguen moltes històries i des d’on es podria fer rebrotar i construir quelcom que expressi una certa connotació.
La seva autora, Maria Cemeli, ha destacat, principalment, que l’obra “es tracta d’un objecte deambulant que es presenta al davant dels seus visitants” i que "exposa una sèrie de fragments que s’ajunten, se separen i s’entrecreuen per mostrar la realitat de l’artista davant la peça".
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que “és un dia emotiu perquè es recupera aquesta medalla que té molta història, coneguda per molts ciutadans del territori” i que “és just tenir un record especial per tots els que han lluitat per tirar endavant aquest premi i també tots els que ho van intentar abans”.
Ha dit també que “s’havia anunciat a principis de mandat i s’ha complert perquè, tot i que són moments de molta dificultat, aquesta era una prioritat per a la ciutat i pel sector”. Ha volgut felicitar al finalista tortosí, Jordi Castells i a la guanyadora, Maria Cemeli.
En relació a la feina feta pel Museu de Tortosa, ha destacat que “fa uns anys es va recuperar el Museu de Tortosa però no perquè fos un espai d’obres, sinó per ser un element de dinamització cultural per a la ciutat i per a les Terres de l’Ebre i no hauria estat possible la recuperació d’aquest premi, sense la seva col·laboració”.
L’alcalde, ha fet especial esment al bust de Gimeno, elaborat per l’escultor tortosí, Josep Manel Mestre "Josman", tot dient que “ha estat una donació molt especial però que aquesta no és la seva ubicació definitiva, ja que des de l’Ajuntament s’està treballant per ubicar-la en un altre lloc millor que presentarem en els propers mesos” i que “cal honorar la figura dels artistes tortosins i reconèixer la seva obra, per tal de situar Tortosa al món de les arts plàstiques a nivell nacional o internacional.
En les posteriors declaracions, "Josman", explicà que des de l’Ajuntament de Tortosa li van fer una proposta per exposar el bust en un lloc visible de la ciutat, però com que les propostes eren en llocs exteriors, no ho van tirar endavant perquè els materials amb què està elaborada la peça, s’haurien deteriorat.
No obstant, l’artista, l’Escola d’Art i Disseny i l’Ajuntament de Tortosa estan treballant per poder situar-la en un espai tancat del Museu de Tortosa, el qual es preveu que rebria el nom de “Sala Gimeno”, en honor al pintor tortosí, que donà lloc al nom de la medalla.
Els finalistes d’aquesta XIII edició han estat el tortosí Jordi Castells, amb la seva obra “El caixó d’arena” i el sevillà David Mayo, amb l’obra “Gemelos”.
La Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acollirà l’exposició amb les 15 obres seleccionades fins l’1 de març, per tal de difondre la producció pictòrica actual entre els seus visitants i també per donar a conèixer la mostra i la ciutat mitjançant els tallers o les visites guiades a l’exposició.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 13 de desembre de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada