diumenge, 29 de març del 2015

IV edició de la Festast, la Fira Alimentària de les Terres de l'Ebre








Festast reparteix més de 10.000 racions i incrementa els seus visitants respecte l’edició anterior

El Pavelló Firal de Tortosa ha acollit la IV edició de la Festast, la fira alimentària de les Terres de l’Ebre, de caràcter bianual, del 14 al 16 de març.
L’acte inaugural va comptar amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Mª Pelegrí i Aixut, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i el president de Fira Tortosa, Emili Lehmann; que van visitar tots els estands de la fira.
En els parlaments inaugurals, el president de Fira Tortosa i el tinent d’alcalde de l’àrea de promoció econòmica, Emili Lehmann, destacà que “cal potenciar la producció agroalimentària i fer créixer el territori” i que “aquests factors que s’han de potenciar a casa nostra són els que ens treuen dels problemes i de les dificultats”.
Explicà que des de Fira Tortosa s’ha volgut “recuperar els inicis d’aquesta fira, potenciant la producció autòctona i fent-la arribar als mercats”. Va mostra el seu agraïment al conseller d’Agricultura per haver acceptat la invitació, ja que en la darrera edició s’intentà que vingués però va resultar impossible.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, destacà que “aquesta fira de caràcter bianual està adreçada a l’àmbit professional i també al públic en general i pretén promocionar la gastronomia d’un territori ric, basada en productes de qualitat”.Explicà que “s’ha d’aconseguir guanyar competitivitat en el sector millorant la qualitat” i que “ la fira s’està consolidant de forma ferma”. Va voler agrair la col·laboració als expositors que “han donat una resposta positiva, sobretot en el sector de la restauració”, malgrat que “no són moments per llançar les campanes al vol, però comencen a anar millor les coses”.
Finalment, va adreçar unes paraules al conseller Pelegrí, tot dient que “cal agrair al conseller que en moments d’extremada dificultat, s’ha fet una molt bona feina per tots els temes que ens preocupen aquí, des del departament d’agricultura” i que “és important que s’hagi pensat en el futur dels productes del sector agroalimentari perquè així ho transmeten totes les empreses ebrenques”.
En el seu torn, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Mª Pelegrí i Aixut, va voler aportar un ambient més distès a la xerrada, considerant que “ el títol de la fira es podria millorar i, la fira, es podria dir Festast Tort”.
Apunts a banda, destacà dos fets importants per al territori, “la marxa de creuer significativa en l’àmbit del producte i de l’alimentació a les Terres de l’Ebre” i “el segell de reserva de la Biosfera, un valor afegit espectacular arreu del món, que cal potenciar des de diversos punts de vista”.
En referència a la fira, explicà que “des de Tortosa s’ha de tenir orgull per allò que s’està fent en un país com el nostre”, “és una fira d’orgull, per poder exposar tot el que tenim i el que som”, afegí.
En relació a les Terres de l’Ebre, va voler deixar clar que tenim “una identitat pròpia que hem sabut mantenir, construir i projectar cap al futur” i va fer referència a una sentència que ell sempre utilitza “No s’estima allò que no es coneix”, per explicar que “ si no donem a conèixer el que som, no ho podrem valorar ni potenciar”.
Encoratjà la ciutadania a “seguir creixent com a país per aconseguir sortir-nos-en tots plegats”, fent especial menció a les Terres de l’Ebre “que són un exemple de diversitat”.
Dissabte va ser un dia especial, ja que també va acollir la principal novetat de la fira, la jornada culinària “Menja’t la revista CUINA!”, que incloïa xerrades destinades al sector, així com demostracions en directe de receptes típiques de la cuina de les nostres terres, amb la presència de referents importants en el sector de la gastronomia catalana. Aquesta és una iniciativa que neix fruit de la signatura de l’acord entre l’Ajuntament de Tortosa i la revista “Cuina” per dur a terme les jornades.
La tarda de diumenge es va fer l’acte de lliurament dels 5ens Premis Gastronòmics Llorenç Torrado. Aquests premis van sorgir com una iniciativa entre l’Ajuntament de Tortosa, Fira Tortosa i la família Torrado, per tal de reconèixer la tasca dels professionals i les empreses dels Països Catalans, al igual que, en el seu temps, havia fet en Llorenç Torrado.
En aquesta edició, l’Ajuntament de Tortosa ha volgut complementar els Premis amb l’edició d’un petit llibre de butxaca, anomenat “La formació del gust”, i que recull una de les xerrades impartides per Torrado.
El jurat dels premis, format per 11 persones destacades en l’àmbit de la gastronomia i de la restauració, es van reunir a la seu de Prodeca a Barcelona i van decidir atorgar el Premi a la categoria de Cuiners i Restauradors a Paco Solé i Parellada, del Restaurant 7 Portes de Barcelona. El Premi de la categoria de Productors i Comerciants va ser per al Grup Cacaolat, i va recollir el premi Andreu Garcia, director del departament de màrqueting de Cacaolat.
Pel que fa al Premi de la categoria de divulgadors, va ser per Núria Bàguena i, finalment, el Premi Terres de l’Ebre va lliurar-se al Consell Regulador de la DO Terra Alta, el qual recollí el seu director, Jordi Rius.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, explicà que “tot i no haver pogut conèixer a Llorenç Torrado, tenim una gran sort d’haver tingut una persona com aquesta al territori” i que “aquests premis tenen un significat especial perquè són una forma de retre homenatge a Llorenç Torrado, un dels pioners en l’àmbit de la gastronomia”.
Finalment, ha felicitat els guanyadors i ha afegit que “és important que es consolidin aquests Premis i que es tingui en record a Tortosa”.
En el marc de l’acte, s’ha presentat el projecte “Tancant Cercles”, un projecte de la família Rovira a Sagàs, que ha comptat amb un vídeo de presentació del projecte i d’una petita exposició, per part de Jordi Rovira, gestor i soci emprenedor del projecte. Explicà que “es tracta d’un camí que lluita contra la industrialització ramadera i per la senzillesa i l’essència” i que té en compte “la importància de Llorenç Torrado que donà valor a coses que en el seu moment no en tenien”.
Al llarg dels dos dies de la mostra es van celebrar diferents actes, conferències i demostracions culinàries, com és el cas de “Cuina Sefardita”, “Història de la xocolata”, a càrrec de Xocolates Creo, “Menú degustació 2015 (Xiquets, a taula!)”, amb Jeroni Castell, del restaurant Les Moles o el “Tast de Vins Ecològics del Celler Batea”, entre d’altres.
Dintre de la fira també s’ha pogut visitar l’exposició “Un passeig pel temps, Xocolates Creo”, on es mostra, mitjançant productes, embolcalls i estris, un breu repàs de la història de l’empresa i de la producció artesanal i acurada, des del 1925.
Vam tenir l’oportunitat de parlar amb el seu propietari, Xavi Benet, que ens va respondre a unes preguntes:
-Entrevistador: Com és que ha organitzat aquesta interessant i detallada exposició?
-Xavi Benet: Perquè amb més de 70 anys d’història es fan molts dissenys i hi ha molts objectes antics per poder mostrar en el conjunt del patrimoni de l’època. M’agradaria que algun dia tingués una ubicació fixa.
-E: Digui tres coses que voldria transmetre a la ciutadania des del seu sector:
-X. Benet: Confiança en el producte, tradició, dedicació i entrega.
-E: Com valora la xerrada “Història de la xocolata” que ha tingut l’oportunitat de fer a l’Espai Cuina?
-X. Benet: Molt positivament perquè s’han de saber explicar els valors i el patrimoni a la gent.
-E: Com valora la Festast 2015? Com ha respost la ciutadania?
-X. Benet: D’una manera molt bona, tenim molt bones impressions i s’han dut a terme grans accions. És la 4ª vegada que venim i creiem que hi ha més gent que l’altra vegada.
-E: Així doncs, repetirien l’experiència d’aquí dos anys?
-X. Benet: I tant, el meu hobby és poder xerrar amb els clients.
-E: Una empresa com “Xocolates Creo”, amb tanta experiència, que recomanaria a aquells que tot just comencen ara en el mercat?
-X. Benet: Recomanaria perseverança, paciència i, sobretot, esforç i treball.
-E: Per què creu que és important el secor de la gastronomia i de la restauració al nostre territori?
-X. Benet: Perquè ajuden a fer territori, són productes de molta qualitat que fan que hi hagi més turisme i es dinamitzi el territori.
-E: Com encaren la Jornada Professional de demà?
-X. Benet: Amb il·lusió, amb moltes ganes de mostrar allò que som i de mostrar els productes que es segueixen fent igual, amb la mateixa tècnica que abans.
El president de “Xocolates Creo” també ens va explicar que estaven molt contents de la visita a l’empresa, que es va dur a terme dissabte, per part del director de la revista “Cuina”, Josep Mª Socarrats i d’un grup de bloggers, “que es van quedar molt sorpresos amb l’empresa”.
Avui, el darrer dia de la mostra, la Festast ha estat únicament dirigida al sector professional del món de la restauració i de la gastronomia, ja que ha acollit la tradicional Jornada Professional, on hi destaquen activitats com “Els serveis editorials de Terres per al sector agroalimentari”, organitzat per Santi Valldepérez, cap de continguts de Terres Magazine; “Trampantojos”, a càrrec de Jeroni Castell, xef del restaurant Les Moles o el “dinar-networking” entre els expositors i visitants professionals.
En la valoració de la Festast 2015, el president de Fira Tortosa, Emili Lehmann, explicà que “la fira ha tingut més assistència que en l’altra edició, però el dia de més assistència va ser dissabte per la tarda” i que “també ha comptat am un públic molt entès”.
Pel que fa al sector de la restauració i la gastronomia, exposà que “és una manera de reivindicar el que som i de saber arribar als consumidors” i que “aquestes terres tenen imputs molt bons dels quals hem d’estar satisfets”.
Pel que fa a l’experiència de la col·laboració amb la revista “Cuina”, destacà que “va venir molta gent de fora, es van presentar nous productes i es va donar a conèixer la nostra ciutat”. Va parlar dels Premis Llorenç Torrado, dient que “estan totalment consolidats i busquen ser un reconeixement a la figura de Llorenç, que va mostrar el seu amor per la cuina catalana i pels productes de la seva terra”.
En referència a la Jornada Professional, ha dit que encaren la jornada “amb molta il·lusió, bona feina i esperant la participació de molts professionals dels tractes comercials” i que “es pretén incentivar les empreses del territori perquè es decideixin per aquesta aposta i per donar a conèixer a moltes persones la seva feina”.
Finalment, va referir-se a la Festast valorant positivament que “no és només una fira d’alimentació, sinó que ofereix un seguit de tasts i demostracions gastronòmiques que la fan única al territori ebrenc” i que “és un espai de referència per al visitant, ja sigui del sector professional com del públic visitant en general”.
En aquesta edició, la fira alimentària de les Terres de l’Ebre ha comptat amb un total de 70 expositors, xifra que s’ha incrementat en un 10%, respecte l’edició anterior.
La IV edició de la Festast, tanca les seves portes en un increment de visitants en relació a fa dos anys i arriba a servir un total de 10.000 tasts entre menjar i beguda al llarg de l’intens cap de setmana.
En l’àmbit de la Jornada Professional, cal esmentar la satisfacció dels organitzadors pel fet d’haver assolit més de 300 inscrits que suposen un 50% més que en la darrera mostra.
Tant expositors com professionals han coincidit en valorar de manera molt positiva els resultats de la fira, mostrant-se satisfets pels contactes obtinguts, així com pel caire promocional que caracteritzen aquesta fira que s’ha anat consolidant arreu del territori.
El president de Fira Tortosa i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també han valorat positivament aquests resultats i han destacat que “es tracta d’una acció conjunta per poder donar a conèixer la fira a la resta de Catalunya” i que “vol esdevenir un referent en l’àmbit de la gastronomia de Tortosa, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona”.
A més, no es pot oblidar que al llarg d’aquests dies, els escenaris de la Festast han acollit un nombre important de cares conegudes del sector culinari com el xef Jeroni Castell, del restaurant Les Moles, el pastisser Miquel Guarro, el xef de l’alta cuina catalana, Jean-Louis Neichel, Vicent Guimerà de l’Antic Molí d’Ulldecona o Josep Mª Socarrats, director de la revista “Cuina”, entre d’altres.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 16 de març de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada