dissabte, 14 de març del 2015

XX Fira de l'oli de les Terres de l'Ebre








 Jesús acull la XX edició de la Fira de l’Oli de els Terres de l’Ebre i compta amb la novetat de l’Espai de l’Àgora de l’Oli

El passat dissabte 21 es va dur a terme la recepció oficial a l’Ajuntament de Jesús de l’Inaugurador de la Fira, Ferran Bel i Accensi, alcalde de Tortosa i Senador que va signar el Llibre d’Honor del Saló Noble de l’Ajuntament de l’EMD de Jesús.
A continuació es va inaugurar l’exposició d’una reproducció en miniatura d’un poble de pagès, de l’artista local Ricard Príncep i també es va inaugurar una petita mostra del món de l’oli de l’empresa, de Primitivo Comesa.
A les 17:00h va tenir lloc la Inauguració Oficial de la XX edició de la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre, a càrrec de Ferran Bel i Accensi, alcalde de l’Ajuntament de Tortosa i Senador.
Tot seguit, es van iniciar els parlaments a La Pèrgola, a causa de les inclemències meteorològiques.
Per la seva banda, l’alcalde president de l’EMD de Jesús, Pere Panisello, va fer referència als 20 anys de la fira, tot dient que “ha estat una evolució positiva, ja que s’ha acabat consolidant al municipi” i que “es tracta d’una edició molt especial”.
Va parlar de la novetat d’aquesta edició, la incorporació de l’Àgora d’Oli, l’espai gourmet de les Terres de l’Ebre, que va acollir una variada mostra d’olis d’oliva de les nostres terres. En aquest sentit, va voler agrair la feina feta des de PRODECA i de la Cambra de Comerç per “ajudar a elaborar el catàleg dels olis i facilitar la comercialització dels nostres olis”.
Va dir que “aquesta mostra ha de sensibilitzar la gent per al consum de productes de km 0, on a més s’ha de sumar que les Terres de l’Ebre són Reserva de la Biosfera i aquest és un segell que ens ha d’ajudar molt”.
Va agrair la col·laboració público-privada i destacà que "en aquest 20è aniversari s’ha de fer un reconeixement del teixit associatiu del poble, perquè la fira només és el que és gràcies a la implicació de molta gent que l’ha fet seva”.
Un altre dels temes que va tractar va ser el de la feina de les EMD’s, que fa un parell d’anys que van ser amenaçades amb l’anul·lació de competències, i “aquest és un perill que encara no s’ha resolt”, motiu pel qual “cal la importància i la fortalesa de la societat civil, la llengua i la identitat pròpia”. Va fer una crida a la ciutadania per sortir en defensa de les entitats municipals descentralitzades.
Va afegir que “en aquesta edició especial es va voler fer la inauguració per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel” i també “la presentació del monument commemoratiu de la fira i de l’allioli”.
Finalment, va reconèixer el suport institucional, la defensa de les EMD’s, el valor dels expositors, les administracions que han donat suport i les entitats, la comissió de festes i les autoritats, que han fet possible la consolidació de la fira al llarg d’aquests 20 anys.
D’altra banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va dir que “cal posar en valor la iniciativa de les persones que fa 20 anys van iniciar aquesta fira”, tot dient que resulta “incomprensible que fins llavors ningú tingués la iniciativa de fer aquesta fira”. Explicà que és una fira que ha crescut i que incorpora més expositors i diferents activitats i que és “un punt neuràlgic de trobada per a tot un poble” i “tot un referent a nivell nacional”.
En relació a la importància de l’oli en les nostres terres defensà que “l’oli forma part de la nostra cultura i història” i que “no es podria entendre la nostra gastronomia sense aquest producte”.
Finalment, va voler agrair la col·laboració de les diferents entitats que “han volgut posar el seu gra de sorra” i a les entitats “que desperten una sana enveja de com s’han de fer bé les coses”.
A més va agrair la feina a l’alcalde president de l’EMD de Jesús, Pere Panisello, al llarg d’aquests 20 anys de fira tot dient que la mostra “s’ha singularitzat en la figura de Pere Panisello que és tot un referent d’esforç i complicitat”.
A continuació, l’artista local, Josep Bort va presentar els plànols del projecte del monument commemoratiu de la Fira de l’Oli que consistirà en una base feta amb una roda de molí al damunt de la qual s’ubicarà un monòlit amb el nom de l’inaugurador de la fira d’aquest any i amb el guanyador del concurs d’allioli, Premi Mestre Morter, d’aquesta edició. Al capdamunt s’hi ubicarà un clàssic morter d’allioli. El monument a l’allioli, de 4m d’amplada per 8 d’alçada, serà pioner a Catalunya i s’ubicarà a la Plaça de la Creu, on actualment hi ha una jardinera.
En finalitzar els parlaments, les pubilles i pubilletes de Jesús, juntament amb l’alcalde, Pere Panisello van fer el lliurament d’una insígnia, un morter, un quadre amb l’escut de l’EMD, un parell de llibres sobre les nostres terres i Jesús i la camisa i el mocador típics d’allí, a l’inaugurador, Ferran Bel.
La Banda Juvenil de l’Escola de Música Manel Martínez i Solà va interpretar dues BSO de pel·lícules.
El mateix dia es va celebrar la XX Trobada de Grallers i Dolçainers del Països Catalans, que es van concentrar a l’edifici de l’Escola de Música i van desfilar per la fira.
A les 20:00h es va fer l’entrega de premis del XV Concurs de Pintura del Poble de Jesús.
Entre els principals concursos que ha acollit aquesta XX edició de la mostra, en destaquen principalment el Concurs de Mestres del Morter, el XX Concurs d’allioli, el XX Concurs de plegadors d’olives manuals o el XVI Concurs de llançadors amb la boca de pinyols d’olives.
Al voltant de les atapeïdes jornades es van realitzar altres actes com l’enlairament de la nova estelada a la Plaça de la Creu, per part de l’ANC, així com també, l’acte de reconeixement als 20 guanyadors de les passades edicions del Concurs d’allioli, que formen part de la Confraria de Mestres del Morter.
En el marc de la fira, els visitants també van poder gaudir d’una novetat d’aquest any, la ruta de tapes de Jesús, on hi van participar els diferents bars i restaurants del poble. Entre els diferents participants que finalitzin tot el circuit es farà un sorteig de 300€ per gastar als establiments jesusencs.
Aquesta XX edició ha tancat les seves portes amb un rècord d’assistents que s’han mostrat satisfets amb els actes i activitats de la mostra.
Malgrat les inclemències meteorològiques, la XX Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre ha comptat amb una elevada participació en els concursos més destacats.
Des de l’EMD de Jesús s’espera que de cara a les properes edicions es segueixi treballant per promocionar el sector agroalimentari i l’oli de les nostres terres i que compti amb la implicació i col·laboració del teixit associatiu del poble jesusenc i de tots els que la fan possible.


Jesús, Terres de l’Ebre, 22 de febrer de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada