diumenge, 22 de març del 2015

Tortosa dóna la benvinguda a la locomotora del Carrilet








“Lo Carrilet” torna a casa seva després de vuit mesos de restauració als tallers de Deltebre i s’inaugura una exposició a l’antiga estació

Aquest divendres la ciutat de Tortosa ha donat la benvinguda a la locomotora del Carrilet, vuit mesos després que sortís del Parc Municipal en destinació a Deltebre, aquest cop però, per rebre una completa restauració.
L’Ajuntament de Tortosa encarregà aquesta restauració a l’Associació Amics del Carrilet, que es fundà l’any 2007 amb l’objectiu de donar a conèixer la importància de “Lo Carrilet” i posar en valor el patrimoni històric vinculat a la línia Tortosa – Deltebre.
Poc abans de l’arribada del Carrilet, s’ha inaugurat l’exposició d’imatges de la restauració de la màquina i del detallat procés de conservació.
El president de l’Associació Amics del Carrilet, Joaquim Sàlvia, va informar que la màquina “es troba en bastant bon estat” i que “es tracta d’un model únic a Europa, fet a Anglaterra i que data del 1890”. Ha destacat alguns dels elements que s’han restaurat i ha agraït la col·laboració de totes les empreses i la predisposició de l’Ajuntament.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar que es tracta “d’una exposició molt senzilla però que s’ha mostrat un gran interès en fer-la” i que sense ella, d’aquí un temps “ningú recordaria com estava quan va marxar”.
Referint-se al seu procés de restauració digué que “ enlloc s’hauria fet com ho han fet ells, amb molta cura, il·lusió, estima i afecte” i pel que fa a la locomotora afegí que “els tortosins hem d’estar orgullosos d’aquesta màquina” i que “serà una peça molt visible per a la ciutat”.
Tot seguit, les autoritats de la ciutat i els ciutadans es van dirigir cap al Parc Municipal Teodor González on esperaven, impacients i amb molta il·lusió, l’arribada del Carrilet. Per no perdre el seu costum, ja tan arrelat entre la població que la va conèixer en funcionament, la locomotora del Carrilet va tornar a arribar al final del seu trajecte amb retard. Molts tortosins afirmaren que aquest era un bon senyal per saber que no ens havien canviat la màquina.
Així doncs, va arribar la grua i el tràiler que transportaven la locomotora i van començar la costosa tasca d’enlairament i col·locació final de la màquina.
Finalment, es va ubicar la màquina del Carrilet en un nou indret, proper al lloc on estava abans, però amb millors condicions i millor visibilitat per als seus visitants. No es va poder instal·lar a l’antiga estació, a la plaça del Carrilet, tal i com estava previst, a causa del pàrquing subterrani. Situada a sobre d’una extensa plataforma de formigó recoberta amb les pedres i la via, la tradicional i única locomotora del Carrilet torna a mostrar-se amb un perfecte estat al davant dels tortosins i tortosines. A més, en aquesta actuació, s’ha instal·lat un monòlit explicatiu sobre l’origen de “Lo Carrilet”, així com també uns focus que la il·luminarà durant la nit.
En els parlaments inaugurals, el regidor de cultura, Joaquim del Pino, començà el seu discurs dient “tortosins i tortosines, ja la tenim aquí!” i afegí que “arriba carregada de l’agraïment de la gent, dels records, les històries i, sobretot, d’il·lusió”.
Explicà que “aquest any celebrarà el seu 125è aniversari” i que s’espera que “en un futur es pugui recuperar aquest símbol i es torni a sentir el seu xiulet des de la Ribera”.
Per la seva banda, el president de l’Associació Amics del Carrilet, Joaquim Sàlvia, digué que “ha estat tot un orgull poder treballar en la restauració d’aquesta màquina que és l’única que es conserva d’aquest model” i que “estan sorpresos del seu bon estat”, com en el cas de la porta del motor que no s’obria des dels anys 60 i amb una mica d’oli es va poder obrir amb gran facilitat. Afegí que “cal cuidar-la i tractar-la amb molt d’afecte”.
Explicà que el més complicat del procés de restauració va ser la col·locació del material abrasiu per poder fer el tractament anticorrosiu. Des dels tallers de Deltebre, als quals també mostrà el seu agraïment, es va intentar mantenir el màxim nombre de peces originals possible i es van recuperar alguns elements tradicionals que feien falta. També explicà que han deixat la màquina amb la condició que en un futur pugui tornar a posar-se en funcionament, ja que també tenen un automotor restaurat a Deltebre. Cal esmentar però, que la locomotora incorpora una nova peça que no existia en el seu moment, un far ubicat al davant de la xemeneia que restarà obert totes les nits per facilitar la seva visibilitat als ciutadans.
A més, va voler agrair la predisposició de l’Ajuntament de Tortosa, tot dient que “cal reconèixer el gest de l’Ajuntament, sobretot a l’alcalde, que ha volgut dignificar aquest monument”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, qualificà l’arribada definitiva de la màquina dient que “és un motiu de moltíssima alegria i un dia molt maco per a tots els tortosins i tortosines” i que “el nostre repte ha de ser tenir la màxima cura possible”.
Va referir-se als tallers de restauració de Deltebre tot dient que “ han fet una molt bona feina” i que “aquesta restauració s’hauria pogut fer a molt llocs, però enlloc del món l’haurien fet com ho han fet aquí”. També recordà que l’exposició que es pot visitar a l’antiga estació del 13 de març al 31 de maig “mostra el procés de restauració i aquest canvi espectacular”.
Va fer especial menció a la tradicional locomotora per dir que “és única a Europa, una joia del nostre patrimoni, i s’ha volgut ubicar en aquest espai emblemàtic on tots els que visitin Tortosa la puguin mantenir en el seu record”.
Finalitzà la seva intervenció amb un desig ben especial que de ben segur que comparteixen molts tortosins i tortosines, “igual que molts desitjàveu que es restaurés, ara m’agradaria que algun dia torni a entrar en funcionament”.
L’acte es va concloure amb una especial cantada de jotes i versos per part de “Joseret”, que entre elles, van interpretar, amb més entusiasme que mai, la coneguda cançó “Lo Carrilet de La Cava”, del grup ebrenc de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.
El Carrilet de Tortosa – Deltebre va rebre una emotiva benvinguda que va comptar amb una nombrosa representació de la ciutadania tortosina, des dels més grans, que van conèixer la locomotora quan encara estava en funcionament, fins als més petits que van poder observar i conèixer un dels símbols més identificatius i especials de la ciutat i del territori. Amb l’exposició d’imatges de la seva restauració i aquesta nova ubicació, de ben segur que mai s’esborrarà de la memòria dels tortosins la importància del Carrilet, que poc es podia pensar el 31 de desembre de 1967, quan feia el seu darrer trajecte, que s’acabaria convertint, al llarg dels anys, en una icona pròpia de les terres, però molt especialment, de la ciutat de Tortosa.
Així doncs, al igual que proclama el president de l’associació Amics del Carrilet i l’alcalde de la ciutat, esperem que en algun moment poguéssim tornar a veure aquesta relíquia ferroviària en funcionament, tot recorrent alegrement el seu habitual trajecte de Tortosa fins a Deltebre.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 13 de març de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada