dijous, 25 de juliol del 2013

Reportatge 1: Festa del Renaixement a Tortosa; 18 anys de festa





Acte inaugural de la Festa del Renaixement



La tercera setmana del mes de juliol, la ciutat de Tortosa celebra la Festa del Renaixement, també coneguda pel seu subtítol “l’esplendor d’una ciutat al segle XVI”.
La Festa del Renaixement és la principal oferta lúdico-cultural i la més important de la ciutat i de les nostres terres.
Durant quatre dies la ciutat es trasllada a l’època del segle XVI, molt important a la ciutat de Tortosa que gràcies a la transcendència del riu Ebre amb la mediterrània esdevingué una ciutat multicultural, ja que el comerç fluvial i l’existència de l’únic pont estable entre Saragossa i el mar, convertí la nostra ciutat en cabdal tant en el comerç marítim com en el terrestre, amb el que va determinar la seva història. Durant les festes es recorda la història de la Vegueria amb el conegut crit:
Terra d’aigua.
Terra d’un riu.
Visca la Vegueria de Tortosa!
Visca!
La festa compta amb prop de 70 espectacles diaris i més de 3000 ciutadans vestits d’època.
Els diferents carrers del casc antic de la ciutat s’engalanen amb tapissos, teles, vegetació variada, ensenyes i estores i les banderes en representació dels Trasts de Defensa, situades pels carrers i barris de la ciutat, onegen ufanoses al vent, amb l’empara de l’estendard de la nostra Vegueria.
Els tortosins i tortosines també s’impliquen plenament amb la festa, ja sigui vestint-se d’època, col·laborant amb la festa, posant el Taulell al carrer o bé guarnint els balcons, façanes o edificis amb l’insígnia de la Vegueria, tapissos, flàmules o vegetació, així com sortint al carrer, visitant els actes i les cerimònies i implicant-se activament amb la Festa del Renaixement i convertint-se amb ciutadans del segle XVI.
Els principals espectacles i els actes propis, majoritàriament es duen a terme a les places i pels carrers estrets i tortuosos del nucli antic, tot i que n’hi ha d’altres que es realitzen a l’interior d’emblemàtics edificis de la ciutat, per tal de donar-los a conèixer als ciutadans vinguts d’arreu.
A més a més també té una certa importància la recreació de la vida quotidiana als diferents campaments, les paradetes d’Oficis Artesans, el Mercat del Vall i el d’Època i les diferents tavernes que hi col·laboren, ja que són la clau per a que l’ambient al voltant de la festa segueixi ben viu fins ben entrada la matinada.
Alguns dels trets importants que permeten la festa són: la indumentària, els espectacles, la col·laboració, la gastronomia, el comerç, el folklore, la gresca, la promoció, el rigor històric i tot el protocol.
Pel que fa als espectacles més importants de la festa, cal destacar la cerimònia de l’Obertura de portes, que té lloc al Portal del Romeu, on els membres del govern local es converteixen amb els procuradors del segle XVI que arriben a la Vegueria.
També cal destacar la Gran Desfilada dels Grups Participants i Mostra d’Armes en honor a la Vegueria de Tortosa i de la ciutat on hi col·laboren els Trasts de defensa, els representants dels barris i dels oficis, les autoritats de la ciutat, els comerciants i mercaders, els ciutadans i els participants en la festa.
I un altre fet que és important de la festa, és la seva gastronomia. Durant els quatre dies es pot gaudir del Mengeu de Festa amb la degustació dels menús de l’època del renaixement que ofereixen prop d’una vintena de restaurants.
A més també es pot fer la Ruta de la Saboga per les diferents tavernes o gaudir de les Llepolies de la Festa.
La Festa del Renaixement va néixer el mes de maig del 1996 com a conseqüència de la realització d’un treball per part del Consell Comarcal del Baix Ebre. Amb la finalitat de dissenyar un escut per a la nostra comarca, es va haver d’estudiar un quadern anomenat “Host i Cavalcada”.
A partir d’aquesta idea es va plantejar la possibilitat de recrear el passat medieval, l’època de més esplendor de la nostra ciutat.
El creador del projecte fou el Sr. Ramon Cardús, actual president honorífic de la Festa del Renaixement.
El treball per part dels historiadors, la documentació històrica, els diferents ambients on té lloc la festa, l’obra literària de Cristòfol Despuig, “Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa” i els objectius que es van fixar el primer any de la festa; han estat claus per a aconseguir que la festa millori, es promocioni i s’impliqui la ciutadania.
Actualment la Festa del Renaixement serveix de referència per a altres festes de la recreació històrica del segle XVI.
El 2005 va rebre la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya i està declarada Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya i Fiesta de Interés Turístico Nacional.
Un dels principals objectius segueix sent el fet de promocionar la festa arreu del territori i aquest any, des de l’ajuntament i el departament de festes s’ha dut a terme una campanya per a promocionar-la.
Tots els dissabtes des del mes de març fins a l’octubre es pot gaudir de les actuacions més destacades del renaixement. A partir de les 18:00h es podien visitar els diferents grups, itinerants, pel casc antic de la ciutat.
Aquest any també es va fer la cavalcada de reis ambientada en l’Orient del segle XVI.
Fa poc també es va realitzar el rodatge de l’espot publicitari “Tortosa, ciutat del renaixement. Cultiva l’art de viure” amb la col·laboració dels actors Pere Ponce, Sílvia Sabaté i Belén Fabra.
Fins al 31 d’agost també es pot visitar l’exposició “Tortosa i les Terres de l’Ebre. L’esplendor d’una època, d’un riu i d’un territori”, exposada als jardins del Palau Robert de Barcelona i que compta amb una trentena d’imatges sobre l’època del Renaixement, la navegació fluvial per l’Ebre i el Parc Natural del Delta de l’Ebre i els Ports, tot passant per la Via Verda i la Val de Safan. L’exposició també es durà a altres municipis de Catalunya i de l’Estat espanyol.
I amb tot plegat, s’espera que la ciutat de Tortosa aculli força visitants en la XVIII edició de la Festa del Renaixement, que serà del 18 al 21 de juliol.

Per a veure l’anunci sencer: https://www.youtube.com/watch?v=eoYR1W2ugL8


Redactat per: Irene López.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada