dilluns, 16 de setembre del 2013

Reportatge 5: Festes de la Cinta 2013



 
Entrada de la Mare de Déu de la Cinta a la catedral
Del 29 d’agost al 2 de setembre la ciutat de Tortosa va celebrar una nova edició de les Festes de la Cinta.
Les festes d’aquest any van ser especials perquè es van commemorar els 150 anys de que la Mare de Déu de la Cinta va ser declarada patrona de la nostra ciutat.
Un any més, van celebrar-se en el nou format que concentra tots els actes en cinc dies. Les festes van comptar amb una elevada participació en els seus actes més destacats.
En la primera valoració sobre les Festes de la Cinta per part de l’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel, va destacar-ne el següent: "Hem tingut molta participació en tots els actes, no s'ha registrat cap incidència destacable en els cinc dies que han durat les festes i hem complert amb el pressupost previst".
El regidor de festes, Domingo Tomàs va fer referència a l’elevada participació ciutadana en tots els actes justificant-ho amb que “la gent ja ha fet seu el nou model de festes”.
De l’edició d’aquest any en cal destacar els actes tradicionals i els més rellevants.
El dissabte 24 d’agost, a les 19:00h es dugué a terme l’acte de la proclamació de la reina, Cinta Piñana Ferrando i de la reina infantil, Ainara Cugat Mascarell,  la imposició de les bandes i de les insígnies de l’ordre de l’aixa, els parlaments per part de l’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel i del regidor de Festes, Domingo Tomàs i la lectura del pregó de les festes a càrrec del Sr. José Luis Arín i Roig, vicari general de la diòcesi i prior de la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta.
El primer dia de les Festes Majors, el dijous 29 d’agost, es va fer el típic repartiment del panoli pels carrers de la ciutat. A les 11:30h es va fer la presentació de la samarreta del seguici festiu de Tortosa, una iniciativa del taller de cultura popular Calaix de Sastre.
Dintre del marc de les festes també es van inaugurar quatre exposicions. L’exposició COTRAT, 50 anys a les Terres de l’Ebre, una exposició sobre els camions de totes les èpoques per celebrar l’aniversari de la cooperativa de transport de Tortosa que es va poder visitar del 29 d’agost fins al 2 de setembre. L’exposició Apunts del terme i auca dels Col·loquis, de Norbert López, es va inaugurar el 29 d’agost i es podrà visitar fins al 6 d’octubre. L’auca està basada en la interpretació dels Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa. A la seu d’Aart.Ebre, es va poder visitar una mostra de diferents cucaferes fetes pels artesans de les Terres de l’Ebre. Una altra de les exposicions va ser Encara dubtes? La Catalunya del demà, organitzada per part de l’ANC - Tortosa.
El primer dia de les festes es va fer la presentació de les penyes participants al circuit de penyes de la Cinta 2013 i el lliurament dels mocadors per part de l’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel i del regidor de festes, Domingo Tomàs a la plaça de l’Absis. Al llarg de tots els dies de la festa les diferents penyes van participar en les proves habituals dels altres anys.
Dijous per la nit es celebrà el Gran Concert d’obertura de les Festes de la Cinta 2013 a càrrec de l’orquestra la Principal de la Bisbal. A continuació es va fer el ball de gala en homenatge a la reina  de les festes i a les pubilles, també amenitzat per l’orquestra. Com ja és tradició, l’alcalde de la ciutat i la reina de les festes, Cinta Ferrando Piñana, van obrir el ball i la resta de les pubilles van ballar amb els representants i presidents de les seves respectives entitats. El diumenge, dia de la Cinta, es va celebrar el ball de les pubilletes, que va ser amenitzat per l’orquestra Centauro.
Divendres 30 d’agost es va celebrar la XIX Festa dels Xiquets i les Xiquetes a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta. En aquesta festa i va haver gimcanes, concursos, tallers, activitats i diferents grups d’animació per als més petits.
El mateix dia es va celebrar la missa de la diada de la gent gran, el dinar de la gent gran i el ball. També es va fer un reconeixement a l’home i a la dona de més edat participants en la diada.
A les 17:30h es presentà el circuit Salut Tortosa, que consisteix en un circuit saludable de 2000 metres de distància que va paral·lel al riu i transcorre des del pont del Bimil·lenari fins al campus de la URV. L’acte va comptar amb l’assistència de la directora general de la Fundació Agrupació, Imma Playà; l’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel; el Secretari de Participació Social i Local del Departament de Salut, Francesc Sancho; la representant d’Esports de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Cinta Espuny; els directors dels Serveis Territorials de Salut, Albert Gómez i d’ensenyament, Antoni Martí; la representant de l’Institut Català de les Dones, Carme Valls; el director del Consell Català de l’Esport, Gerard Martí Figueras; el regidor d’esports, Pere Panisello, entre d’altres regidors i autoritats.
Per la tarda es celebrà la vintena edició de la Caminada solidària Mai caminareu sols de les Activitats de la Lliga contra el Càncer i la Xocolatada popular de la Lliga contra el Càncer.
A les 20:00h va tenir lloc al Pont de l’Estat la Cadena humana per la independència, organitzada per l’ANC – Tortosa per la independència. La cadena va aconseguir enllaçar els dos ponts i va comptar amb la participació d’unes 1500 persones.
El segon dia de les festes també es va celebrar el XXX Correfoc de les Terres de l’Ebre i el III Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa, on totes les colles participants van mostrar el seu domini amb el foc.
També va tenir lloc l’actuació del grup de música Xeic! al Passeig Central del Parc.
Els carros enramats, els elements del seguici festiu i la banda Municipal de música de Tortosa van desfilar pels diferents carrers del centre de la ciutat amb motiu de la Ban cavalcada, el tercer dia de les Festes Majors.
A les 12:00h, es va celebrar a l’Espai Sant Domènec, l’Acte Institucional de la commemoració del 150è aniversari de la declaració de la Mare de Déu de la Cinta com a patrona de la nostra ciutat. La trobada va comptar amb l’assistència de totes les reines de festes des del 1966, els primers majordoms de la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, els exalcaldes Felip Tallada d’Esteve (1967-1979), Vicent Beguer i Oliveres (1979-1995), Mariano Curto i Forés (1995-1999) i Joan Sabaté i Borràs (1999-2007) i els exregidors de Festes. L’acte va ser presidit pel Sr. Ferran Bel i Accensi, alcalde de Tortosa, l’Excm. I Rvdm. Bisbe de Tortosa, Dr. Enrique Benavent i Vidal, Francesc Minguell i Panisello, Primer majordom de la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta i el regidor de Festes, Domingo Tomàs i Audí. L’acte es va iniciar amb un nou acte protocol·lari, el “Ball d’homenatge”, que ha estat una iniciativa per part de l’Ajuntament de Tortosa per tal de reforçar la solemnitat dels actes més destacats de l’any. Un dolçainer i un timbaler han fet sonar la música mentre la coreògrafa Carme Balagué ha mostrat el ball als espectadors.
Les reines de Festes, el exregidors, els exalcaldes i els exprimers majordoms van ser cridats d’un en un i els obsequiaren amb una reproducció de l’acta original aprovada al Ple del 1863, en que es va declarar a la Mare de Déu de la Cinta com a patrona de Tortosa i també una reproducció d’una il·lustració de la Mare de Déu de la Cinta realitzada per l’artista Marta Viladrich.
A l’exalcalde de la ciutat de Tortosa del 1967 al 1979, el Sr. Felip Tallada d’Esteve, va rebre la insígnia d’or de la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta.
Tot seguit es van fer uns parlaments per part de l’exalcalde, el Sr. Felip Tallada, la primera reina de Festes, Cinta Fabra Vallès, l’Excm. I Rvdm. Bisbe de Tortosa, el Dr. Enrique Benavent, el regidor de Festes, Domingo Tomàs i l’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel.
Per concloure l’acte dels 150 anys es va interpretar l’Himne de la Cinta i el Pasdoble Himne de Tortosa per part de la Banda Municipal de música de Tortosa, dirigida pel mestre Joan Josep Grau.
Amb motiu dels 150 anys, el mateix dia es va lliurar la bandera de la ciutat a la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta al saló verd de l’Ajuntament.
El mateix dissabte 31 d’agost a les 19:00h de la tarda es van presentar a la plaça de l’ajuntament, els Gegants de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa que són la reconstrucció dels gegants de la ciutat desapareguts l’any 1858.
A les 20:00h va tenir lloc l’Ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta on hi van participar els representants dels municipis de les Terres de l’Ebre, de les diferents entitats, dels pobles del municipi, associacions i les penyes de la Cinta 2013, entre d’altres. També va comptar amb les actuacions de les diferents colles i grups musicals de la ciutat, entre els quals hi destaquen: els Gaiters de l’Aguilot, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, el Grup de Tambors Lo Golafre, la Tuna de Tortosa, la Banda de Majorets Magruper, la banda de música Manel Martínez i Solà de Jesús, Perkusound Music i la Banda Municipal de música de Tortosa, que va cloure l’ofrena.
A les 00:00h de la nit es va fer el Monumental Castell de focs d’artifici de les Festes de la Cinta 2013, al marge dret del riu Ebre. Aquest any els ciutadans de Tortosa van poder gaudir de l’espectacle des d’una nova perspectiva, el nou pont roig i el passeig fluvial.
El primer dia del mes de setembre la ciutat de Tortosa celebrà un any mes la Diada de la Cinta.
A les 10:30h es dugué a terme l’Acte d’homenatge al Tortosí Absent. Una vintena de persones van rebre la insígnia del Tortosí Absent per part de l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel i de la reina de festes, Cinta Ferrando Piñana.
L’acte ha comptat amb la presentació del llibre “Més de 20 anys amb el tortosí absent”, que és un recull de poemes de l’autora Glòria Fandos. Per clausurar l’acte, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa va interpretar l’Himne de la Cinta i el Pasdoble de Tortosa.
A les 12:00h tingué lloc a l’altar major de la Catedral de Tortosa, la Missa estacional en honor de la Verge de la Cinta. L’acte fou presidit pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent i Vidal. En acabar la missa es va fer el Ball de l’àguila de Tortosa en honor de la Verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles i les pubilletes. Quan el ball es va finalitzar, les autoritats de la ciutat, els membres de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, les pubilles i les pubilletes, els gegants i la cort de bèsties i la Banda Municipal de música de Tortosa van anar fins a la plaça de l’Ajuntament on la Banda Municipal de Música de Tortosa va interpretar el Pasdoble de Tortosa. Qui també el va interpretar va ser la Lira Ampostina, aquesta però, ho va fer per la tarda.
La solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta va tenir lloc a les 19:30h i com els altres anys, va seguir el recorregut habitual. Fou presidida pel bisbe de Tortosa i hi van participar el seguici festiu de la Cinta, la Banda Municipal de música de Tortosa, la Lira Ampostina, les pubilles i pubilletes, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, entre d’altres. El pendonista d’aquest any va designar com a borlistes a Natàlia Estorach, empresària majorista del Mercat Municipal i col·laboradora amb el Banc d’Aliments de l’Arxiconfraria i a l’exalcalde, Felip Tallada d’Esteve.
El darrer dia de les festes majors fou encapçalat per la Diada del Riu. Al llarg de tot el dia es van organitzar diferents activitats i proves de penyes relacionades amb l’aigua i el riu com per exemple: la cursa d’andròmines al riu, el pal ensabonat i cucanyes, la nedada popular, el Concurs Obert de Pesca Infantil, la regata de muletes o la Festa de l’aigua.
A l’Espai Sant Domènec es va celebrar la XIV edició del Premi Ovidio Tobías Dóna’m la mà. L’entrega de premis en reconeixement als valors humans es va fer a les 12:00h i durant l’acte es va presentar el llibre Dóna’m la mà i va comptar amb l’actuació de diferents cors i grups musicals de la ciutat.
El mateix dia es va fer el Cós Iris, on hi van participar moltes carrosses i que com tots els anys, van poder optar a premi. En finalitzar el Cós Iris, la Banda Municipal de música de Tortosa va interpretar un repertori variat de cançons tradicionals i bandes sonores, a la plaça de l’Absis, en motiu del Concert de festes que organitzen juntament amb Ebre Terra de Vent.
A les 21:00h es va organitzar un Sopar de germanor a l’esplanada de l’Auditori Felip Pedrell per commemorar el vint-i-cinquè aniversari del Centre d’Esports Tortosa.
I per concloure les Festes de la Cinta 2013, a les 23:00h va actuar Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Van acomiadar-se de les festes amb la celebració dels seus vint anys a l’escenari i van presentar el nou disc 20 ANYS.
Durant els dies de la festa també hi va haver grups de música itinerants pels carrers i vinguts d’arreu del món, com tots els anys, amb motiu del festival Ebre Terra de Vent.
Així és com s’han celebrat una vegada més les Festes de la Cinta i aquest any amb un motiu especial, la commemoració dels 150 anys de la declaració de la Mare de Déu de la Cinta com a patrona de la nostra ciutat. Els tortosins i tortosines, un any més han pogut gaudir d’espectacles, activitats, actes tradicionals, concerts i de l’ambient festiu durant els cinc dies de la festa.

Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada