diumenge, 23 de febrer del 2014

Oxirrinc: un jaciment ric en història








Inauguració de l’exposició fotogràfica i cicle de xerrades d’egiptologia al Palau Oliver de Boteller

El passat dissabte 15 de febrer, amb motiu de la inauguració de l’exposició “Oxirrinc: un jaciment ric en història” es va celebrar un seminari d’egiptologia obert al públic al llarg de tot el matí.
Va comptar amb la presència de la Sra. Núria Castellano, la Sra. Maite Mascort i la Sra. Dolors Codina, representants de la Societat Catalana d’Egiptologia i que van ser les ponents de les conferències.
Les tres conferències consistien en explicar les excavacions, les troballes i els estudis duts a terme a la ciutat d’El-Bahnasa, a la regió d’Oxirrinc.
La primera conferència “La necròpolis faraònica d’Oxirrinc: les monumentals tombes dels governadors saïtes” es va iniciar a les 10:00h i fou a càrrec de la Sra. Núria Castellano.
En aquesta xerrada van parlar de la Necròpolis Alta del jaciment i de les diverses tombes i sarcòfags que s’han trobat en les excavacions.
A continuació, la Sra. Maite Mascort va dur a terme la presentació “L’Osireion: un temple dedicat als misteris d’Osiris”.
Mascort va explicar que la regió rep aquest nom degut al peix sagrat d’aquesta zona, encara existent, anomenat Oxirrinc i del qual, segons la llegenda,sempre s’ha cregut que eren femelles en honor a Tueris, una deessa amb la forma d’aquest peix.
A Osireion, van trobar el temple de Rhamsès on es trobava el sarcòfag d’Osiris i una sala on es feien ofrenes de peixos Oxirrincs en honor a la deessa.
Finalment, la ponent Dolors Codina inicià la darrera xerrada “La cristianització d’Oxirrinc: la monumentalitat del nou complex funerari”, on va explicar les troballes fetes a la diaconia d’una confraria de la casa funerària i explicà les característiques dels religiosos i de les tombes.
A les 13:00h es va inaugurar l’exposició fotogràfica que es podrà visitar fins el 14 de març.
L’exposició compta d’una mostra fotogràfica de cadascun dels punts del jaciment arqueològic mencionats anteriorment i també de les troballes més significatives que s’han fet.
Aquestes imatges van acompanyades d’uns panells informatius on es resumeix l’explicació feta en el seminari d’arqueologia, per tots aquells que no van poder assistir-hi.
A més, la mostra també compta d’un recull d’unes quantes fotografies fetes a la població de la ciutat d’El-Bahnasa durant els dies de la seva estada.


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada