diumenge, 9 de febrer del 2014

Presentació del lllibre "Atac i defensa a la rereguarda"








El passat dijous 23 de gener, es va presentar el llibre “Atac i defensa a la rereguarda. Els bombardeigs franquistes a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre (1936-1939)” a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa.

 La presentació va dur-se a terme a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa i va comptar amb l’assistència del Sr. Ramon Arnabat, un dels autors del llibre, el Sr. Joaquim del Pino, regidor de cultura i el Sr. Toni Royo, comissari de l’exposició “Sota un núvol de pols groga”.
El Sr. Ramon Arnabat explicà que els va costar un parell d’anys poder realitzar aquest llibre, ja que el primer van consultar tota la documentació i el segon van començar a treballar-la.
El llibre tracta un tema ben concret; els bombardeigs i la defensa antiaèria de les ciutats de la rereguarda de la província de Tarragona i de la demarcació de les Terres de l’Ebre.
Segons Arnabat, el llibre ens vol mostrar la imatge de la Catalunya màrtir d’aquella època, però nosaltres no vam ser els màrtirs sinó els resistents.
L’autor també va recordar la figura de Rovira i Virgili, ja que “va ser una de les persones que més va parlar sobre els bombardejos, un dels temes que ha tornat a sortir al voltant de la celebració d’aquests 75 anys”.
També va voler referir-se a alguns dels trets històrics més representatius que es refereixen al llibre, així com, la gran importància de l’aviació, la defensa de la població als refugis, la situació de les ciutats de Tortosa i Reus quan van ser bombardejades i la quantitat de tones de bombes que es van llençar, entre d’altres.
A més, la presentació del llibre “Atac i defensa a la rereguarda” va coincidir amb la cloenda de l’exposició “Sota un núvol de pols groga”, que ha acollit més de 4000 visitants. Després d’aquests mesos, tanca definitivament al públic, però seguirà estant oberta per a grups escolars fins a finals de mes.
Amb motiu de la cloenda es celebrà una Taula rodona sota el títol de “Tortosa, ciutat bombardejada”. La taula rodona va ser moderada pel comissari de l’exposició, Toni Royo i comptà amb la presència del Sr. Ramon Arnabat, del periodista Josep Bayerri i del regidor de cultura, Joaquim del Pino.

Redactat per: Irene López.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada