diumenge, 26 de gener del 2014

Presentació col·leccionable Diari de Tarragona





Dimarts 21 de gener es va presentar a Tortosa el col·leccionable sobre la guerra civil del Diari de Tarragona

La presentació del col·leccionable “100 consells de guerra del franquisme” va tenir lloc a l’Aula didàctica del Museu de Tortosa.
El Sr. Xavier Fernández, director en cap del Diari de Tarragona, va explicar que “aquest col·leccionable consta de 10 capítols dedicats a cadascuna de les comarques”.
Segons Fernández, els principals motius són explicar els fets i difondre-ho, ja que aquestes terres ja estan prou madures per parlar d’un tema que forma part de la història. També va explicar que el capítol de la Terra Alta tracta sobretot de la repressió de Gandesa i de Vilalba dels Arcs.
El Sr. Fernández va afegir que està “molt orgullós dels historiadors locals i trist perquè hi ha massa matèria, massa odi i massa records sobre aquest tema” i que sempre s’ha de tenir clar que “per sobre de les idees estan les persones”.
El Sr. Xavier Tolosana, historiador i director del col·leccionable, informà que van consultar “el registre de defuncions i els arxius de la memòria històrica de Tarragona”. Va afegir que “és impossible recuperar tota la història”. Tolosana va llegir un fragment d’un petit diari de 17 pàgines d’un soldat del bàndol anarquista de Tarragona, on explica tot el que fa des del moment en que van sonar les alarmes a les 10:30h a Vilanova i la Geltrú fins que arribà a la frontera el 17 de febrer.
Per la seva banda, el Sr. Josep Ramon Correal, director del Diari de Tarragona, va mostrar el seu agraïment pel fet de ser a Tortosa i també va agrair la presència dels regidors i de l’alcalde de Tortosa. Explicà que “és un episodi que no volem tornar a viure mai més” i que “els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la”.
Finalment, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel va agrair al Diari de Tarragona el seu compromís amb el territori i també aquesta tasca. Bel digué que “aquesta presentació també estarà emmarcada dintre del conjunt d’actes del Museu de Tortosa” i que “aquest col·leccionable estarà a l’abast de la gent de les Terres de l’Ebre i servirà per tenir consciència del consells de guerra, dels il·lustres tortosins i conèixer la visió general del que va representar la guerra a Tarragona i a les Terres de l’Ebre”.
Va concloure la intervenció encoratjant a tothom “en aquesta tasca merament informativa i que a la vegada té molts de subproductes”. També va voler afegir que assumeix “una quota per divulgar la nostra història més present i més desconeguda” i que “s’han de mantenir iniciatives com aquestes”. A més, Ferran Bel també va anunciar que “més de 4.000 persones han visitat l’exposició “Sota un núvol de pols groga”.


Redactat per: Irene López.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada