dimarts, 21 de gener del 2014

PDE "No al transvasament"




El passat dissabte 11 de gener es va celebrar l’assemblea de la PDE a l’Auditori Felip Pedrell

La Sra. Matilde va explicar que “no és només un problema de les Terres de l’Ebre, és una qüestió de país” i referint-se a tots els alcaldes de les Terres de l’Ebre va dir que “com a representants dels ebrencs, ens agradaria molt que posessin en marxa aquest retorn”.
El Sr. Joan Antoni Panisello, va explicar que quan s’aprovi el pla, simplement baixarà menys aigua de la que baixa pel riu (menys de 80 m3 per segon). També digué que “el “transvasament” és un concepte polític que ja no s’utilitzarà i que ara es parlarà de “canonades” o bé “d’autopistes d’aigua”.
Panisello va parlar del “Banco del agua” que servirà per posar en contacte a tots aquells que vulguin comprar aigua amb els seus venedors. També va deixar clar quin ha de ser el paper clau de la PDE en aquests moments: el front europeu i el front polític.
Va explicar que quan va venir el ministre Cañete, van parlar amb ell i van anar 15 persones amb pancartes i que ell només els va respondre “no entiendo de hm3, soy político”.
El 16 de novembre, 9 representants de la plataforma van anar al ministeri de Madrid i van estar parlant durant 3 hores, tot i que, no van aclarir res. Dues setmanes més tard, van anar 4 representants a parlar durant tres hores més i tampoc van aconseguir res.
El portaveu de la PDE, Manolo Tomás va explicar que “tornen a pel riu i el volen transvasar” i va deixar clar que “dintre del pla hidrològic hi ha alguna cosa que falla i hem de sumar forces i plantar cara”. Va referir-se als dos canals (Segarra-Grrigues i el Xerta-Sènia) dient que no són viables. També explicà que “si s’aprova el pla, la plataforma presentarà una queixa a la comissió europea, ja que es posa en perill la integritat i el futur de la gent d’aquí”. Tomàs informà que el proper 25 de gener es celebrarà una cimera científica, jurídica i mediambiental amb la col·laboració d’importants ONGS i experts que debatran sobre el tema, ens ajudaran a tombar aquest pla, informaran de l’estratègia jurídica i posaran contra les cordes a l’Estat espanyol.
Finalment va animar a la ciutadania tot dient que “és importantíssim que ens tornéssim a aixecar” i que “aquesta serà una batalla forta, dura, llarga i difícil”.
Al final de la seva intervenció va donar un missatge per al ministre Cañete, dient-li que “No podrem evitar que facin aquest primer pas, però lluitarem perquè no vagi endavant, es faci un canvi i trobin un gestió sostenible i equilibrada pel riu. Nosaltres tornarem a lluitar, tornarem a convèncer i tornarem a vèncer”.
La darrera intervenció dels membres de la PDE, va ser a càrrec de la Sra. Susanna Abella, que va explicar que “amb el pla farà falta aigua durant 10 mesos a l’any” i que “la defensa dels territoris comença amb l’autoestima dels ciutadans i és molt bo per a que avanci la societat”.
Referint-se a la situació amb l’Estat espanyol, va dir que “ no hem avançat gens respecte l’any 98” i que tot i que “aparenten fer les coses de manera diferent, aquesta llei serà un rodet com tantes i tantes lleis de l’Estat espanyol que semblen del franquisme”.
Va agrair a les institucions catalanes que els recolzen i als parlamentaris catalans, de la majoria dels partits que els donen suport. Susanna Abella digué que a diferència de l’altra vegada “ara tenim un govern que té en compte el riu” i que “en aquests moments, els colors polítics no s’haurien de tenir en compte, només s’haurien de valorar els colors del riu, que en té molts”.
Tot seguit es va fer la lectura de la resolució que quedà aprovada per unanimitat.
Abella, va afegir que “cal plantejar un nou reagrupament i reactivar el grup de difusió amb els ambaixadors de les Terres de l’Ebre”, així doncs, va fer una crida per a “tornar a omplir els carrers i posar el territori en lluita”, per a la “mobilització continuada i ascendent” i per “la lluita jurídica a la UE i a les institucions espanyoles”. Va expressar la necessitat de la implicació del territori en nous projectes i noves idees.
En finalitzar, va manifestar que “s’ha d’activar el front de resistència passiva però activa” i en referència a la ciutadania, els encoratjà tot dient-los que “no fallareu, sempre heu estat aquí i ho estareu, lo riu és vida i visca les Terres de l’Ebre”.
En el torn de preguntes de després de l’assemblea, va intervenir-hi l’ex-conseller d’ICV, Salvador Milà va dir que “canviar el model social i econòmic d’aquesta zona és exemplar i s’ha d’apostar per un model que ho concentri tot en un model descentralitzat i important per a les Terres de l’Ebre” i va dir que “des de Catalunya s’ha de donar exemple”.
També cal destacar la intervenció del Sr. Lluís Gutiérrez que va explicar que “sense història no hi ha futur” i que “els grans imperis no van poder amb els rivals, igual que el poder econòmic espanyol no podrà amb les Terres de l’Ebre”. Va voler exposar que “la nostra resistència podrà amb tot i si perden raonament, serà el que els enfonsarà”. També va afegir que des de l’Estat espanyol “no compten amb l’ànima, i la gent de les Terres de l’Ebre en té molta”.


Redactat per: Irene López.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada