dilluns, 23 de febrer del 2015

Camí de passió, petjades de fe, de tradició i d'art







Tortosa acull el VII Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya

Aquest cap de setmana la ciutat de Tortosa ha acollit la setena edició del Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya que duia per títol “Camí de passió, petjades de fe, de tradició i d’art”.
Divendres a la tarda es dugué a terme l’acte inaugural del Congrés al Teatre-Auditori Felip Pedrell.
La coordinadora del Congrés de Confraries de la Setmana Santa de Catalunya, Cinta Carles, es va mostrar molt  il·lusionada amb aquesta nova edició i va animar a tots els confrares i confraries a participar de tots els actes, ja que “sense vosaltres no podria ser possible”.
D’altra banda, la presidenta de l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa, Cinta Fontanet, va agrair la participació de les confraries i germandats i els va convidar a gaudir de la ciutat i les diferents activitats.
El director general d’afers religiosos de Catalunya, Enric Vendrell, va fer referència a l’estudi realitzat els darrers mesos sobre la religiositat de la població catalana, que assenyala de manera molt majoritària -ha dit- que el país té unes creences religioses. Les dades d’aquest treball es faran públiques properament per part de la vicepresidenta de governació. Destacà la celebració d’aquest Congrés, ja que “és molt important estudiar i enfortir la transmissió la fe i les pròpies creences” i animà a tots els creients a “anar a fons amb les nostres creences perquè la pluralitat en elles mateixes és una riquesa”.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel va agrair als confrares la seva participació en aquest Congrés i va dirigir-se especialment als membres de l’organització que han estat treballant amb el compromís de tirar-lo endavant i fer-lo possible. Va fer especial menció al títol que encapçala el Congrés (camí de passió, petjades de fe, de tradició i d’art) tot dient que “és un bon títol perquè la Setmana Santa tortosina és un compromís de fe i forma part de la nostra tradició i cultura a través de l’art”.
Va remarcar també que “cal posar en valor la Setmana Santa i la ciutat” i que “la fe, el compromís i la cultura són uns valors que s’han de posar de manifest i fer-los extensius a la societat”.
Va voler recordar el compromís entre l’Ajuntament de Tortosa i l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa que va fer possible la posada en funcionament del Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, ara fa quatre anys, i que ha estat pioner a nivell català i, de mica en mica, també ho és en àmbit nacional.
Finalment, va dirigir-se als congressistes per encoratjar-los a participar en les activitats de l’atapeït programa i també “a gaudir de Tortosa, una ciutat amb molts atractius”.
L’encarregat de cloure els parlaments inaugurals va ser l’Excm. i Rvdm. Sr. Enrique Benavent, Bisbe de la Diòcesi de Tortosa, que destacà el paper de les confraries que “prenen un protagonisme per l’església”. Afegí que “les trobades i els congressos ens han d’ajudar a tots per donar a conèixer la importància i la fe i celebrar d’una millor manera aquest moment tan rellevant de l’any litúrgic”.
A continuació, s’inicià la primera ponència del Congrés “L’art cristià i la transmissió de la fe”, a càrrec del Bisbe de la Diòcesi de Tortosa, Enrique Benavent.
Explicà que “hi ha una transmissió de la fe que sembla per herència,  perquè ho han vist a casa, i de vegades, les famílies no tenen eines per ajudar” i que “la transmissió de la fe és una opció personal perquè ens trobem joves que valoren molt la família, però molts rebutgen la fe dels pares”.
Va dir que “cal veure que és el que cadascú pot fer en el seu compromís cristià” i que “tota la vida i tot el que es fa des de l’església ha d’ajudar en la transmissió de la fe”.
També va fer referència a un període de decadència de participació de en la Setmana Santa de Tortosa, de fa molts anys i digué que es va poder solucionar i “avui vivim un moment de recuperació i localització de la tradició popular, que ens recorda el Papa Francesc”.
A més, exposà que “Tots els pobles i ciutats celebren la Setmana Santa i no hi ha ningú que ho celebri de la mateixa manera i aquest distintiu que la fa única a cada poble és el que la fa créixer.
Finalment, proclamà que “cal mantenir viu el sentit de la tradició” i que “l’art és un vehicle clau en la transmissió de la fe, ja que conté icones d’objectes miraculosos”.
La jornada va concloure’s amb la representació de l’obra de teatre “Jesucrist Super Star”, per part de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa.
El segon dia del Congrés començà amb bon peu amb la rebuda oficial de tots els confrares a la Universitat Rovira i Virgili de Tortosa, on es dugué a terme la segona ponència “Relats evangèlics de la passió”, a càrrec de José Lluís Arín, Vicari General i Consiliari de l’Agrupació de Confraries.
En el mateix espai s’han dut a terme dues conferències: “Aproximació a la conservació i restauració a través de la imatgeria” i “La Setmana Santa i els infants”.
La primera ponència fou a càrrec de la directora de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, Carmen Clemente i Mireia Alfonso, tècnica dels tallers de conservació i restauració de l’Escola.
La primera part de l’exposició ha girat a l’entorn de l’explicació de la feina de l’Escola d’Art i Disseny i determinar els seus principals objectius, entre els quals en destaquen els següents: impulsar la formació artística, treballar al servei del territori i potenciar la creativitat. En la segona part, s’han explicat els processos de restauració dels diferents passos de la ciutat, les seves futures intervencions i el tipus de material utilitzat en els tractaments de la peça.
La segona ponència va ser a càrrec de l’Anna Ferré, autora dels natzarens de goma característics del Congrés, que va dur a terme un taller per als nens on han pogut elaborar els seus propis titelles de natzarens i mitjançant el joc i la dinàmica, s’han pogut apropar més a la Passió i als seus trets característics.
Al llarg del matí, els congressistes també van poder assistir a la tercera ponència “Fiscalitat i protecció de dades”, a càrrec de Sisco Canalda i Pili Fontanet.
En aquesta conferència es va valorar la nova fiscalitat del govern espanyol que afectarà a les organitzacions sense ànim de lucre. Es va parlar de la llei que obligarà a les confraries a declarar l’impost de societats, una mesura que suposarà un increment de despeses i que ha generat força debat.
L’Aula Magna de la URV va acollir la presentació de la candidatura del VIII Congrés Català de Congregacions, Confraries i Germandats de la Setmana Santa.
La ciutat que acollirà la propera edició del Congrés serà Valls, un petit municipi que destaca per la seva importància turística i cultural, i pel fet que fa 12 anys que va recuperar la seva Setmana Santa en totes les activitats i tradicions que la caracteritzaven.
L'Agrupació de Confraries i Germandats de la Setmana Santa de Valls va fer la seva presentació davant de tots els confrares i va proposar com a títol del proper congrés  “Art i Tradició”.
La presentació va ser a càrrec de Francesc Fàbregues, impulsor i expresident de l'Agrupació de Confraries, Jordi Peris, el president actual i Francesc Manresa, que serà el director del proper Congrés.
Després del dinar al Pavelló Firal, els congressistes van poder gaudir de les diferents visites guiades als equipaments històrics i culturals de la ciutat, entre els quals hi destaca el Museu de Tortosa, el Convent de la Puríssima amb el Sant Crist de la Puríssima o el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, on es poden visitar tots els passos i l’exposició dels diorames de la Passió.
La ruta per descobrir els indrets més sorprenents de Tortosa a finalitzat al peu de les escales de la Catedral de Santa Maria de Tortosa, des d’on tots els membres participants del Congrés s’han fet una foto de família.
La vetllada ha acabat d’una forma molt especial amb el concert del Cor Flúmine a l’església de la Reparació i amb el sopar de gala al Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda.
El darrer dia d’aquesta VII edició del Congrés ha comptat amb la Santa Missa a la Catedral de Santa Maria, que ha estat presidida per l’Excm. i Rvdm. Sr. Enrique Benavent, bisbe de la Diòcesi de Tortosa.
A més, a la missa també hi ha assistit el consiliari de Reus, Estanis Figuerola i ha estat acompanyada per l’Orfeó Tortosí. També s’ha fet una veneració a la relíquia de la Mare de Déu de la Cinta.
L’activitat de comiat del Congrés ha estat una petita visita guiada als llocs més destacats del Museu de la Catedral de Santa Maria de Tortosa, com per exemple el cadirat de Salamanca, el Reliquiari de la catedral o la làpida trilingüe.
La cloenda final ha tingut lloc al Restaurant “Lo Llaüt”, on han fet un dinar conjunt.
El VII Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya ha reunit al llarg d’aquest cap de setmana prop de 200 persones de més d’una setantena de confraries i congregacions vingudes d’arreu de Catalunya, com per exemple de Girona, Mataró, Valls, Tortosa o Perpinyà, entre d’altres.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 8 de febrer de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada