divendres, 29 de maig del 2015

Acte d'homenatge a Gerard Vergés al Centre d'Arts Santa Mònica

 

 

L’homenatge al “poeta alquimista” ha aplegat amics, familiars i representats de les Lletres Catalanes que  han recordat la figura literària de Gerard Vergés . L’acte de tribut ha estat organitzat per l’Ajuntament de Tortosa i la Institució de les Lletres Catalanes

 

L’Arts Santa Mònica ha acollit aquest vespre l’acte homenatge al poeta tortosí Gerard Vergés, un any després del seu traspàs (23 d’abril de 2014). Organitzat per l’Ajuntament de Tortosa i la Institució de les Lletres Catalanes, l’acte ha aplegat moltes de les persones i institucions que van tenir relació amb el poeta tortosí, que han evocat la seva obra a través de la seva particular mirada.

Com ha destacat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, l’acte ha estat la resposta al món de les Lletres i la ciutadania tortosina per retre tribut a la figura de Vergés. Bel ha afirmat que l’homenatge d’avui, més enllà de reconèixer la seva trajectòria en el món de la literatura, destaquen la implicació, el compromís i l’estima de Gerard Vergés cap a la seva ciutat i cap al seu país, així com amb la seva llengua i amb la seva cultura. L’alcalde ha recordat les múltiples facetes en què va excel·lir Vergés i l’ha qualificat d’”home del Renaixement”.

En el transcurs de l’acte s’han recitat diferents poemes de l’autor. La poetessa Cinta Massip ha recitat poemes extrets de Long Play per a una ànima trista i Lliri entre cards. Ramon García Mateos, ha recitat una selecció de poemes de La raíz de la mandràgora.També han passat per l’escenari, Manel Ollé i Emili Rosales.

Rosales ha fet públic un anunci important. A banda de recitar un poema propi i inèdit,  titulat Llum al pinar,-un retrat de Gerard Vergés- i ha anunciat que Edicions Proa s’encarregarà de reeditar la l’obra poètica de Vergés. "Ha estat un mestre per a mi. No vaig ser a temps de ser el seu editor i hi ha pendent recuperar la seva poesia completa. Tinc el goig d'anunciar-vos que el mes d'octubre, Proa publicarà en un sol volum l'obra poètica de Gerard Vergés". Rosales ha afegit que "Sam Abrams supervisarà l'edició del llibre".

Rosales ha coincidit amb la resta de convidats a l’acte d’homenatge en subratllar l’obra de Gerard Vergés com a “imprescindible” alhora que ha lloat la figura de Gerard Vergés com un dels grans escriptors catalans del segle XX, unes paraules que han acompanyat les glosses de l’amic i poeta Sam Abrams i Xavier Bru de Sala.

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l’acte d’homenatge a Gerard Vergés, acte que s’ha batejat amb el nom de “el poeta alquimista” atesa la condició d’escriptor i farmacèutic de Vergés.


Barcelona, 14 d'abril de 2015 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada