dijous, 7 de juliol del 2016

Inauguració de la instal·lació poètica en homenatge a Gerard Vergés





L’Espai Vergés, un lloc d’homenatge i de recolliment

Aquesta tarda l’Ajuntament de Tortosa ha presentat l’Espai Gerard Vergés al Parc Municipal Teodor González. Aquest espai consisteix en una instal·lació poètica permanent que pretén homenatjar l’obra i la figura del mític poeta tortosí, Gerard Vergés. A més, l’ambient està pensat per ser tot un lloc de recolliment i un atractiu més per a la ciutadania de Tortosa, des d’on puguin apropar-se i conèixer una mica més l’obra poètica de l’autor.
La regidora de cultura, Dolors Queralt, ha destacat que “la instal·lació consta de set monuments ordenats cronològicament” i que “a través d’ells pots introduir-te als textos de Vergés”.
Per la seva banda, el fill de Gerard Vergés, Jordi Vergés, ha volgut agrair en nom de la família la feina feta per part del consistori, especialment a l’alcalde, Ferran Bel i a l’exregidor de cultura, Joaquim del Pino. Ha explicat que el monument “compta amb els 1.000kg de ferro més ben utilitzats perquè han suposat grans esforços” i que “l’obra de Vergés és poca però bona”.
L’espai, doncs, compta amb un total de vuit elements de ferro en els quals hi són representades cronològicament cadascuna de les obres de l’autor. La peça central conté un poema visual a partir del gairebé himne tortosí “Un riu mític i remorós”, hi ha una petita biografia del poeta, una imatge esculpida de la seva ciutat i una estelada a la base, símbol de la seva catalanitat i sentiment de país.
Finalment, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “aquest és un acte senzill però ple de simbolisme que serveix per fer palès l’obra de Vergés”. Ha recordat que el lloc escollit per a la instal·lació és un lloc emblemàtic, ja que “Vergés hi havia passejat en moments molt diferents de la seva vida” i "era una persona que va estimar Tortosa, la seva llengua i el país”. L’alcalde ha remarcat que “l’espai estarà custodiat pels gegants i les cucaferes i sempre amb vistes al davant del riu mític i remorós”.
Ha afegit que “aquestes peces formen part del patrimoni de la ciutat” i que “aquest espai s’ha d’acabar convertint amb tot un referent i un incentiu turístic”. Finalment, ha reiterat les seves disculpes pel fet de no haver pogut estar present a la presentació de la publicació de l’obra de poesia completa de Vergés i ha dit que “cal agrair des d’aquí a l’editorial Proa per fer edicions d’obres completes de l’àmbit poètic tan importants com aquesta”.
Així doncs, l’Espai Vergés, ubicat a la riba de l’Ebre i pensat per commoure els lectors acèrrims del poeta i convèncer els que encara no ho són, també compta d’un dispositiu de codis QR a partir dels quals els visitants podran escoltar l’obra de Gerard Vergés.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 28 de novembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada