diumenge, 3 de juliol del 2016

Inauguració de l'exposició "100 anys del Vapor Anita (1915-2015)"







L’exposició pretén rememorar els temps més transcendents en la història de la navegació fluvial pel riu Ebre

Des d’avui fins al 27 de desembre, el Palau Oliver de Boteller acollirà l’exposició “100 anys del Vapor Anita (1915-2015)”. L’exposició, organitzada conjuntament entre els Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, arriba a Tortosa amb l’objectiu de posar en valor el passat de la navegació fluvial pel riu Ebre a través del record de la mítica embarcació de vapor, l’Anita.
I és que el segle XX va caracteritzar-se per l’arribada de les màquines de vapor i la millora del treball en les indústries. El 1915 es va posar en funcionament un vaixell de vapor amb una admirable història, el vapor Anita. Els tortosins van implicar-se al màxim en les costoses tasques per traslladar l’embarcació des dels tallers Sales de Ferreries fins a la riba de l’Ebre, en el dia de la seva inauguració, ja que van haver de fer tot un camí de pas per al vaixell. Els ciutadans, sobretot els de l’alta burgesia, estaven expectants a l’arribada del nou vaixell, ja que el transport de productes i de persones canviaria per sempre. Tot i que el fet de creuar l’Ebre encara suposaria invertir-hi moltes hores, mai en serien tantes com abans de l’existència del vapor. Des de festivitats fins a llargs viatges, aquell “vaporet” va acabar convertint-se amb tot un símbol de la ciutat de Tortosa i de l’Ebre.
És cert, que des de l’arribada de “Lo Carrilet”, tot un símbol de Tortosa i de Deltebre, l’Anita havia entrat en decadència. Les millores de transport, però sobretot d’eficiència i temps de la locomotora, havien acabat deixant de banda l’Anita, que restava ancorat al davant d’una illa de St. Jaume d’Enveja.
No obstant, l’any 1937, arran d’una gran riuada i de l’oblit de desancorar l’embarcació, que estava amarrada a l’illa, per part dels propietaris, va fer que els tortosins es quedessin sense l’estimat Anita. Aquest, va acabar enfonsant-se i mai es va aconseguir reflotar i recuperar.
El director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, ha explicat que “l’Anita va ser la icona del darrer episodi d’un període de navegabilitat fluvial” i que per poder realitzar a questa exposició “hem comptat amb testimonis de la Ribera d’Ebre i del Delta, hem volgut recrear la embarcació a través d’una maqueta i hem restaurat tots els plànols de la seva construcció”.
Des del Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, la seva representant, Carme Queralt, ha destacat que “el Vapor Anita va ser un dels últims que va navegar per l’Ebre” i que aquest “sempre serà recordat com una de les embarcacions mítiques del nostre territori”.
Per la seva banda, la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Amposta, Inés Martí, ha explicat que “des de l’Ajuntament d’Amposta ens mostrem molt satisfets de participar en aquesta exposició emblemàtica” i ha anunciat que “ben aviat també la podreu visitar al Museu de les Terres de l’Ebre”.
D’altra banda, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt, ha destacat que “quan l’Anita navegava per l’Ebre es vivia una època de bonança i creixement constant” i que “estem molt contents d’iniciar el camí d’organitzar aquesta exposició per tal donar a conèixer la seva història a la ciutadania”.
Finalment, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Bladé, ha remarcat “la bona col·laboració en tots els àmbits de la cultura”, referint-se a l’ajut de la Diputació de Tarragona o dels ajuntaments de Tortosa, Amposta, Sant Jaume d’Enveja i de Deltebre, que han recolzat el projecte. Ha fet palès que “pretenem exposar el millor de nosaltres mateixos a través de la commemoració dels 100 anys del Vapor Anita” i que “la petita revolució industrial i també social que es va viure al segle XX a nivell de país, va servir, a l’igual que ara, per millorar l’autoestima i per seguir endavant”. Ha afegit també que “cal fer que la gent jove se senti implicada amb el territori”.
L’acte inaugural ha conclòs amb una actuació musical en honor als anys XX i a les Terres de l’Ebre, de la mà del grup de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 27 de novembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada