dilluns, 18 de juliol del 2016

Tortosa acull la 65ª Nit de Santa Llúcia







33 anys després, la capital de les Terres de l’Ebre ha tornat a acollir la Festa de les Lletres Catalanes

L’11 de desembre la ciutat de Tortosa va tornar a ser la seu de la festivitat de les Lletres Catalanes, en la 65ª edició de la Nit de Sta. Llúcia. La vetllada més especial de la literatura catalana on s’homenatja les obres dels diferents gèneres dels escriptors del nostre país, va celebrar-se al Pavelló Firal de Tortosa, en el sí d’una de les cites més rellevants de l’àmbit cultural català.
L’acte, impulsat des d’Òmnium Cultural, és un dels referents dels Països Catalans, ja que compta amb premis com el St. Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia o el Mercè Rodoreda de contes i narracions.
Tortosa, va tenir l’oportunitat de representar les Terres de l’Ebre en un dia tan especial com la Nit de les Lletres Catalanes que tornaven a la ciutat per segon cop, tenint en compte que des del 1951, any de fundació de la Festa, han estat moltes les ciutats de Catalunya que han acollit aquest moment.
A més, el fet que les Terres de l’Ebre hagin acollit el certamen ha volgut ser també una mena de reconeixement i d’homenatge a tots aquells escriptors ebrencs de la contemporaneïtat, però sobretot als mítics escriptors ebrencs que ja no hi són entre nosaltres, com és el cas del poeta Gerard Vergés, al qual també se’l tingué molt present al llarg de tota la gala, o bé, Jesús Moncada, Artur Bladé i Desumvila o Cristòfol Despuig, entre d’altres.
Diferents entitats i particulars del món cultural i del folklore tradicional ebrenc van sumar-se a la festivitat mostrant el millor de les nostres terres a tots els espectadors i fent possible així, un any més, l’edició d’aquesta gala de la literatura catalana.
L’acte va comptar amb la presència de diferents autoritats i personalitats de la literatura del país com l’expresidenta d’Òmnium cultural i diputada al Parlament, Muriel Casals, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de cultura, Ferran Mascarell, el president d’Òmnium Cultural, Quim Torra, la directora de la Institució de les Lletres catalanes, Laura Borràs, el president de la Fundació Carulla, Carles Duarte o el mateix alcalde de Tortosa, Ferran Bel, entre d’altres.
A l’acte també hi va assistir el president d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Josep Moragrega, al qual vam poder entrevistar.
Moragrega va valorar molt positivament l’acte i va destacar “l’orgull i la satisfacció de la gala dels lliuraments dels premis”. A més, va afegir que “des d’Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre agraïen molt el nivell artístic i de qualitat de les actuacions que els omplien de satisfacció”.
Va voler agrair a l’Ajuntament de Tortosa i a Òmnium Cultural la seva col·laboració, ja que “aquesta iniciativa es va parlar des del primer moment a nivell de junta després de la Nit de Sta. Llúcia de l’any passat”. Va explicar que “al llarg de la Nit s’ha gaudit d’una autèntica barreja de tradició i contemporaneïtat que ha mostrat la potència cultural i artística de les Terres de l’Ebre”.
Explicà que es va decidir celebrar l’acte al Pavelló Firal de Remolins perquè aquest té una capacitat de 1.000 persones i en aquesta gala es pretenia mobilitzar a molta gent.
Finalment, va encoratjar els catalans perquè llegeixin els llibres guanyadors i va reclamar la importància “de tenir un país nou amb millors recursos on la cultura juga un paper molt important, però que ha de ser més coneguda al món” i l’objectiu “d’assolir un estat propi i independent per arribar a ser el màxim en tot allò que ens proposem”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 11 de desembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada