diumenge, 13 d’octubre del 2013

Sota un núvol de pols groga. Tortosa, ciutat bombardejada 1937-1939




 El passat 28 de setembre s’inaugurà l’exposició “Sota un núvol de pols groga. Tortosa bombardejada 1937-1939” a la Sala Antoni García del Museu de Tortosa.

L’acte fou presidit pel conseller de la presidència, el Sr. Francesc Homs, l’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel, el regidor de cultura, el Sr. Joaquim del Pino i el comissari de l’exposició, el Sr. Toni Royo.
Des del Museu de Tortosa s’ha volgut realitzar aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 26 de gener, amb motiu de la commemoració dels 75 anys dels bombardejos a la ciutat i amb la finalitat de poder recuperar la memòria històrica per a les futures generacions.
A banda de tot això, la mostra també vol ser un homenatge a totes les víctimes dels bombardejos i a la generació que va haver de viure en el moment de la postguerra.
L’exposició ens mostra un seguit de fotografies realitzades per periodistes i soldats que ens reconstrueixen els diferents episodis dels bombardejos, l’evacuació de la població tortosina i el seu retorn. També compta amb un mapa que està situat a terra i ens mostra els punts que van ser més bombardejats, la ubicació dels refugis, les defenses antiaèries i material divers cedit per institucions i  famílies particulars. Ha resultat força impactant el mural de grans dimensions que conté el nom de les 92 víctimes d’aquells bombardejos. Al final d’aquesta mostra es pot veure un audiovisual on uns quants testimonis d’aquells bombardejos ens expliquen com ho van viure, ens parlen de la seva ciutat i fins i tot ens mostren refugis, llocs on van caure les bombes, impactes de metralla...
El regidor de cultura, el Sr. Joaquim del Pino ha volgut referir-se a l’exposició explicant que “es mostren uns fets que formen part de la nostra història, no desitjada, però desgraciadament viscuda”.
El comissari de l’exposició, el Sr. Toni Royo va explicar que “es busca reivindicar cap a endins i cap a enfora els estralls de la guerra sobre la ciutat i la seva població”. També va dir que l’exposició vol “homenatjar a les víctimes dels bombardejos, a la ciutat de Tortosa i a tota la població que va treballar en la seva reconstrucció”.
L’alcalde de Tortosa, el Sr. Ferran Bel explicà que aquesta exposició ha suposat “un important treball de recerca per a la ciutat” i que “ens dóna una visió global dels bombardejos a la ciutat”. També ha volgut recordar que “tots els tortosins i tortosines tenim consciència de l’afectació de la guerra a la ciutat” i que el fet de realitzar la mostra “ens ha servit per ser conscients del que va passar a la nostra ciutat i com va ser reconstruïda”, així com també s’ha de tenir present que aquest “és un acte transcendent i de record que mereix el respecte per totes aquelles persones que van tirar endavant la ciutat”.
Finalment, el conseller de la presidència, el Sr. Francesc Homs explicà que un “bon exemple de com tot un poble ha de fer front a la seva memòria històrica, és aplicant-se una certa dosi de coratge”. Referint-se a la ciutat bombardejada digué que “moltes decisions poden ser discutibles, injustes..., però un bombardeig massiu no té cap explicació possible en el raciocini de l’espècie humana”. També va fer referència a una de les frases de José Saramago explicant que “aquell que perd la memòria, cau en el més absolut dels oblits”.


Redactat per: Irene López.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada