dimarts, 9 de juny del 2015

Lliurament del VIII Premi Federico Mayor Zaragoza







El Teatre – Auditori Felip Pedrell acull l’entrega del VIII Premi Federico Mayor Zaragoza “Ciutadans lliures, responsables i compromesos”

El Premi Federico Mayor Zaragoza ha arribat a la seva VIII edició amb un total de 46 treballs presentats; 21 dels quals són d’entitats, 25 de centres educatius i 14 de les Terres de l’Ebre.
El premi consistia en 5.000€ i el trofeu era obra de l’artista local Joan Iniesta.
L’acte ha començat amb  la lectura d’un poema, per part de l’expresident del centre UNESCO de Catalunya, Miquel Àngel Essomba i un minut de silenci en record de la víctima de l’Institut de Barcelona.
En primer lloc, l’exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura i Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha dit que “cada ésser humà és capaç de crear i d’inventar” i que “hi ha molts d’elements que fan que la UNESCO sigui una organització ben necessària, on la porta està oberta, però el cor, encara més”. Ha convidat a tothom “a gaudir del misteri de l’existència humana” i ha agraït l’assistència de la presidenta de l’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, Montse Esteve; de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, a qui li ha dit que “avui és el cap de pau de Tortosa”; de la conductora de l’acte, Sílvia Tejedor i de l’expresident de la UNESCO Catalunya, Miquel Àngel Essomba.
La presidenta de l’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, Montse Esteve, ha agraït la col·laboració dels alumnes de “La Chanca” d’Almeria un any més i també la presentació de l’acte a càrrec de Mayor Zaragoza.
Ha explicat que “els vuit premis us han d’encoratjar a treballar amb aquestes experiències” i que “els treballs seleccionats es donaran a conèixer més enllà de les nostres fronteres”.
El president del jurat i expresident del centre de la UNESCO Catalunya, Miquel Àngel Essomba, ha agraït la feina feta per tots els membres del jurat i ha destacat que “ha estat un any molt competitiu pel que fa a la qualitat de les obres”. Finalment, ha dirigit un agraïment cap a Federico Mayor, al qual li ha recordat que aquest premi “distingeix” la seva figura.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat que “cal posar en valor la feina de la UNESCO de Tortosa, i, molt especialment la de la seva presidenta, Montse Esteve, que sempre estan al costat de l’Ajuntament quan els necessitem”. Pel que fa a la figura de Federico Mayor, ha agraït el seu compromís amb la ciutat.
Dirigint-se als premiats i participants en general, ha afegit que “han col·laborat en tenir una societat millor i un món millor” i els ha encoratjat “a seguir endavant en la vostra tasca”.
A continuació, s’ha dut a terme l’entrega de premis de les tres diferents categories: Centres Escolars, Entitats i Terres de l’Ebre.
De la categoria d’Entitats, el primer premi ha estat per la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa pel projecte “Voluntariat: Biblioteca som tots”, on gràcies als voluntaris de la biblioteca o a la col·laboració de les institucions poden millorar la qualitat dels serveis per tal d’oferir un millor accés a la informació i al coneixement universal a totes les persones.
La directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, ha agraït el reconeixement i ha dit que “és necessari que ens impliquem en la societat”. Ha destacat que “els voluntaris i voluntàries fan moltíssima difusió per la lectura” i que “un xiquet que llegeix és un adult que pensa”.
El segon premi ha estat per la Fundación Comparte de Barcelona pel projecte “Construyendo un mundo mejor a través de la educación en Nicaragua” i el tercer premi ha estat repartit entre l’associació “Perros Azules” de Getafe pel projecte “Un Perro en mi cole” i l’Associació Riborquestra de Barcelona pel projecte “Riborquestra”.
Pel que fa a la categoria de Centres Educatius, el primer premi ha anat a parar a l’Institut Cap Norfeu de Roses pel projecte “Vitamina’t o titelles”, on alumnes amb un alt risc de fracàs escolar visiten aules d’educació infantil de escoles veïnes per tal de representar un conte amb titelles on s’expliquen els hàbits saludables del menjar i poder tastar fruites i verdures. L’audiovisual i les titelles són realitzats pels mateixos alumnes i s’ajuden de processos artístics i de l’ús de les TIC.
El segon premi ha estat pel Submarí Lila per a l’atenció i el respecte als processos de vida “Societat Cooperativa Catalana Limitada” de El Milà (Alt Camp) pel projecte “El Submarí Lila, un projecte per a l’atenció i el respecte als processos de la vida”.
El tercer premi l’ha rebut el Col·legi de la Mare de Déu de la Salut de Badalona pel projecte “Projectes Compartits d’ahir i d’avui”.
I per últim, en la categoria de les Terres de l’Ebre, el primer i únic premi se l’ha endut l’EMD de Campredó pel projecte “Difusió dels valors altruistes de les brigades internacionals que van lluitar a la Batalla de l’Ebre al terme de Campredó”, on arran de l’homenatge que va fer el poble campredonenc als supervivents de les Brigades Internacionals es pretén crear aquest projecte basat en contribuir a transmetre el compromís social per construir un món de “Cultura de Pau” creant audiovisuals del dia de l’homenatge i difonent-lo, així com fent actes per posar en valor la “Cultura de Pau” com les Jornades Dona Talent a Campredó o la sortida cultural de l’AV del Rastre de Campredó.
El brigadista Josep Almudàver ha encoratjat a l’administració “per continuar treballant d’ofici per la Pau” i ha destacat aquest “projecte cooperatiu amb gent del territori que parla dels brigadistes en nom de les llibertats a tres escoles del territori on instrueixen a través de la pau i del talent”.
Els finalistes de totes les categories van rebre un diploma per la seva participació.
Finalment, l’exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura i Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha impartit la conferència “Inventant el futur”, on primerament ha volgut destacar “la perseverança” que li inculcà el seu pare i el fet de “conèixer la realitat en profunditat, que resulta imprescindible per inventar un futur perquè el passat ja està escrit”.
També ha fet referència a dues frases del president dels EUA, J. F. Kennedy, on deia que “ la paz es imposible, yo digo que es factible” i que “no hay ningún desafío que se sitúe más allá de la maravilla del ser humano”.
Ha afegit que “l’ésser humà és un ésser creador”, i en record a Miquel Martí i Pol, ha destacat la seva mítica frase “tot està per fer, però tot és possible”.
Ha defensat que “la democràcia consisteix en tenir sempre en compte la gent, i no només de tant en tant” i que “el per venir està per fer i el passat ja està fet”.
Per últim, ha recordat que “s’ha de saber mirar la realitat per canviar el món” i que “tots aquests drets són necessaris per alliberar la humanitat de la por”.
L’acte ha finalitzat amb una foto de família entre tots els guanyadors i en una actuació final de Sílvia Ampolla i el grup de jotes “Lo Planter”, que també van anar interpretant altres cançons al llarg de la jornada.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 25 d’abril de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada