dijous, 10 de març del 2016

Presentació de la restauració dels arcs del Convent de Santa Clara i del projecte d'art contemporani "Absentia - Praesentia"





Dues fundacions privades financen la rehabilitació dels arcs de la capella del s. XIII del Convent de Santa Clara

Aquesta tarda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i l’exdirectora dels museus de Ceret i Cotlliure, Joséphine Matamoros, han presentat els detalls de la rehabilitació dels arcs del s. XIII de la capella de Sant Miquel dels Templers. A l’acte també hi ha assistit l’artista contemporani, Tom Carr, que ha avançat algunes de les particularitats de la seva intervenció artística “Absentia – Praesentia”.
Els arcs de l’antiga capella del Convent de Santa Clara es trobaven en molt mal estat i hi havia el risc que patissin més desperfectes i despreniments. Joséphine Matamoros, que n’era coneixedora d’aquesta situació, en veure que només es podria solucionar si s’aconseguia el finançament privat, va decidir parlar amb les monges clarisses per intentar d’aconseguir suport econòmic exterior per dur a terme la restauració.
La fundació suïssa Agape Stiftung ha estat la responsable de l’aportació econòmica que ha permès recuperar els arcs de la capella del s. XIII.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha agraït la tasca de Matamoros dient que “Joséphine Matamoros sempre ha mostrat molt d’interès per les coses de Tortosa”. Pel que fa a la recuperació dels arcs, ha dit que “cal posar en valor el seu coneixement i sensibilitzar-nos amb l’art i el patrimoni de la ciutat” i ha convidat els ebrencs “a que vinguin i gaudeixin d’aquest espai”. Finalment, ha agraït el finançament de la fundació suïssa tot recordant que “la rehabilitació no hauria estat possible sense la implicació privada”.
Pel que fa a Joséphine Matamoros, ha destacat que es considera “una activista cultural enamorada d’aquest territori” i ha explicat que “tot i estar vivint a França i ser de Godall sempre intento preservar el patrimoni”. En el cas del Convent de Santa Clara, ha recordat que l’aportació econòmica per poder dur a terme la restauració ha estat d’uns 25.000€ i que espera que “la gent de Tortosa s’adoni que viu en una ciutat molt peculiar amb un patrimoni singular”.
A més, en el marc d’aquesta presentació s’ha avançat que la presentació pública de la restauració es farà el proper dissabte 24 a les 20:00h de la tarda, on els ciutadans també podran gaudir d’un concert i de la intervenció d’art contemporani “Absentia – Praesentia”, una intervenció lumínica que pretén posar en valor la importància del claustre conventual i que ha estat possible gràcies a la fundació privada Fonds de Dotation Artutti de París.
Així és com s’hi ha referit l’artista de la instal·lació, Tom Carr, que ha explicat que “la intervenció consisteix en una intervenció lumínica que donarà una llum blanca a cadascun dels arcs i a sobre dels quals s’aniran projectant ombres i figures geomètriques diverses”. A més, també ha informat que hi haurà una projecció audiovisual paral·lela inspirada en les miniatures del Beat de Lièbana.
La intervenció del claustre es podrà visitar durant els propers 15 dies de 17:00h a 19:00h.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 21 d’octubre del 2015

Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada