dissabte, 16 d’agost del 2014

Acte d'homenatge a l'alcalde Josep Rodríguez




S’homenatja a l’alcalde republicà, Josep Rodríguez, afusellat durant el franquisme

En el dia del 75è aniversari del seu afusellament, la ciutat de Tortosa ha volgut retre homenatge a una de les figures importants en la història de la ciutat durant l’època franquista, Josep Rodríguez.
Josep Rodríguez i Martínez fou escollit regidor de l’Ajuntament de Tortosa el gener del 1934. No va ser però fins l’any 1936 que el designaren alcalde de la ciutat, càrrec que mantingué fins a la caiguda de Tortosa en mans del bàndol franquista, en el gener del 1939.
Rodríguez va haver de lluitar en temps molt difícils on la Tortosa d’aleshores restava greument perjudicada pels constants bombardejos, amb manca de recursos i sense cap dels seus drets i llibertats.
Des del govern municipal s’instauraren una sèrie de recursos destinats a proveir d’aliments a la població, instal·lar i adequar els refugiats de la ciutat, atenuar l’efecte evident de la guerra, mantenir l’ordre públic i traslladar l’Ajuntament al Perelló.
Durant el seu mandat també va haver d’enfrontar algunes situacions inesperades com ho són la riuada del 1937 i l’accident ferroviari.
Malgrat tot, Josep Rodríguez va ser detingut pel bàndol nacional en acabar la Guerra Civil i fou deportat a Tarragona, lloc on va ser empresonat a la presó de Pilats. Després de sotmetre’s a un Consell de Guerra, fou condemnat a mort.
L’alcalde tortosí fou afusellat a l’edat de 42 anys juntament amb tres tortosins més: Primitiu Sabaté, Joaquim Cid i Jacint Arbona; el 8 d’agost del 1939.
L’acte d’homenatge ha tingut lloc al carrer que duu el seu nom, al barri del Grup el Temple i s’ha descobert un monòlit en honor a la seva persona.
L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, membres de la família de Josep Rodríguez, membres de l’Associació de veïns, els ex-alcaldes Joan Sabaté i Marià Curto, així com també la resta de la Corporació Municipal.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel ha lliurat una placa commemorativa als membres de la família de Josep Rodríguez i ha volgut dirigir unes paraules.
Bel ha dit que “es tracta d’un acte senzill però molt sentit i institucional” i que “és el primer acte d’homenatge a la memòria d’un servidor públic”.
També ha explicat que “aquest reconeixement s’hauria d’haver fet abans” i que a partir d’avui “la gent que vingui al parc ha de saber que va ser un alcalde ajusticiat i afusellat”.
Ha destacat que “ Josep Rodríguez va ser un bon alcalde i una bona persona que va intentar ajudar a tothom perquè no va veure unes sigles, ni una ideologia, sinó a persones i veïns”.
També s’ha volgut referir a totes aquelles persones anònimes que van lluitar per la ciutat des de darrere tot dient que “en aquella època es van fer molts silencis col·lectius on molta gent, sense ser alcalde actuà com Josep Rodríguez” i que “també ha de ser un homenatge per tota aquella gent anònima”.
Finalment, ha destacat el fet que se’l reconegui com un bon alcalde del municipi de Tortosa i ha recordat que tal i com es va acordar i aprovar en el passat ple de mes d’agost, es lliurarà a la família la medalla Pugna Pro Pàtria Dertosa.
D’altra banda, Josep Rodríguez, nét de l’alcalde republicà, ha recordat la figura del seu avi tot dient que “va ser un home que no va defugir dels seus compromisos i que no va fugir del país perquè tenia la consciència molt tranquil·la”.
També ha explicat que “encara que no vaig conèixer a mon iaio, a casa aquesta qüestió sempre ha estat present i la meva família va patir durant molts anys després les constants visites de la Guàrdia Civil”.
L’acte ha finalitzat de manera molt emotiva amb la interpretació del Cant dels Ocells, per part d’una alumna del Conservatori Municipal de Música de Tortosa.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 8 d’agost de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada