dilluns, 4 d’agost del 2014

Reportatge de la XIX Festa del Renaixement a Tortosa






Del 24 al 27 de juliol la ciutat de Tortosa va viatjar al segle XVI amb la XIX Festa del Renaixement

Un any més, el tercer cap de setmana del mes de juliol, la ciutat de Tortosa s’ha endinsat a l’esplendor del segle XVI.
Més de 70 espectacles diaris, prop de 3.000 persones vestides d’època i diferents companyies vingudes d’altres països han consolidat la Festa del Renaixement més multitudinària dels seus temps i que ha batut el seu rècord d’assistència als espectacles d’aforament limitat, així com també de visitants.
Durant els quatre dies de la festa la ciutat de Tortosa s’ha traslladat al segle XVI engalanada amb tapissos, teles, vegetació variada, ensenyes i estores per tots els carrers i barris de la insigne ciutat.
Les diferents banderes dels Trasts de Defensa han onejat ufanoses al vent, sempre amb l’empara, és clar, de l’estendard de la Vegueria.
Els tortosins i tortosines també s’han implicat plenament amb la festa, ja sigui vestint-se d’època, col·laborant-hi, posant el Taulell al carrer o bé guarnint els balcons, façanes o edificis amb l’insígnia de la Vegueria, tapissos, flàmules o vegetació, així com sortint al carrer, visitant els actes i les cerimònies i implicant-se activament amb la Festa del Renaixement i convertint-se amb ciutadans del segle XVI.
Més de 200.000 visitants han omplert els carrers del casc antic de la ciutat durant els dies de la Festa i han contribuït a projectar internacionalment aquest esdeveniment.
I és que així s’hi ha referit l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha valorat positivament la consolidació de la Festa en l’àmbit internacional, gràcies als espectacles d’origen forà i la presència de turistes majoritàriament de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també hi destaca el públic vingut d’arreu de l’Estat, França i Itàlia.
A més, ha volgut fer referència al grup de 200 turistes russos que estiuegen a Salou i que dissabte van visitar la Festa. Aquest acord ha estat possible gràcies a les tasques dutes a terme per part de l’Ajuntament de Tortosa i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb els operadors internacionals de la Costa Daurada.
També ha destacat el fet que els espectacles d’aforament limitat hagin arribat gairebé al 100% d’ocupació en totes les seves sessions.
Ferran Bel ha atribuït la bona resposta del públic a “les campanyes de promoció que hem impulsat des de l’Ajuntament de Tortosa a través del Pla de Foment Turístic per captar l’atenció dels diferents mercats emissors”.
Ha explicat també que de cara a l’any vinent es volen acabar les actuacions pendents al Casc Antic, com és el cas del Carrer Bonaire i el Carrer Moncada, la Plaça Montserrat i la Plaça Mossèn Sol; per tal d’ampliar més la Festa.
Finalment, l’alcalde ha fet un balanç molt positiu d’aquests 8 anys en els que ha estat al capdavant de l’Ajuntament de Tortosa tot afirmant que “hem aconseguit fer un salt qualitatiu molt important, aconseguint la implicació de voluntaris i entitats”.
Per la seva banda, el regidor de Festes, Domingo Tomàs ha valorat positivament el nou sistema de venda d’entrades on-line impulsat per l’Ajuntament de Tortosa.
També ha recordat que l’any vinent la Festa del Renaixement celebrarà el seu 20è aniversari i ha explicat que poc a poc s’estan aproximant als nivells proposats el 2008 i que ja estan treballant amb la propera edició.
Per últim ha remarcat “l’efecte mirall” que comporta la Festa ja que, segons Tomàs, alguns dels millors espectacles acaben dient que és la millor festa on han actuat.
Pel que fa als espectacles més destacats, cal fer especial esmena als actes propis de la festa que van aplegar força espectadors.
El primer dia de la Festa s’inicià amb l’acte inaugural de la XIX Festa del Renaixement, que va tenir lloc a la Plaça de l’Ajuntament.
Allí es van poder veure més de 500 actors vestits d’època i es van anar coneixent alguns dels espectacles més representatius de la Festa.
La cerimònia va ser presidida per les autoritats de la ciutat i pel periodista Xavier Grasset des del balcó de la Casa Consistorial.
Un any més es va fer el lliurament de l’Estendard de la Festa del Renaixement, que enguany va ser entregat a la Fanfara de la Vegueria, de la colla de diables i lucífers “Lo Golafre”.
Tot seguit es va fer la tradicional Obertura de Portes de la ciutat, al Portal del Romeu, amb l’entrada de les banderes dels Trasts i de l’estendard de la Vegueria a la Tortosa del segle XVI.
A la plaça de l’Absis els senyors procuradors van jurar el seu càrrec i el Molt Magnífic Procurador en Cap, Ferran Bel i el Primer Procurador, Domingo Tomàs van fer uns parlaments. Finalment, el periodista Xavier Grasset fou l’encarregat de fer la lectura del Pregó de la XIX Festa del Renaixement.
Divendres es va inaugurar “Lo Taulell al carrer”, a càrrec de la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals i que va comptar amb la presència de les famílies nobles i dels senyors procuradors.
El Procurador en Cap, Ferran Bel, va explicar que “la Festa s’ha fet gran gràcies a la participació de la gent” i que “aquesta és una Festa de recreació històrica però amb l’objectiu de projectar la ciutat cap al futur”.
Per la seva banda, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, digué que “cal estimar el nostre passat” i va agrair “a tots aquells que ens volen recordar que venim del segle XVI”. Va desitjar “molta força i coratge als mercaders i comerciants del present” i va demanar “un país més just, culte i equitatiu”.
El mateix dia per la nit es va celebrar, als Reials Col·legis, el Ball de les famílies nobles, en homenatge a Esteve de Garret, president de la Diputació del General. El Ball va ser amenitzat per les tradicionals cançons d’època a càrrec de La Suterranya.
El matí de dissabte, el Seguici dels Procuradors, acompanyats amb la música de la Fanfara de la Vegueria, van visitar les zones comercials de la ciutat i el Mercat Municipal, seguint la mateixa cerimònia que es feia en aquella època. A les 20:00h es van entregar els estendards a les Famílies Nobles, per part del Procurador en Cap i del Procurador de Festes a l’Espai Sant Domènec.
El darrer dia de la Festa es va celebrar la Missa d’Època amb el Cor Flúmine a la Catedral de Santa Maria de Tortosa, on van assistir-hi les Famílies Nobles i els Procuradors de la ciutat.
Per la tarda va tenir lloc la Gran Desfilada dels Grups Participants a la Festa del Renaixement, que va aplegar unes 2.000 persones. En acabar l’acte es va fer la simbòlica Cerimònia del Tancament de Portes, amb els Procuradors de la ciutat acompanyats amb la Fanfara de la Vegueria i els Abanderats de la Festa. La ciutat es va acomiadar un any més de l’esplendor del segle XVI fins l’any vinent.
Tot i això, a les 23:30h els Abanderats de la Festa del Renaixement van fer una actuació final de cloenda a la Plaça de l’Absis i a les 00.00h es va acomiadar el segle XVI amb els Focs d’Artifici de fi de festa.
Durant els quatre dies de la festa també es van poder visitar els espectacles itinerants i de carrer, entre els quals hi destaquen Els Gaiters de l’Aguilot, la Confraria dels Pescadors passejant a la Cucafera, el Ball de Cavallets, els Abanderats de la ciutat, el Terç de Vescomte de Castellbò, la Marxa dels Escacs, la Fanfara de la Vegueria o Lei Joglars d’Ébre, entre d’altres.
Entre els espectacles itinerants cal fer especial esmena als vinguts d’altres països com és el cas de L’Ourobouros, Les Marchands du Puy, La Tropa Tornals i Saboï de França; Strella do Dia de Portugal; els Abanderats d’Arezzo d’Itàlia; Bordó Sárkány d’Hongria; Euphorica de Txèquia i Turdión, Grimorium i Les Oques del Castell d’Espanya.
Els més petits també van poder gaudir de la festa amb diferents activitats, com ara el Passeig amb ponis, el Passeig amb dromedari pel Call Jueu, el Contacontes del Renaixement, a càrrec d’Irene López, el contacontes de les històries de Tofulet, a càrrec de Calaix de Sastre, el Mag Dalmau “Lo Tortosí”, a càrrec del mag Iñaki, els Jocs de sempre, extrets del quadre de Pieter Brugel a la Casa Gil de Federic i La Fragua, a la plaça de la Immaculada.
Els visitants varen passejar pels estrets i tortuosos carrers del Casc Antic, tot observant les paradetes del Mercat d’Època i el Mercat del Vall, així com també van poder visitar El pati dels artesans, de l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre, Lo Taulell al Carrer a les zones comercials de la ciutat i l’exposició de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre “Memòria de la Festa del Renaixement”.
A més, també es va recrear la vida quotidiana de l’època als diferents campaments de la ciutat; el Campament de les Quincalles, el Campament del Terç, el Campament de les Cavallerisses, el Campament del Pou, el Campament dels Pescadors i el Campament dels Abanderats.
També cal destacar un altre dels punts claus de la Festa, els espectacles de pagament i aforament limitat dels quals n’hi havia un vingut des de França, l’obra de teatre de Los Mercatores, del Théâtre de l’Alauda.
Si ho van preferir, els visitants van poder veure Hamlet, representada pels alumnes de la primera fornada de l’Escola Municipal de Teatre i que ja tenen companyia pròpia, Lo TAT. A més, a la plaça de l’Absis es va poder gaudir de diferents obres com és el cas de El Misteri d’Ourobouros, La Dansa del Dervitx i Sbandieratori i Abanderats.
I no podia faltar un clàssic de les festes, La Taverna d’Enrico, que va celebrar el seu divuitè aniversari, un any més des de les Avançades de Sant Joan. L’espectacle va comptar amb l’actuació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. L’espectacle capdavanter a la cartellera dels de pagament, va tornar a ser un dels que va acollir més assistents.
Un altre fet rellevant de la festa, és la seva gastronomia.
Durant els quatre dies, es va poder gaudir del Mengeu de Festa, que aquest any assolia la seva majoria d’edat celebrant-ho amb un plat ben especial, Els Flaons, una mena de pastisset farcit bàsicament de formatges i que ja estava documentat al Llibre del Coch.
Els visitants van poder tastar-lo a les diferents tavernes i establiments participants, a més de degustar els menús de l’època del Renaixement que van oferir prop d’una vintena de restaurants.
I fins i tot van poder fer la Ruta de la Saboga, on hi participen les diferents tavernes de la Festa, i varen gaudir de les Llepolies de la Festa, que aquest any van incorporar un dolç d’origen àrab, el Pit de Sultana amb Brossat de Violetes.
Així és com un any més s’ha pogut viure de l’esplendor d’una ciutat al segle XVI on la Vegueria ha mostrat a tots els seus ciutadans i visitants com es cultiva l’art de viure i els ha endinsat, durant els dies de la Festa, en la gresca, els espectacles i en la magnificència que tant la caracteritza.
I és que aquest serà el motiu pel qual de ben segur guardaran un bon record de la nostra ciutat en la seva memòria per sempre.


Tortosa, 27 de juliol de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada