dijous, 13 de novembre del 2014

Tortosa també aposta pel Sí-Sí







El “Sí-Sí” guanya a Tortosa amb un 84,04% i aconsegueix un total de participació de 10.587 persones

Diumenge, milers de ciutadans tortosins van voler formar part de la jornada de participació ciutadana exercint el seu dret de vot als col·legis electorals del municipi.
Els més matiners ja feien cua al davant dels col·legis electorals amb les paperetes, tot i que, al voltant de les 12:00h va ser el punt més àlgid de participació de la nostra ciutat.
Tortosa va comptar amb tres punts de votació: l’Institut Cristòfol Despuig, l’IES de l’Ebre i l’Institut Joaquim Bau.
D’entre els tres punts de votació, el que comptà amb més participació va ser l’Institut Cristòfol Despuig, que disposava d’un total de 13 meses.
Tot i estar allunyat del centre del municipi, aquest col·legi electoral va arribar a estar col·lapsat en certs punts del matí, ja que les llargues cues de cotxes arribaven fins a l’inici de l’accés a l’institut.
Des de l’ANC es va organitzar tot un dispositiu especial per al 9N que va comptar amb diversos punts d’informació a les portes dels col·legis electorals habituals, per a tots aquells ciutadans que encara no sabien a quin lloc podien anar a votar.
A més, s’organitzà un ampli dispositiu de mobilització per a la ciutadania tortosina que consistia amb un servei de taxi que recollia les persones amb problemes de mobilitat o que vivien als afores de la ciutat, per tal de facilitar-los el trasllat.
D’altra banda, tots aquells municipis que depenen de Tortosa, és a dir, les EMD’s, van disposar d’un servei de busos que traslladaven els ciutadans fins a la ciutat cada hora i mitja. Abans de tornar als busos, també se’ls hi va oferir una visita turística a la ciutat.
A l’exterior dels col·legis electorals, l’ANC instal·là un punt de recollida d’instàncies per denunciar l’estat espanyol a la ONU.
Al final del dia, es van recollir un total de 6.693 signatures entre els tres puts de votació.
A les 20:00h del vespre els col·legis electorals van tancar les seves portes i els voluntaris de la Generalitat van començar l’escrutini dels vots. En aquella hora ja es va fer oficial la xifra de participació ciutadana del nostre municipi, un total de 10.587 persones, i pel que fa al conjunt de les Terres de l’Ebre, 53.600 persones.
En la posterior roda de premsa d’atenció als mitjans, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, digué que “la participació a Tortosa és una xifra increïble” i ha volgut destacar la “total normalitat” del desenvolupament de la jornada electoral.
A més, també ha informat de la participació al municipi, ja que les xifres han estat superiors a les passades eleccions europees.
El Sí-Sí va guanyar a Tortosa amb un 84,08%, el Sí-No va obtenir un 7,87%, el No un 3,97%, mentre que el Sí blanc i el blanc van tenir un 0,7% i un 0,69%, respectivament. Entre els considerats com a Altres, en destaca un 2,64%.
Bel ha afegit, en relació a la consulta i la seva participació, que “no m’ho esperava, no era tan optimista”.
D’altra banda, vam poder parlar amb un dels gestors de mesa del nostre municipi, concretament, amb Alfredo Ferré, gestor de mesa de l’Institut Joaquim Bau.
P: Com valoren la participació d’aquest 9N a les nostres Terres?
R: Encara ens cal comparar algunes dades, però molt bona, tota una jornada històrica.
P: Com definiria el dia d’avui amb una sola paraula?
R: Esperançador.
P: Quanta gent s’estima que acabi votant a les Terres de l’Ebre?
R: Aproximadament, unes 60.000 persones.
P: Hi ha hagut algun incident remarcable en algun col·legi electoral de la comarca?
R: No, cap ni un, ha estat un acte cívic i democràtic.
P: Com creu que s’ha organitzat finalment el sistema dels busos que s’havien de desplaçar fins al nostre municipi?
R: S’ha acabat resolent bé, encara hem de fer la valoració amb els membres de l’organització, però hi ha hagut un bon servei.
P: Què s’espera de l’endemà d’aquest 9N?
R: Que s’iniciï el procés per la independència de Catalunya.

En relació a les dades oficials de participació a tota Catalunya, ha estat d’un total de 2.043.226 persones i ha guanyat el Sí-Sí per un 80,72%, amb un total del 88,44% escrutat.
Els vots del Sí-No van obtenir un 10,11%, els del Sí blanc, un 0,98%, els del No, un 4,55%, els del Vot en Blanc, un 0,98% i entre els d’Altres, un 3,09%.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 9 de novembre de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada