dilluns, 2 de gener del 2017

Presentació del llibre "La última carta de Marcelino Domingo", de Josep Bayerri






Com va ser la darrera carta de Marcel·lí Domingo? Josep Bayerri ens trasllada a un univers d’història – ficció per narrar-ho

La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa va acollir la presentació del llibre “La última carta de Marcelino Domingo”, del periodista tortosí, Josep Bayerri.
L’acte va ser presentat per part del representant de Comuniter Editorial, Toni Royo, que va destacar que “a Tortosa ja coneixem a Josep Bayerri, que ha escrit altres llibres d’assaig, però avui és aquí per presentar-nos la seva primera novel·la” i va explicar que “amb aquesta novel·la, Bayerri, pretén recrear aquell telegrama de Marcel·lí Domingo que no va arribar a les nostres mans”.
Aprofitant la seva estada per Tortosa, també va voler sumar-se a l’acte el president de la Fundació Cultura i Pau, Federico Mayor Zaragoza, que va exposar que “és bo aprendre de les lliçons de la història i això és el que ha fet Josep Bayerri en aquest llibre” i que “la ficció i el fet d’imaginar una altra història pot fer comprendre la personalitat de gent com Marcel·lí Domingo, un dels més grans”. Per últim, també va voler agrair a Bayerri que “a través del llibre es contribueixi a engrandir la importància d’aquest personatge”.
Per la seva banda, l’autor del llibre, Josep Bayerri, es va mostrar molt agraït pel fet d’haver fet possible aquesta presentació i va dir que “amb aquest llibre he intentat de fer alguna cosa més per recuperar la història de Marcel·lí Domingo, ja que totes les cartes que aquí es mencionen i que es diu que escriu al seu cunyat, són l’expressió epistolar d’articles o cartes que va fer en el seu moment per a la premsa”.
Pel que fa a la figura de Marcel·lí Domingo, va destacar que “ha estat sempre un gran personatge de la ciutat de Tortosa, un home de gran compassió social” i va voler recordar una anècdota del seu avi, tot explicant que “el meu avi era marcel·linero i ho va ser tota la vida. Ell no sabia llegir ni escriure, però sabia signar i, això, li va ensenyar en Marcel·lí Domingo. Ell sempre ens ho recordava!”.
Finalment, va agrair la participació de Federico Mayor Zaragoza en l’acte i va dir-li que “en nom del territori ens comprometem a treballar en aquesta direcció”.
S’imaginen, doncs, com va ser la darrera carta que escrigué el polític tortosí, Marcel·lí Domingo? El llibre, “La última carta a Marcelino Domingo”, que està escrit en castellà per ser més versemblant al context històric al qual està lligat, n’és la resposta. Amb un virtuosisme novel·lesc i amb una base de rigor històric, Josep Bayerri, ha redactat una novel·la d’història – ficció per intentar recrear aquell moment.
Ubicada al 1936, la història s’inicia en el moment en què Emilio Mola accepta la cartera de Guerra que li ofereix la Presidència de la República i s’esdevé el fracàs de l’alçament del 18 de juliol. Arran d’això, entra en escena Federico Moliner, secretari de Marcel·lí Domingo, que ens anirà descobrint què s’amaga al darrere de la figura del polític socialista tortosí a través de la seva correspondència i que ens durà fins a les portes d’algunes de les claus de l’enigma de les estranyes circumstàncies de la seva mort, que encara avui i dia són moltes les veus que en parlen, però són confuses i estan per determinar.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 15 d’abril de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada