dimarts, 3 de gener del 2017

Roda de premsa de Federico Mayor Zaragoza prèvia a l'entrega de Premis





Mayor Zaragoza: “no es pot tolerar que 100 persones del món tinguin més diners que tot el món”

El president de la Fundació de Cultura i Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha atès els mitjans en una roda de premsa prèvia a l’acte del lliurament del Premi Mayor Zaragoza que tindrà lloc aquest dissabte.
Pel que fa als Premis, ha recordat que “estan basats en l’educació, en el fet d’aprendre a pensar i d’aprendre a crear” i ha reconegut que “hi ha hagut una gran dificultat per part del jurat per decidir els guanyadors”.
Mayor Zaragoza s’ha mostrat força crític amb la situació que està vivint Europa en aquests moments, tant en l’àmbit financer com en el cas del drama dels refugiats.
“Europa és una autèntica vergonya!”- ha sentenciat – “Es donen 80.000 ME a les institucions financeres i no hi ha la possibilitat d’ajudar la gent de la ONU. El neoliberalisme ha fet fora els principis ètics i ha apostat només pels pactes mercantils”.
No s’ha estat de fer menció a un article que ha escrit recentment, titulat “Sembra llavors d’odi i tindràs una collita de terroristes”, per fer referència als casos de terrorisme que han esclatat a tants de països arran de l’acció que prenen els Governs mundials amb el cas dels refugiats.
Tornant a la situació financera d’Europa, ha reblat que “la UE només serà una unió monetària perquè la gent no aguantarà molt més la situació actual i això canviarà. Hi haurà un altre tipus de relacions a nivell d’Europa i afectaran també a nivell mundial”.
“És realment perplex contemplar tot el que està passant”, ha afirmat tot indicant que “han tornat a disminuir els ajuts per al desenvolupament i el Banc Mundial s’ha convertit en una eina del capitalisme més insolidari que hi ha a nivell mundial”.
Mayor Zaragoza ha afegit que “cada cop més, la riquesa es concentra en unes soles mans. És intolerable que 100 persones del món tinguin més diners que tot el món”. “Ara mateix hem arribat en un punt de no – retorn i hem de prendre consciència per actuar-hi ràpidament”. 
En aquest sentit, ha recomanat un article de Rigoberta Menchu, en el qual diu que perdoni “el amanecer por no haberte recibido como mereces”, ja que “hem de pensar cada matí en allò que hem de fer” i que “això té molt a veure amb les responsabilitats molt específiques que tenen certs partits polítics”.
També ha manifestat que “la revolució serà violenta i quan arribi serà perquè no s’ha fet bé l’evolució” i que “la rebel·lió dels pobles és produeix perquè pensem en les generacions futures i es decideix evitar el dolor de la guerra per solucionar les coses de paraula i amb la negociació, i d’això se’n diu democràcia”.

 Mayor Zaragoza no s’ha estat de parlar de l’actualitat tortosina i ho ha fet donant la seva opinió sobre la consulta del Monument a la Batalla de l’Ebre. Segons Zaragoza, “és molt important recuperar la memòria històrica” i “no hem d’esperar ni un dia més per fer la consulta”. “Hem de deixar-nos del si vis pace, para bellum (si vols la Pau, prepara la guerra), per centrar-nos en construir monuments de Pau a la ment de la gent”, ha dit. I del futur del monument, ha destacat que “ja no estem sotmesos ni som silenciosos, ja no tenim por perquè som una societat equitativa. El millor futur pel monument seria dur-lo al cementiri o que deixi de tenir simbolismes. Som ciutadans del món i hem d’aprendre a pensar en el món en el seu conjunt”.
I pel que fa a la proposta de la candidatura de la UNESCO perquè Tortosa sigui Patrimoni de la Humanitat, ha dit que “per fer això es necessita qualitat i excepcionalitat” i que “s’ha d’estudiar perquè té moltes qualitats, però sempre s’ha de pensar en la protecció de la ciutat”. “Potser el cas de Tortosa seria el d’aquelles ciutats que pel seu valor patrimonial i cultural no poden arribar a això però sí que poden ser considerades com a Landscape”.
I per últim, ha volgut tancar aquesta convocatòria extraordinària als mitjans tot parlant d’un dels temes estrelles catalans, el procés d’independència. Zaragoza considera que “a Catalunya hi ha moltes raons de pes que se li han negat”, ja que “jo conec de prop el que va passar en aquells moments en què s’estava redactant la Constitució i sé que hi havia un general, Milán del Bosc, que va titllar Catalunya d’una “simfonia inacabada” i “no va deixar que ens diguem Nació”.
Finalment, ha expressat que “Jo sóc partidari de treballar per trobar una solució política, perquè estic segur que existeix. Estic d’acord en què volem que Catalunya sigui un Estat i potser cal estudiar la fórmula federal i confederal on hi hauria un consell jurídic, un exèrcit, un president cada quatre anys, una moneda única i una política exterior pròpia. De totes formes, però, el que cal és que s’obtinguin els resultats merescuts i que guanyi la fórmula política que obtingui un millor resultat”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 15 d’abril de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada