dimecres, 24 de juny del 2015

Debat Municipal de Tortosa







Els sis candidats dels actuals grups amb representació a l’Ajuntament s’enfronten al Debat Municipal de Tortosa

Aquesta tarda, l’Auditori Felip Pedrell ha acollit el debat de les eleccions municipals amb els sis candidats dels grups polítics que actualment tenen representació al consistori tortosí. El debat, s’ha organitzat des del Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre, i ha comptat amb l’assistència de representants de tots els partits polítics, a més de membres de la societat civil.
El debat, que posteriorment s’ha emès per les televisions i ràdios locals, s’ha dividit en dues parts presentades per les periodistes radiofòniques Núria Móra i Sílvia Tejedor i pels presentadors televisius Gustau Moreno i Dani Gutiérrez, respectivament.
El primer bloc que s’ha tractat, era en relació a les propostes més destacades del programa electoral de cara al proper mandat i a fer una valoració de la ciutat.
En aquest torn, ha començat el candidat de CIU, Ferran Bel, que ha parlat d’una “ciutat canviada, que ha transformat els seus accessos i que ha millorat els seus equipaments en tots els àmbits” i ha manifestat que des del seu equip “pretenem continuar en la mateixa línia de cara al proper mandat”. Pel que fa a les accions, ha dit que la primera que vol remarcar “és la 20ª edició de la Festa del Renaixement”.
El candidat socialista, Enric Roig, ha atacat al líder convergent dient que “la Tortosa Positiva només la veu CIU, que no parla de la zona blava, ni de les piscines, ni de l’estat dels carrers i que en quatre anys no ha fet res”. Entre les seves propostes estaven els pressupostos participatius, la creació de llocs de treball i el reglament de participació ciutadana consensuat amb aquesta.
Des d’ERC, el seu candidat, Josep Felip Monclús, ha parlat dels resultats al voltant d’una enquesta sobre l’estat de la ciutat, que va realitzar el seu partit, dient que “el 43,9% deia que estava igual, el 15,5%, millor i el 39% deia que estava pitjor”. Valorant les accions del govern ha dit que “entre les propostes positives destacarien la creació del Pla de Barris o el nou Pont Roig, mentre que entre les negatives, cal destacar l’estat de les piscines municipals”.
El candidat d’ICV, ara sota el nom de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha dit que “els ciutadans volen diàleg i consens” i que “cal que l’Ajuntament estigui al costat de les persones”. En relació a les propostes, ha destacat la creació d’ocupació, l’ajut a les famílies més necessitades i els pressupostos participatius.
Pel que fa al PP, el seu candidat, Xavier Dalmau, ha parlat d’una “ciutat silenciada, amb joc de poders, electoralista i que demana una personalitat definida”. Ha dit que cal “definir el desenvolupament de la ciutat i basar-se en l’ètica dels ciutadans”.
El candidat de PXC, Jordi Casanova, ha dit que “Tortosa és una ciutat bruta i sense llum i que s’ha de millorar més”.
El torn més intens del debat ha estat en el moment de les rèpliques i contrarèpliques, on el candidat del PSC, Enric Roig, i el candidat de CIU, Ferran Bel, s’han contradit diverses vegades arran de les crítiques envers la gestió municipal i cap al mateix alcalde, per part de líder socialista. Roig ha criticat l’alcalde dient que “prefereix tornar els diners als bancs abans d’invertir-los en la ciutadania i creiem que això no es pot permetre” i que “no ens parla de piscines ni de zones blaves”.
En la rèplica, el candidat convergent, Ferran Bel, ha dit: “intervinc perquè no es frustri el senyor Roig, però ens parla de zones blaves quan van ser els primers que quan governaven la van ampliar un 25%”. “He d’explicar als tortosins i tortosines com m’he trobat la casa? He d’explicar si hi havia tres milions d’euros en factures als calaixos? He d’explicar que els discapacitats no podien accedir a cap de les dependències municipals? Quin era el deute?, pot ser els tortosins no voldran que l’endreci molt vostè, perquè sempre deixa rastre”, replicava l’alcalde, Ferran Bel, en el seu torn en resposta al fet “d’endreçar la casa” que havia esmentat Roig.
En la contrarèplica, el candidat del PSC, Enric Roig, ha dit que “a Ferreries han deixat un forat molt gran” i en relació al deute, “hi ha 15 milions d’euros de diferència des del 2007”, mentre que l’alcalde, Ferran Bel, ha recordat que “segons l’informe de l’interventor, el deute del 2015 era de 38 ME i el del 2007, era de 39 milions, més 3 milions d’euros de factures sense consignació pressupostària que corresponien al Pavelló Firal, que va tenir una desviació pressupostària del 200%, després d’adjudicar-lo en baixa temerària”.
El segon bloc del debat, s’ha iniciat amb el tema de la construcció de la piscina municipal i el primer torn ha estat pel candidat de PXC, Jordi Casanova, que ha dit que “veiem el projecte en bons ulls, és modern i correcte”.
A continuació, el candidat del PP, Xavier Dalmau, ha manifestat que “cal acabar la polèmica i arribar a un acord, perquè la ciutadania vol fets” i que “estem d’acord amb el nou projecte”.
El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha dit que “la majoria de candidatures ens han donat la raó en el projecte de piscina de 20 x 25m” i ha proposat “que funcioni en biomassa perquè sigui més sostenible”. Josep Felip Monclús, d’ERC, ha dit que “les noves piscines són una prioritat i aquest és un projecte assenyat” i que “les instal·lacions han de ser de gestió municipal”.
El candidat de CIU, Ferran Bel, ha explicat que “la piscina serà de 20 x 25 m, tindrà 8 carrils de competició i serà d’1,8 m de profunditat” i que “també comptarà amb uns nous vestidors, una zona de gimnàs, spa, grades i una sala de fitness”.
Ha explicat que “tindrà un cost de 5.419.000€ i es finançarà entre 4 i 8 anys” i en relació a la proposta de Jordi Jordan sobre la biomassa, ha dit que “ho estem estudiant i no només incorporarem la biomassa a les piscines, sinó que crearem un district heating per als instituts, per a l’estadi i per a la Clínica Terres de l’Ebre”.
En el torn de les rèpliques, el candidat socialista ha afirmat que “el nostre projecte és innovador i està basat en un pressupost de 3.200.000€” i el candidat de CIU, Ferran Bel, ha dit que “el que planteja el senyor Roig és una gestió privada de la piscina, incompatible i impossible, per molt arquitecte que sigui” i que “dels sis que estem en aquesta taula, és l’únic que planteja una gestió privada de la piscina, faci-s’ho mirar!”.
També ha afegit que “l’endeutament de Tortosa està al 86%, molt per sota del 100% permès, i que mai abans s’havia complert en aquest Ajuntament en govern socialista” i que “en el tema de forats, no li vull discutir, perquè, aquí sí que vostè és un gran especialista”.
El tercer bloc ha encapçalat les propostes de promoció econòmica, de turisme, cultura i promoció del nucli antic de la ciutat i el torn, aquest cop, ha estat per al candidat de CIU, Ferran Bel.
Bel ha dit que “Tortosa és un referent en l’àmbit turístic” i que “aquest és un aspecte bàsic del qual ja no es pot fer marxa enrere”. Ha destacat que “l’any passat van venir un 60% més de turistes que en l’any anterior i que això és gràcies al fet de dotar d’uns certs actius turístics visitables a la ciutat que no tenia” i que “la recuperació del casc antic i de la via verda ha de ser un element definidor en l’estructura de la ciutat de cara als propers quatre anys”.
Des del PSC, Enric Roig, ha dit que “s’ha d’afavorir el turisme i l’impuls de la Festa del Renaixement” i ha parlat d’algunes propostes del programa electoral com “la creació d’una zona d’oci cultural als terrenys de RENFE”.
El candidat d’ERC, Josep Felip Monclús, ha dit que “cal potenciar el comerç urbà i de proximitat” i ha destacat algunes de les propostes del programa com “la recuperació del llagut Lo Sirgador, fomentar les passejades pel riu i la ciutat i la millora de la neteja i de la il·luminació del Nucli Antic”.
Des de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha dit que “cal apostar pel turisme cultural fomentant les muralles de la ciutat i la rehabilitació dels fortins” i s’ha referit a la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, impulsada per Federico Mayor Zaragoza, dient que “cal fomentar-la i treballar per aconseguir-ho”.
El candidat del PP, Xavier Dalmau, ha parlat d’algunes mesures pel foment turístic com “la seguretat ciutadana, la neteja, la millora de l’enllumenat i de les comunicacions dels transports públics”, així com “l’aposta per un turisme civil, modern, cultural i religiós”. El candidat de PXC, Jordi Casanova, ha recordat que “un alcalde no pot crear ocupació” però ha dit que “cal apostar per un turisme de qualitat i dur empresaris a la ciutat que també ho siguin”.
En el torn de les rèpliques, el candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha dit que “hi ha molts Ajuntaments que han tirat endavant diferents plans d’ocupació” i que “tenim el compromís de tornar a negociar la gestió dels terrenys de RENFE”.
En resposta als candidats del PSC i de Movem Tortosa, el candidat de CIU, Ferran Bel, ha reafirmat que “els Ajuntaments no tenim la competència de crear ocupació” i en relació a la gestió dels terrenys de RENFE, l’ha qualificat “d’inassolible i vergonyosa” perquè “resulta paradoxal que un Ajuntament hagi de pagar 4 ME per la seva gestió”.
A continuació, s’ha iniciat la part final del debat electoral, que constava de diverses preguntes formulades per part dels diversos periodistes ebrencs i que han respòs tots els candidats, aquest cop però, sense opció a rèplica. La primera pregunta ha estat formulada per part de la periodista Sònia Castelló i tenia com a tema principal la consulta ciutadana sobre el monument franquista del riu Ebre.
El candidat de CIU, Ferran Bel, ha dit que “les consultes seran en base dels interessos de la ciutadania, del ple, l’alcalde o el consell de ciutat” i que “en els propers mesos ens hem compromès a fer una consulta per acabar definitivament amb el debat del monument de la Batalla de l’Ebre”.
Enric Roig, el candidat del PSC, ha defensat “fer la consulta del monument de forma vinculant a través del reglament de participació ciutadana”.
Josep Felip Monclús, des d’ERC, ha dit que cal “consensuar el reglament de participació ciutadana” i el candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha dit que “celebrem que el candidat de CIU i la resta de formacions s’avinguin a la nostra proposta que va ser rebutjada al ple” i ha explicat com hauria de ser la pregunta, dient que hauria de contemplar dues opcions: d’una banda, la seva retirada i museïtzació, i de l’altra, el fet que es quedi al mateix lloc però amb la incorporació d’una placa explicant el fet de la Batalla de l’Ebre per recuperar la memòria històrica.
La següent pregunta ha estat per part de la periodista Cinta Bonet, en relació a la millora de l’accés a l’hospital i de la creació del nou hospital de Tortosa.
El candidat de PXC ha explicat que “no veiem possible el nou hospital de Tortosa a curt-llarg termini” i s’ha mostrat favorable en la millora de l’accés a l’Hospital Verge de la Cinta. Des del PP, el seu candidat, Xavier Dalmau, també ha estat d’acord amb la millora d’accés a l’hospital amb unes escales mecàniques o amb un ascensor, així com “el futur llunyà” del nou hospital.
El candidat republicà, Josep Felip Monclús, ha remarcat que “en aquests moments no podem parlar d’un nou hospital” i que “s’han de fer millores en el nostre hospital, com ho és el nou accés de la pujada del Garrofer”. Des del PSC, Enric Roig, ha dit que “Tortosa necessita un nou hospital, un nou institut i un nou jutjat que s’haurien de contemplar en el PINCAT”.
El convergent, Ferran Bel, ha dit que “és necessari fer un accés mecànic a l’Hospital, a més de fer nous aparcaments” i que “cal defensar els equipaments sanitaris municipals i la gestió pública i sanitària de les competències en l’àmbit de salut”. Entre les dues possibles opcions de millora de l’accés, Bel s’ha mostrat més favorable a la instal·lació d’un nou ascensor.
La penúltima de les preguntes ha estat a càrrec de la periodista Vanessa Adell, al voltant de la proposta del nou pla estratègic i les condicions que ha de requerir.
El primer torn ha estat per al candidat de CIU, Ferran Bel, que ha dit que “l’objectiu és contractar-lo per a finals del 2016” i que “al llarg del 2016 es podrà disposar d’un consens no només polític, sinó que també, social i ciutadà”. Ha afegit que vol recordar que “ara tothom el reclama, però, en el seu moment, molts partits polítics deien que no feia falta” i que “crec que és necessari, però hem de ser capaços de consensuar-ho”.
El candidat socialista ha dit que “a Tortosa fa falta un pla estratègic que defineixi quines són les nostres potencialitats” i que “aquest és un altre dels incompliments del govern de CIU de Tortosa”.
El candidat d’ERC, Josep Felip Monclús, ha dit que “el que està clar és que Tortosa necessita un full de ruta o pla local per saber cap a on ha de caminar” i que “ha d’estar redactat per tots: administracions locals, cambra de comerç, partits polítics... i gent amb molta visió política de canvi perquè la ciutadania visqui cada dia millor”.
El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha refermat que “cal que es redacti immediatament i no es pot perdre més temps” i que “ha de ser un dels grans acords de Tortosa”, mentre que des del PP, Xavier Dalmau, ha explicat que “s’ha de treballar i tirar endavant les coses de manera immediata” i que “ens hem d’unir els 21 regidors per fer un pla per a Tortosa per als 4 anys contemplant totes les institucions per decidir cap a on volem que vagi la ciutat”.
Des de PXC, Jordi Casanova, ha dit que “és important que se sàpiga el que és bàsic per Tortosa” i que “cal començar-ho a fer d’una vegada”.
La darrera pregunta, formulada per la periodista Sílvia Bervís, contemplava l’escenari d’un govern sense majoria absoluta i preguntava als candidats sobre els possibles pactes de govern i amb quins partits eren més favorables.
El candidat de PXC s’ha mostrat convençut en el fet que CIU perdi la majoria absoluta que té actualment i ha dit que “no pactarem amb cap dels partits que considerem part de la casta”.
Des del PP, Xavier Dalmau, ha dit que “segur que CIU perdrà la majoria, però encara s’ha de veure” i que “pactarem amb els més propers”. El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha explicat que “només pactaríem per governar amb els partits progressistes de la ciutat” i que “els més propers són ERC i el PSC”. Ha afegit que “no pactaríem amb CIU perquè busquem un govern alternatiu, i si ho féssim, decebríem els nostres votants”.
El candidat republicà, ha dit que “és agosarat saber per a qui seran els vots perquè són de les persones” i que “d’aquí a diumenge hem d’intentar construir una nova ciutat per a un nou país”. Ha dit també que “després del 24 ja interpretarem el que vol la ciutadania”. Des del PSC, Enric Roig, ha defensat “recolzar les propostes per Tortosa”, ha dit que “estem més a prop de les esquerres”.
El candidat de CIU, Ferran Bel, ha dit que “s’hauria pogut ampliar la pregunta preguntant si es respectarà la llista més votada, perquè jo, la respectaré” i que “pactarem amb els que la ciutadania decideixi que s’ha de pactar” i que “el que no farem és el fet de repartir-nos càrrecs de confiança i dedicacions exclusives, ni fer pactes de perdedors per repartir quotes de poder, farem un pacte de ciutat”.
El debat, ha finalitzat amb un darrer minut per demanar el vot als tortosins i tortosines per part de cadascun del partits.
Des de PXC, el seu candidat, ha dit que “hem demostrat ser els únics de defensar la gent de casa i els nostres excel·lents productes” i que “hem de recuperar el que és nostre”.
El candidat del PP, Xavier Dalmau, ha dit que “no heu de votar a l’esquerra” i que “s’ha de votar a la dreta que lluita per la unió i per la força cap a la ciutat i el territori”.
El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha demanat als tortosins i tortosines que “reflexionin sobre la situació actual de la ciutat i si creuen que es mereix un canvi, que apostin per Movem Tortosa” des d’on “volem construir una ciutat més democràtica des del diàleg i el sentit comú entre tots i totes” i “volem crear una ciutat que il·lusioni de cara a un futur”.
Josep Felip Monclús, candidat d’ERC, ha dit que “és el moment dels tortosins i tortosines de tenir poder de decidir” i que “nosaltres som uns servidors públics”. Ha dit que “no volem ni podem enganyar ningú” i que “la nostra candidatura és un equip de gent preparada que s’ofereix als habitants i a la ciutat per canviar-la”.
Des del PSC, Enric Roig, ha dit que “el 24 de maig tenim l’oportunitat de canviar el futur” i que “hem de treballar amb esforç per construir una Tortosa neta, endreçada i amb un govern que escolta i pensa en les persones”.
Per últim, l’actual alcalde i candidat de CIU, Ferran Bel, ha explicat que “fa 8 i 4 anys ens vàreu donar confiança per transformar Tortosa, ho hem estat fent, però ens queda molta feina per fer” i que “si no voleu que tornéssim a la Tortosa de fa 8 o 10 anys, torneu a dipositar la confiança en la nostra candidatura”. Ha recordat que “és una candidatura per a treballar en positiu, sense colors, ni de la dreta, ni de l’esquerra, des de la centralitat i amb la suma de tots els tortosins i tortosines”. Finalment, ha agraït l’esforç de tots els ciutadans i de totes les entitats que han ajudat a canviar i construir Tortosa.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 20 de maig de 2015


Redactat per: Irene López




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada