diumenge, 7 de juny del 2015

Presentació del llibre "Descobrint el Renaixement: Una aventura al Castell de la Suda de Tortosa"








Tortosa ja compta amb un conte de l’època del Renaixement

El Museu de Tortosa va acollir la presentació del llibre “Descobrint el Renaixement: una aventura al Castell de la Suda de Tortosa”, de la jove escriptora, Irene López.
L’acte va ser presentat pel professor, ja jubilat, Manel Ollé i va comptar amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i la il·lustradora del conte, Ester Besolí, entre d’altres autoritats.
Per la seva banda, l’escriptor i professor, Manel Ollé, va destacar la importància de presentar un conte ubicat a l’època del Renaixement, on a Tortosa destaca la important obra de “Los Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa”, de Cristòfol Despuig.  Ha dit que “cal tenir en compte la joventut d’aquesta noia que ha estat capaç de fer un llibre molt ben resolt” i que “tan debò aquest esperit, il·lusió i ganes per fer coses sigui imitat per altra gent de la seva edat o, fins i tot, una miqueta més grans”.
Ha afegit també que “el conte permet fer una altra lectura que evoca a una reflexió sobre el patrimoni, sobre la història i qüestionar-se què han de fer les ciutats i els pobles per conservar el seu patrimoni i que aquí pren una especial rellevància”.
D’altra banda, l’escriptora del conte, Irene López, ha explicat que “aquest projecte va començar fa gairebé dos anys i que per fi avui s’ha fet realitat” i que “moltes vegades la gent diu que el fet de poder publicar un llibre és tenir molta sort, però, de fet, mai passa res sense que hi hagi un perquè”.
Va parlar també de l’oportunitat que va tenir en conèixer l’Emigdi Subirats, que li proposà poder col·laborar al programa “Lletres Ebrenques”, d’Antena Caro i que li va permetre donar-se a conèixer pels pobles del voltant com a contacontes. També va destacar que en un d’aquests contacontes va conèixer a l’alcalde, Ferran Bel, i que poc es podia pensar que anys més tard aniria a exposar-li aquest projecte.
Pel que fa al conte destacà que “és un projecte que neix de la meva estima per Tortosa, una ciutat de més de 2.000 anys d’història, i de la qual n’hauríem d’estar orgullosos tots els tortosins”.
“Descobrint el Renaixement: una aventura al Castell de la Suda” és un conte que sorgeix arran dels seus contacontes per la Festa del Renaixement, quan va decidir parlar amb l’alcalde per explicar-li el projecte: “convertir un dels contes de la Festa en aquest llibre”, el primer d’una sèrie de contes que pretén posar en valor la història de Tortosa i donar a conèixer els indrets més rellevants de la ciutat als més petits, a través de la Festa del Renaixement.
Afegí que “el conte compta d’un glossari on es defineixen els diferents conceptes històrics i que està dirigit a una franja d’edat entre els 7 i els 11 anys”.
Va agrair la feina feta per l’historiador Enric Querol i pel president de l’Associació dels Amics dels Castells, Jordi Jordan, per haver documentat històricament el conte; així com també la feina de correcció del text, duta a terme pel Consorci de la Normalització Lingüística. Va felicitar a la il·lustradora del conte, la jesusenca Ester Besolí, “per l’elaboració d’aquests magnífics dibuixos i el seu suport” i a l’editor d’Ònix Editor, Òscar Esquerda, “per haver apostat per la gent jove”.
Va dirigir-se especialment a “dues persones que, en els darrers anys, han contribuït a que millori en els escrits i en el meu estil a l’hora de redactar; un d’ells, el professor de català de l’Institut Joaquim Bau, Manel Martínez, i l’altre, l’Albert Mestre, Cap de Premsa de l’Ajuntament de Tortosa”.
Finalment, va voler agrair el suport i la confiança de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, “per apostar per aquest projecte quan només era una idea” i a la família, “per estar al meu costat”.
La il·lustradora del conte, Ester Besolí, explicà la diversitat de personatges, “cadascun amb una personalitat i el seu propi tarannà” que ajuden a l’elaboració dels dibuixos. També va explicar que s’ha utilitzat “el paper d’aquarel·la per donar un estil d’antic a les il·lustracions” i que es mostra satisfeta amb el format horitzontal de l’edició, ja que li dóna més importància als dibuixos.
L’encarregat de cloure els parlaments va ser l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va dir que cal “destacar la il·lusió i la perseverança en fer les coses” i que “com ha dit Irene, mai passa res per casualitat”.
Explicà que “des de l’Ajuntament de Tortosa i Turisme es farà promoció d’aquest conte, especialment a la Festa del Renaixement, que enguany complirà els seus 20 anys”, on també “actuarà la Irene amb un espectacle de contacontes que ja està consolidat a la Festa”. En relació al conte, digué que “es podrà trobar a la llibreria la 2 de Viladrich i breument estarà a les oficines de turisme del Museu de Tortosa i dels Jardins del Príncep”.
Finalment, va agrair la feina i la col·laboració de l’escriptora, Irene López, de la il·lustradora, Ester Besolí i de l’editor, Òscar Esquerda, del qual va excusar la seva assistència.
Cal destacar que el llibre “Descobrint el Renaixement: Una aventura ala Castell de la Suda de Tortosa” ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Comarcal, Òmnium Cultural, la Diputació de Tarragona, la Casa de la Festa i la llibreria “Serret” de Vall de Roures.
Es podrà trobar a partir de Sant Jordi a les llibreries “La 2 de Viladrich2 i “Ebrebooks”. Més endavant també als punts d’informació turisme i a “Conficon”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 22 d’abril de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada