dijous, 18 de juny del 2015

Inauguració de l'exposició "Francesc Todó Segle XX - Segle XXI"e








El Museu de Tortosa i el Museu de l’Ebre organitzen de forma conjunta l’exposició en homenatge a Francesc Todó

“Francesc Todó Segle XX – Segle XXI”, és el títol de l’exposició en homenatge a l’artista tortosí de 93 anys, que han organitzat conjuntament des del Museu de Tortosa i el Museu de l’Ebre.
L’exposició pretén posar en valor la trajectòria de l’artista que ha destacat per sobre de tot l’art de la pintura i s’ubica en dos espais de la ciutat. El primer, la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acull l’obra més antiga del poeta (1948-2000) on hi ha paisatges de tendència postimpressionista, les conegudes màquines de l’autor, l’obra abstracta i les natures mortes.
El segon espai, el Museu de l’Ebre, acull la producció pictòrica dels darrers 15 anys, on es presenten obres de tendència geomètrica i simètrica de natures mortes, paisatges de la seva residència actual i també alguns de la ciutat de Tortosa.
A l’acte inaugural, el regidor de cultura, Joaquim del Pino, ha dit que “Todó és un tortosí de prop” i que “té reconeixença a dins i fora del país”. Ha explicat que l’exposició “ha comptat amb la col·laboració de l’Associació d’Amigues i Amics de l’Ebre” i que “es podrà visitar fins el 5 de juliol amb visites guiades”. També ha anunciat que “en motiu de l’exposició s’ha editat un extens catàleg sobre l’obra de Francesc Todó”.
Per la seva banda, la comissària de l’exposició, Núria Segarra, ha explicat que “es tracta d’una proposta dels Amics i Amigues de l’Ebre que pretén crear unes sinergies molt importants”. En relació a l’obra de l’autor ha destacat “la llarga trajectòria artística i molt profitosa” i “l’avantguarda de la postguerra i reivindicativa de les obres”.
El fill de Francesc Todó, Joan Todó ha dit que “és un goig que avui el meu pare i jo poguéssim estar aquí en aquest homenatge” i que “tots els que han fet possible l’exposició retornen al pare allò que és seu”. Ha afegit que “el fet de ser gran el permetrà fer gaudir en una justa mesura del reconeixement”.
D’altra banda, el president de l’Associació d’Amics i Amigues de l’Ebre, Josep Sànchez-Cervelló, ha agraït la feina i l’amistat d’Antoni Blanch i Jaume Rocamora que van proposar-li fer l’exposició a Todó.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha agraït el fet “d’haver tingut aquesta iniciativa i d’haver participat activament en l’exposició” i ha dit que, malauradament, “Todó se n’ha recordat més de Tortosa que la ciutat d’ell” i que “com a alcalde de Tortosa he de reconèixer el mea culpa”. Ha recordat que va ser pregoner de les Festes de la Cinta i se li va concedir la medalla de la ciutat, però que “probablement han estat fets que la ciutadania no ha tingut prou presents”.
També ha dit que “és un honor que hagi volgut exposar a Tortosa” i que “tan debò els que som avui presents poguéssim arribar a la seva edat amb aquesta lucidesa”.
Finalment, ha reconegut “la feina feta des de l’Associació d’Amigues i Amics de l’Ebre en un moment de dificultat i pocs recursos” i ha dit que “encara que l’àmbit cultural representa poc més del 2% de la cultura del país, aquest serà un aspecte més per enriquir la cultura, en especial, de la ciutat”.
Per la seva banda, l’autor, Francesc Todó, ha volgut agrair la feina de l’Ajuntament i, especialment, de Jaume Rocamora i d’Antoni Blanch. Ha dit que “és una exposició fantàstica” i que està “molt content i satisfet”. Ha afegit que “és un dia gloriós al poder estar en tots vosaltres” i ha explicat que ell no és ni un teòleg de pintura ni un intel·lectual, és un intèrpret, artista i pintor”.
Ha explicat que va viure la seva infància a Tortosa i que ha viscut 45 anys a Cadaquès. Ha dit que “hi ha molta gent que t’anima a seguir pintant i creant” i que “sempre li havia agradat la literatura, però vaig dir que volia ser pintor”.
També va parlar del seu tracte especial amb Castellet i diferents autors de l’època com Gabriel Ferrater i Jaime Gil de Biedma i va dir que estava molt content de poder estar aquí.
L’exposició “Francesc Todó Segle XX – Segle XXI”, organitzada de forma conjunta des del Museu de Tortosa i el Museu de l’Ebre, permet endinsar-se en l’univers imaginatiu de Todó, on trobarem obres des dels anys 40 del segle passat fins als nostres dies que ens il·lustraran de manera clara la perspectiva i l’essència de l’artista al llarg de les seves diferents etapes. Es podrà visitar del 9 de maig al 5 de juliol, incloent les visites guiades dels caps de setmana, a tots dos museus.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 9 de maig de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada