dilluns, 6 de juliol del 2015

Els Matins de Catalunya Ràdio des de Tortosa







El Teatre Auditori Felip Pedrell acull la retransmissió en directe dels programes “Els Matins de Catalunya Ràdio” i “Els Optimistes”

El Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa ha acollit aquest divendres la retransmissió en directe dels programes “Els Matins de Catalunya Ràdio”, conduït per la periodista, Mònica Terribas i “Els Optimistes”, amb Manu Guix i Sergi Vives.
El programa, que s’ha centrat en els temes del nostre territori, ha començat amb una entrevista a tres dels nous alcaldes ebrencs: l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs i l’alcalde de Flix, Marc Mur.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel ha explicat que “estem davant d’unes situacions excepcionals perquè la realitat de l’Estat espanyol és la que és i no hi ha cap bri d’esperança” i que “hem de ser conscients que les eleccions del 27-S no són unes eleccions normals, sinó plebiscitàries”.
En l’àmbit municipal, Marc Mur ha destacat que “s’ha donat el tret de sortida a les forces sobiranistes” i que “és una bona oportunitat per a la gent”. Bel ha explicat que “a Tortosa ens trobem amb un pacte d’estabilitat de quatre anys, però ERC no entra al govern” i Adam Tomàs ha dit que “CIU tindrà la mateixa responsabilitat des de l’oposició” i que “hem d’estar molt pendents del 27-S”.
Tant l’alcalde de Tortosa com el d’Amposta han estat d’acord en que s’hauria de fer una segona volta a les municipals i deixar governar a la llista més votada.
En relació a la pregunta de l’enquesta d’Unió, l’alcalde tortosí, Ferran Bel ha dit que “hem de ser respectuosos amb el plantejament d’Unió” i que “els militants d’Unió han d’escollir lliurement aquest diumenge”.
Ha afegit que “el fet que el resultat hagi de tenir conseqüències només ho sap el President Mas, però afectarà a la federació” i que “s’ha de veure si es dóna suport a un full de ruta, o no i si es garanteix la continuïtat o no dels consellers”.
A més, ha manifestat que “cal constatar que les preguntes han de ser més clares, senzilles i de més fàcil interpretació”.
Adam Tomàs, per la seva banda, ha dit que “la pregunta d’Unió ha de ser amb claredat i sortint d’ambigüitats” i que “cal la implicació màxima en els processos polítics i en la decisió”.
Fent referència a la pregunta d’una nova gestió del Castor, Adam Tomàs ha dit que “tenim la capacitat com a país d’anar a parlar amb Europa”. Mentre que l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel ha dit que “és una qüestió que ha anat succeint independentment dels colors” i que “el futur d’un país no és íntegrament ideològic i bucòlic, sinó que també inclou la millora del sistema sanitari i educatiu, el model de pensions, una relació amb Europa més fluïda o el cabal ecològic del riu Ebre”.
Terribas ha plantejat la hipòtesi de tenir un president de la Generalitat o un conseller que fos de les Terres de l’Ebre, per ajudar a solucionar els problemes d’aquesta zona, i en resposta a això, Ferran Bel ha explicat que “no és estrictament necessari i no cal fer cap discurs de víctima perquè cal creure en les nostres possibilitats” i que “a vegades, ajuden més tres secretaris generals que un sol conseller”.
Després d’escoltar un tall de veu del líder socialista a l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, on explicava que no pactaria amb Podem, l’alcalde de Flix, Marc Mur ha destacat que “hi ha polítics que tenen un discurs abans i un altre després” i que “és impactant la contundència del discurs de Pedro Sánchez, si ho comparem amb la realitat actual”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “el fet de prometre allò que no es compleix no és el de cap de nosaltres tres” i que “aquest discurs provoca desafecció i demostra el no compliment d’alguns dels punts del seu programa”.
Davant de la pregunta “S’aprèn dels errors?”, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs ha dit que “cal treballar en la línia de la nova política i adquirir compromisos que saps que després compliràs” i que “s’ha d’evitar l’acumulació de càrrecs”. Ferran Bel ha explicat que “segur que s’aprèn dels errors i qui no n’aprèn ha d’anar-se’n cap a casa” i que “cal tenir la capacitat d’aprendre i de rectificar”.
Finalment, l’alcalde de Flix, Marc Mur, ha parlat de la situació actual d’ARCROSS i ha dit que “aquestes notícies mai són bones perquè recau la dependència exclusiva en un únic municipi” i que “cal descontaminar el pantà i finalitzar aquest punt fosc en la història de l’Ebre català”.
A continuació, diferents periodistes de les Terres de l’Ebre, han dut a terme una tertúlia on s’han tractat temes en clau territorial com la prohibició dels correbous i la consulta del monument franquista de la Batalla de l’Ebre.
A més, en representació de la Unió de Pagesos, Dani Forcadell, ha parlat dels problemes amb el Cargol Poma que pateixen els arrossaires i les possibles solucions.
Al llarg del matí també s’ha pogut gaudir de diverses actuacions musicals per part del grup “Pepet i Marieta” que han cantat la cançó “Super Guai” i “La nineta dels meus ulls”; “Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries” que ha interpretat “La font del Moro” i “Som d’allà baix” i “Xeic!” que ha interpretat la cançó del nou disc Batecs, “Al teu compàs”.
El programa també ha comptat amb l’espai de “El temps a la carta”, conduït pel meteoròleg Francesc Mauri i amb la col·laboració dels humoristes Toni Albà i Lo Cartanyà.
També s’ha fet la presentació d’un dels èxits d’aquest Sant Jordi, “Lo llibre” i s’ha fet una demostració de cuina per part dels xefs del restaurant “Villaretiro”, Franc López i del restaurant “Les Moles”, Jeroni Castell.
Finalment, la jornada ha finalitzat amb el programa “Els Optimistes”, amb Manu Guix i Sergi Vives, on han competit l’Institut Daniel Mangrané de Jesús i el de la Mare de Déu de la Candelera, d’Ulldecona.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 12 de juny de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada