dijous, 30 de juliol de 2015

Finalitzen les obres d'urbanització de la Plaça Mossèn SolL’Ajuntament de Tortosa presenta els detalls de la remodelació de la Plaça Mossèn Sol, que ha tingut un cost total de 476.775€

L’Ajuntament de Tortosa dóna per finalitzades les obres d’urbanització de la Plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, que han estat una de les darreres actuacions importants incloses al Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (PINCAT).
Aquest matí s’han presentat els detalls de la remodelació de la Plaça Mossèn Sol per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la tinent d’alcalde de Serveis al Territori i Diputada al Parlament de Catalunya, Meritxell Roigé, el regidor del barri, Joaquim del Pino i el president de l’Associació de Veïns del Rastre, Carlos Redó, a més dels representants de l’empresa adjudicatària de l’obra, “Also Casals Instal·lacions”.
La plaça s’ha remodelat de forma integral posant en valor les restes de la muralla del segle XIV que es troben al bell mig de la plaça i prioritzant la comoditat de la ciutadania i dels veïns.
Cal esmentar que aquesta reforma es remunta uns quants anys enrere, quan el govern municipal, ja encapçalat per Ferran Bel, va promoure aquesta actuació amb l’afegit de construir un aparcament soterrat per tal de ser inclosa al PINCAT. No obstant, però, el possible aparcament soterrat va impossibilitar que es dugués a terme en aquell període. En un ple ordinari de l’anterior mandat s’acordà tornar a proposar el projecte, aquest cop, però, deixant ja definitivament de banda l’aparcament soterrat que no es podria dur a terme pel tram de muralla descobert als fonaments de la mateixa plaça.
És per això que, tot i el retard en la posada en escena de la nova plaça Mossèn Sol i de les reclamacions per part de l’Associació de Veïns, set anys després ja es pot parlar d’una actuació més finalitzada i que aposta per la millora del traçat del Nucli Antic i del barri del Rastre.
Així mateix ho ha fet palès el president de l’Associació de Veïns del Rastre, Carlos Redó, que ha afirmat que “és la cirereta urbanística que li faltava al barri” i que “per a la gent significarà molt perquè la plaça que teníem no era digna per a les persones i, ara, serà una plaça per a la gent del barri i que es farà atractiva per als visitants de fora que mai arribaven”. També ha valorat molt positivament que de cara al Renaixement s’ubiqui una taverna i un campament.
La plaça s’ha urbanitzat a un únic nivell i s’ha pogut recuperar el tram de muralla del segle XIV, que creua la plaça de manera longitudinal, per tal de posar en valor aquest distintiu del conjunt patrimonial de la nostra ciutat. Han informat que s’aplicarà un tractament especial a les restes de la muralla per tal que puguin ser visitables i al seu lateral s’acondicionarà una mena de rasa per poder seure i, fins i tot, dur a terme espectacles.
La pavimentació de l’entorn s’ha fet mitjançant llosetes de pedra artificial a la zona dels vials existents que envolten la plaça i de formigó in-situ en diferents franges de colors per a la resta de la plaça. Amb motiu de la XX Festa del Renaixement, la plaça es reobrirà al pas de la ciutadania i per després de la Festa, es finalitzarà la connexió dels vials del Vall i Providència. A més, els carrers del Bou i de l’Escorxador s’han prolongat fins arribar a l’espai obert de la plaça, per tal que faci d’enllaç entre la Tortosa d’Intramurs i la ciutat dels afores de la muralla.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que “és una actuació singular per diferents motius; perquè és l’última actuació urbanística que quedava pendent al barri del Rastre, perquè és de les últimes que faltava per finalitzar el PINCAT, perquè recuperem un espai que no era públic com el que està al davant de l’antic Col·legi de Sant Josep i perquè recuperem el tram de muralla que havia estat colgada a sota de la plaça durant anys i panys”.
També s’ha mostrat satisfet pel fet de “recuperar la peanya del monument a Mossèn Sol que va ser dissenyada per Agustí Querol i materialitzada per Víctor Cerveto i que fa 83 anys va sortir de la plaça i que havia estat al col·legi dels Josepets”. Ha afegit que “s’ha d’acabar de restaurar i millorar” i que “l’estàtua de Mossèn Sol que hi havia es va destruir durant la Guerra Civil i prop dels anys 90 es va fer una altra escultura de Mossèn Sol per part de l’escultor Àngel Acosta, que volem posar a sobre del monòlit d’Agustí Querol i Víctor Cerveto”.
L’escultura es desplaçarà uns quants metres del seu lloc originari a la plaça per tal de donar-li una millor ubicació.
Finalment, l’alcalde ha dit que “la Plaça Mossèn Sol era una reivindicació històrica per part de l’Associació de Veïns del Rastre” i que “esperem que això esperoni la rehabilitació de les cases del voltant”.
La nova plaça incorporarà una zona enjardinada en un dels nous espais adjacents a la fortificació i que no eren oberts al públic, just al davant de l’antic Col·legi de Sant Josep, on Ferran Bel ha avançat que es podran programar diferents actes de caire lúdic i cultural. Aquesta millora però no s’executarà fins passada la Festa del Renaixement.
A més, l’obra s’ha dotat d’altres serveis com la instal·lació d’una illa de contenidors soterrats de recollida selectiva, el soterrament de línies aèries, el nou enllumenat amb tecnologia LED, la plantació d’un nou arbrat o la incorporació de nou mobiliari urbà.
En relació a la mobilitat, la plaça tindrà prioritat invertida i s’habilitaran un total de 21 places d’aparcament en zona verda, especial per als residents, amb les quals, el barri del Rastre, ja disposarà d’una vuitantena de nous estacionaments en aquest sentit.
Així doncs, la urbanització integral de la Plaça Mossèn Sol ha tingut un pressupost total d’adjudicació de 476.775€ i ha estat una de les darreres actuacions importants incloses en el PINCAT.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 20 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada