dimecres, 29 de juliol del 2015

Presentació del llibre "Absència"







Es presenta el llibre “Absència”, amb poemes de Carles Duarte i fotografies de Manuel Cohen

Aquesta tarda s’ha presentat el llibre “Absència”, de Carles Duarte i Manuel Cohen, a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa.
L’acte ha comptat amb l’assistència dels autors, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; l’escriptor, Manel Ollé i l’autor de l’epíleg, Xavier Rollan, entre d’altres autoritats de la ciutat.
“Absència” és una obra que pretén plasmar els indrets més oblidats del casc antic de la ciutat de Tortosa a través dels fotomuntatges espectaculars del fotògraf, Manuel Cohen. Els terrats, les cases abandonades, els carrers poc transitats i les places del Nucli Antic són els escenaris protagonistes d’aquest llibre, on al darrere de cadascun dels fotomuntatges s’hi amaga una història que ens explica l’autor dels poemes, Carles Duarte.
L’escriptor, Manel Ollé, ha estat l’encarregat de fer la presentació i ha dit que “aquest és un llibre d’una gran bellesa i sensibilitat” i que “les imatges ens mostren la importància de la ciutat de Tortosa”.
A continuació, l’autor de l’epíleg, Xavier Rollan ha explicat que “per fer les fotos vam tenir accés a les cases i als terrats del Casc Antic de la ciutat” i “a través dels fotomuntatges s’ha donat un altre sentit als espais amb moltíssima potència”.
Ha afegit que “de vegades les solucions són molt difícils en una ciutat com Tortosa” i ha demanat “sensibilitat a l’alcalde perquè hem d’entendre que el patrimoni és tot un conjunt”.
L’autor dels poemes i president de la Fundació Carulla, Carles Duarte, ha explicat que el seu vincle amb la ciutat de Tortosa ja ve de lluny i ha dit que “és una de les ciutat més importants”, fent referència al seu distingit patrimoni artístic, a la Festa del Renaixement i al mateix centre històric.
Ha destacat que “Manuel Cohen és un artista excepcional i ha estat tot un privilegi acompanyar-lo en aquest projecte” i que “la qualitat estètica de les imatges ens commou i ens fascina”. També ha afegit que “s’expressen les emocions que ens produeix l’experiència humana plasmada en record”.
Finalment ha agraït, molt especialment, la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i de l’editorial Pagès Editors.
Ha conclòs la seva intervenció amb la lectura dels poemes “Viatge inesperat”, “Decret de l’aclamació”, “Una butaca d’or”, “Fetilleria Ocre” i “L’espiral de la indigència”, inclosos en l’obra.
El fotògraf ha lloat la ciutat de Tortosa dient que “el seu Casc Antic és tranquil, bell i harmoniós” i també “acollidor per viure fora del temps”. Ha agraït la feina feta per part de Xavier Rollan, del qual ha destacat que “és un gran arquitecte apassionat pel Casc Antic”.
Ha dit que Tortosa és “una bella joia en mans brutes” i que “cal aconseguir que el Casc Antic sigui part del Patrimoni de la UNESCO”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “és una obra rellevant per a la poesia i que de segur que tindrà un gran impacte”. Ha destacat que “el títol de l’obra ens explica el contingut de l’absència de les persones i de l’activitat humana”. Ha manifestat que “a la ciutat de Tortosa, durant un moment donat de la història, en aquests llocs hi havia presència de civilitzacions però quan la ciutat va créixer i va deixar de funcionar es va produir l’absència de l’activitat humana i de la implicació ciutadana”.
Ha explicat que “dels 30 fotomuntatges, només n’hi ha quatre on apareixen persones i la casualitat és que tots són espais que han estat rehabilitats recentment”. A més, ha afegit que “la recuperació històrica del Casc Antic acabarà arribant i es recuperarà l’activitat econòmica i la gent tornarà a viure-hi”. Ha reiterat que “mai s’ha volgut dir que no es tingui sensibilitat pel Nucli Antic i que si no s’actua, segur que t’equivoques”.
Finalment, ha parlat de la ciutat de Tortosa, de la qual ha dit que “és una petita Florència, important pel seu patrimoni renaixentista i barroc que s’ha de posar en valor”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 16 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada