diumenge, 1 de desembre del 2013

Inauguració de l'exposició Fem Memòria




S’inaugura a Tortosa l’exposició Fem Memòria, produïda pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre

Dijous 21 de novembre, a les 19:00h es va inaugurar l’exposició sobre els diferents espais de la Batalla de l’Ebre i la seva recuperació, Fem Memòria.
El regidor de cultura, Joaquim del Pino va voler expressar el fet que “s’ha de tenir un coneixement de tot el que ha passat a la nostra ciutat” i va donar les gràcies a tots els que han fet possible aquesta exposició sobre el que va ser la batalla de l’Ebre.
La directora del departament de Governació i relacions institucionals a les Terres de l’Ebre, Rosa Peig es va mostrar molt satisfeta de poder compartir la inauguració d’aquesta exposició amb el director del COMEBE i explicà que és molt important celebrar actes com aquests perquè “hem de saber d’on som i d’on venim, i sobretot, en un moment com aquest que estem vivint”. Va referir-se a la Batalla de l’Ebre tot explicant els diferents valors que es mostren al llarg dels dotze plafons distribuïts en els quatre àmbits de la mostra que tracten: les causes i les conseqüències; la part bibliogràfica i el paper del fotoperiodisme; les impremtes que van deixar al territori i les restes que s’han descobert; i per últim, el actes de recuperació de la memòria històrica per part d’entitats, tant públiques com privades que han volgut col·laborar-hi, així com el treball realitzat en la construcció de diferents centres d’interpretació per la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
Finalment, el Sr. David Tormo, director del COMEBE, va pronunciar la conferència “La batalla de l’Ebre: el procés de recuperació de la memòria i el patrimoni  històric 75 anys després”, on va explicar quines van ser les conseqüències, com va transcorre la batalla per les nostres terres, quins varen ser els principals punts i per què té tanta importància.
Tormo va explicar que “van decidir que es fes en aquest riu perquè el general Rojo es coneixia molt bé aquesta zona”. També va dir que el darrer tram en caure va ser el conegut X-Y-Z de la zona de València i que “els republicans volien presentar-lo a Europa com una nova oportunitat per a tornar a crear la República que encara estava viva”. Malgrat tot, però no se’n van sortir i “després de creuar el riu cap a Flix el 16 de novembre i després de signar el tractat de Munich, l’exèrcit català començà a esvair-se i no van poder defensar-se”. També digué que “els qui poden controlar l’espai aeri sempre guanyen la guerra” i que per tots aquests motius, cinc ajuntaments de les nostres terres van decidir posar-li un valor, recuperar-ho i poder explicar-ho a la gent i fer-los venir al nostre territori”. Finalment, va dir que l’exposició “servirà per reflexionar dels errors, poder parlar-ne i conèixer més a fons la nostra història” i que “només explicant les conseqüències de la guerra, s’aconsegueix la pau”. El Sr. Tormo va animar a tots els joves per a què “parlin amb els seus avis, que són els qui ho han viscut”  i va animar “als instituts per a que ho fomentin entre els joves i s’organitzin visites a l’exposició”.
La mostra es podrà visitar fins el 20 de desembre, a la Sala polivalent del Museu de Tortosa.


Redactat per: Irene López.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada