diumenge, 1 de desembre del 2013

La querella Companys: un judici a l'Argentina






Dissabte, 23 de novembre ERC va fer un homenatge als alcaldes republicans afusellats pel franquisme de Tortosa, Gandesa, Xerta i l’Aldea i va comptar amb l’assistència de Joan Tardà.

El cap de llista d’Esquerra Republicana per Tortosa i actual regidor de l’Ajuntament, Josep Felip Monclús va presentar l’acte d’homenatge a tots els alcaldes republicans d’aquestes terres i va presentar el Sr. Gervasi Aspa, que explicà que aquest “era un acte necessari i just perquè la democràcia no s’adiu al concepte que es té d’aquesta”.
Primerament es va fer referència al Sr. Agustí Ventura, militant d’ERC des del 1932, havia estat alcalde de l’Aldea el 1938. El 14 d’abril del 1939, va ser detingut i en només 6 mesos el van jutjar i el 14 de juliol el van afusellar. Però, amb ell, com en tota la resta dels casos, en comptes de dir que l’havien afusellat, als seus familiars els van dir que havia mort a causa d’una hemorràgia interna.
Un dels familiars del Sr. Soro va ser l’encarregat de retre-li homenatge i explicà que Vicent Soro fou alcalde de Gandesa del 16 de novembre al 31 de maig. El 1939 va ser apallissat, detingut i empresonat a Lleida i finalment a Tarragona.
No va ser fins el 24 de gener del 1941 que el van dur a la Muntanya de l’Oliva, i allí, l’afusellaren.
El Sr. Toni Cid, va parlar de l’alcalde republicà de Xerta, Daniel Mayor. El Sr. Mayor era soci del Centre Obrer i més tard va esdevenir-hi president. Va ser militant d’Acció Catalana Republicana i el 1936 va ser escollit alcalde de Xerta.
Quan hi van haver detencions al seu municipi ell no hi era, però quan va decidir tornar, va ser detingut i finalment afusellat el 20 d’octubre.
Finalment, es va voler recordar el Sr. Josep Rodríguez i Martínez, que va ser elegit alcalde el 1936. El 13 de gener del 1939 va marxar a Barcelona i quan va tornar a la ciutat va ser detingut i obligat a declarar davant dels jutges. Fou empresonat el 13 de març i el 8 d’agost del mateix any, el varen afusellar.
Tot seguit, el Sr. Joan Tardà va fer l’entrega d’un quadre commemoratiu als familiars dels alcaldes afusellats durant el franquisme i es va interpretar una peça musical amb violí.
Per finalitzar l’acte, el Sr. Tardà, diputat al Congrés, pronuncià la conferència “La querella Companys: un judici a l’Argentina”, en la qual s’explicà que tot el que ha passat a Espanya no ha passat enlloc i que per enfortir els valors democràtics s’haurien de reparar les víctimes. Tardà digué que “només demanem que al nostre país es faci el mateix que s’ha fet a altres països” i que “el que va passar a casa nostra té la icona de crim contra la humanitat, i per tant, no pot quedar impune, i s’ha de jutjar”. A més, es va dir que d’aquí a unes setmanes se sabrà com avança la querella de l’Argentina. El Sr. Tardà també va dir que espera “que els nostres néts parlin de nosaltres amb el mateix orgull que hi parlem dels nostres avis”.


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada