diumenge, 6 de juliol del 2014

Encara les paraules





Escultures sonores i jazz en directe al Museu de Tortosa

En motiu de la XXI Mostra de Jazz a Tortosa, el Museu de Tortosa va acollir l’espectacle “Encara les paraules” en el qual es van recitar un total de dinou poemes de Joan Vinyoli per tal de commemorar el centenari del seu naixement.
El grup de rapsodes DO Reus, van ser els encarregats de recitar-los i van ser acompanyats per la banda de jazz “Pau Terol Trio”, formada pel pianista Pau Terol, el contrabaixista Jordi Mestres i el bateria Joan Terol.
El regidor de cultura, Joaquim del Pino explicà que aquest era un projecte “impulsat des de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i que té el suport de la Xarxa Transversal”. També va informar que “aquest espectacle s’estrena per primer cop a Tortosa, però es farà a altres ciutats de la Xarxa Transversal”.
A més, durant l’actuació, tots els seus assistents van poder gaudir d’una degustació de vi català.
El mateix dia es va inaugurar el projecte d’escultures sonores dels autors Joan Antoni Blanc i Antònia Ripoll al Pati dels Llimoners i al Pati lateral de l’Escorxador del Museu de Tortosa.
La intervenció artística pretén comunicar l’espai amb l’entorn i el territori i també es durà a terme a altres llocs.
L’artista Joan Antoni Blanc va crear el “Llimoner Sonor” que vol ser el cinquè llimoner del pati. Aquest llimoner és una mena de saltamartí format a partir d’una semiesfera de formigó amb una molla interior que el fa oscil·lar recobrant ràpidament la seva posició. La seva copa està formada per fines branques d’acer que sostenen uns picarols daurats.
Aquest “arbre sonor” es mou per l’acció del vent o pel balanceig dels mateixos visitants que el mouen.
L’artista Antònia Ripoll ha creat el projecte “Escolant cadències” que pretén captar els sons dels embornals que sovint s’empassa la memòria en l’oblit.
El material utilitzat per amplificar el aquest so han estat unes botes de feina dels diferents oficis que s’han realitzat a l’edifici modernista de l’Escorxador, com és el cas del pagès que tenia camps a la vora del riu, el bomber que treballava a l’edifici, quan aquest era un parc de bombers o el d’un treballador de l’escorxador.


Tortosa, 3 de juliol de 2014


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada