dilluns, 29 de desembre del 2014

L'Ajuntament de Tortosa atorga la medalla Pugna Pro Patria Dertosa, a títol pòstum, a l'alcalde republicà, Josep Rodríguez





S’homenatja a l’alcalde Josep Rodríguez, afusellat fa 75 anys, amb el lliurament de la medalla Pugna Pro Patria Dertosa


L’Ajuntament de Tortosa ha atorgat la medalla Pugna Pro Patria Dertosa, a títol pòstum, a l’alcalde republicà Josep Rodríguez i Martínez, afusellat fa 75 anys durant el franquisme.
Josep Rodríguez i Martínez fou escollit regidor de l’Ajuntament de Tortosa el gener del 1934. No va ser però fins l’any 1936 que el designaren alcalde de la ciutat, càrrec que mantingué fins a la caiguda de Tortosa en mans del bàndol franquista, en el gener del 1939.
Rodríguez va haver de lluitar en temps molt difícils on la Tortosa d’aleshores restava greument perjudicada pels constants bombardejos, amb manca de recursos i sense cap dels seus drets i llibertats. Durant el seu mandat també va haver d’enfrontar algunes situacions inesperades com ho són la riuada del 1937 i l’accident ferroviari.
Malgrat tot, Josep Rodríguez va ser detingut pel bàndol nacional en acabar la Guerra Civil i fou deportat a Tarragona, lloc on va ser empresonat a la presó de Pilats i després de sotmetre’s a un Consell de Guerra, fou condemnat a mort.
L’alcalde tortosí fou afusellat a l’edat de 42 anys, juntament amb tres tortosins més: Primitiu Sabaté, Joaquim Cid i Jacint Arbona; el 8 d’agost del 1939.
La medalla vol ser un reconeixement per la tasca i la dedicació de l’alcalde Rodríguez, així com també retre un homenatge a tots aquells tortosins que van sofrir els greus perjudicis i conseqüències de la guerra.
L’acte, ha tingut lloc a l’Espai Sant Domènec i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el primer regidor d’ERC de l’Ajuntament de Tortosa, després de la dictadura, Lluís Martín Santos; la família de l’alcalde afusellat i dels ex-alcaldes Vicent Beguer, Marià Curto i Joan Sabaté, entre d’altres representants de la societat civil.
Els portaveus dels grups municipals de l’Ajuntament de Tortosa han volgut retre-li un homenatge amb els següents parlaments.
El portaveu d’ICV-ET, Jordi Jordan, ha volgut encoratjar els tortosins a lluitar per la ciutat, tot fent un reconeixement a la figura de Josep Rodríguez, ja que ens hem de mostrar “orgullosos del seu llegat”. També va fer una crida a la importància de la recuperació de la memòria històrica perquè “cap poble ni ciutat avançaria mai si no té memòria històrica”.
Ha destacat que “cal posar en valor a aquells que van defensar la democràcia i les llibertats i afrontar els reptes que tenim com a ciutat” i ha donat les gràcies als familiars de Rodríguez per la seva “resistència, força i perseverança”.
Josep Felip Monclús, portaveu d’ERC, ha dit que el d’avui "és un acte de justícia, que permet recuperar la memòria de l'alcalde màrtir i restituir la seva dignitat”. I que “va ser condemnat injustament i assassinat per representar els seus conciutadans”.
En representació del PSC, Enric Roig ha explicat que va ser "condemnat per haver complert amb la seva obligació" i que "de res li va servir ajudar la gent de Tortosa" davant d’aquella injustícia.
La tinent d’alcalde i portaveu del grup municipal de CIU, Meritxell Roigé, ha dit que es tracta “d’un acte de reconeixement i de justícia” i que Josep Rodríguez va ser “un bon alcalde i una bona persona perquè va ajudar els tortosins en els moments més difícils que ha viscut aquesta ciutat”.
D’altra banda, l’ex-regidor d’ERC, Lluís Martín Santos, ha volgut rememorar els tràgics fets ocorreguts el 1939, des que el detingueren a l’arribar a Tortosa fins el moment de la seva mort. En aquest breu repàs històric, ha destacat la intervenció davant del jutge, l’enfrontament amb el Consell de Guerra i el seu empresonament, tot titllant-ho d’una època on “la presumpció d’innocència va brillar per la seva absència”.
També ha expressat que "a l'alcalde Rodríguez se l'ha oblidat injustament, durant 75 anys, a la seva ciutat" i que "durant massa anys tots ens hem autocondemnat col·lectivament a un silenci còmplice", i ara, "ens felicitem que l'actual consistori hagi tingut la suficient amplitud de mires per fer allò que altres consistoris no van fer".
Va fer esment al poema “La Secció Àurea”, de Manuel Rivas, per lloar la figura de Josep Rodríguez. Així com també, va referir-se a unes cites d'Aristòtil, tot dient que “no hi ha ètica sense un comportament correcte amb la comunitat” i que “Josep Rodríguez va ser un exemple d’aquests postulats, ja que exercí la política amb honestedat, dignitat i ètica”.
Pel que fa a la intervenció de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, cal destacar que ha volgut recordar que “és la primera vegada que es fa aquest reconeixement institucional” i que “no és un homenatge de l’Ajuntament, sinó de tota la ciutadania i de tots els servidors públics”.
Per part seva, també ha fet una especial proclama a l’abolició de la pena de mort, ja que “75 anys després encara hi ha països on la mantenen vigent” i demanant a la ciutadania que “es mantingui aquesta lluita en les regions més desenvolupades”.
Ha posat en valor el fet que “no ha tingut el reconeixement institucional fins avui, però sí que ha tingut el de moltes famílies de tortosins beneficiades per la seva actuació”. Ha dit també que “la recuperació de la memòria històrica, només té un sentit, aprendre de cara al futur tot allò que va formar part de la història de Tortosa i que en continuarà formant part”.
Posteriorment a l’entrega de la medalla i del diploma als familiars de l’alcalde republicà, el seu nét, també anomenat Josep Rodríguez, ha dirigit aquestes paraules emotives, on ha explicat que el seu avi "va ser un home honest i de consens, que va defensar els valors republicans i la seva ciutat, i mai va defugir els seus compromisos amb la població". En relació a l’entrega del premi, s’hi ha referit dient que “és una recompensació moral i molt reconfortant per a la família”.
L’acte ha conclòs amb la interpretació del Cant dels Ocells i de la Suite de Bach, per part de Mª Rosa Ponts, alumna del Conservatori de Música de Tortosa.
Cal recordar que en relació a la figura de Josep Rodríguez, el passat 8 d’agost, l’Ajuntament de Tortosa va retre-li homenatge, coincidint amb la data del seu afusellament, fa 75 anys, descobrint una placa commemorativa al carrer, que duu el seu nom, al Grup el Temple.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 19 de desembre de 2014


Redactat per: Irene López




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada