dimecres, 2 de setembre del 2015

Acte de proclamació de la Reina i de la Reina infantil de les Festes de la Cinta 2015 i lectura del pregó





 

El pregoner, José Luís Móra, posa èmfasi en la importància de la ciutat tortosina i destaca algunes de les seves característiques

Tortosa dóna el tret de sortida a les seves festes majors, les Festes de la Cinta 2015 amb el tradicional acte de proclamació de la Reina i la Reina infantil.
Més de 100 pubilles i pubilletes han passat per l’escenari del Parc Municipal en el dia de la seva presentació i representaran a la seva ciutat durant aquests cinc dies de la festa.
Les pubilles i pubilletes sortints van imposar les bandes i les insígnies de l’ordre de l’aixa a les pubilles i pubilletes de la Cinta 2014.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va ser l’encarregat de posar la banda i la insígnia a la Reina de Festes i a la Reina Infantil, Paula Calabuig.
L’acte també va comptar amb l’actuació de l’Orfeó Tortosí, la Banda Municipal de Música de Tortosa, la Colla gegantera de Tortosa i els membres de l’Escola de cant i ball tradicional, Lo Planter, amb Sílvia Ampolla.
El regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha dit que “cal posar en valor els símbols de les arrels tortosines” i que “ens trobem en un model de festes renovades i concentrades que permeten oferir una programació de nivell”.
S’ha referit als actes destacats del programa dient que “els actes concrets com els focs d’artifici o els concerts són un reclam i un referent per al territori” i que “comptem amb una comitiva de pubilles que representen l’extens teixit associatiu de la ciutat”.
Ha informat que “la Casa dels Gegants acollirà de manera permanent l’esquelet de la Cucafera dels anys 70” i, finalment, ha volgut agrair “el treball de molta gent que ha fet possible l’acte d’avui”.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha agraït “la feina feta al llarg de l’any a les pubilles i pubilletes sortints” i ha anunciat que les pubilles de l’any passat tindran l’oportunitat de participar a la festa del Cós Iris, ja que, l’any passat es va anul·lar a causa de les inclemències meteorològiques.
Ha agraït l’assistència en la qualitat de convidats a l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs i al regidor de festes ampostí, Ramon Bel, així com ha volgut agrair “la feina feta per part del departament de Festes i la brigada municipal”.
Bel, ha destacat “l’ajuda, l’empenta i el recolzament de les associacions” i ha recordat que en el transcurs de les Festes “hi ha molts actes solidaris per tenir present a tota aquella gent que ho passa malament”. Pel que fa al nou format de Festes, ha recordat que “s’ha de seguir un estricte rigor pressupostari que permet concentrar les festes en cinc dies”.
Finalment, s’ha dirigit a la ciutadania a qui ha volgut donar-li les gràcies “per haver-me tornat a donar la confiança” i ha recordat en clau catalana que “volem un país lliure i que pugui decidir per ell mateix”.
El pregoner de les Festes de la Cinta 2015, José Luís Móra, s’ha mostrat molt satisfet de tenir aquesta responsabilitat i així ho ha fet palès quan ha dit que “l’emoció que m’envaeix en aquest moment, mai l’havia sentida i és quelcom molt especial que de ben segur que no oblidaré mai perquè Tortosa és Tortosa i la Cinta és la Cinta”. Ha explicat que quan l’alcalde li va trucar, “es van apoderar de mi dues sensacions molt diferents i simultànies, l’una, una mena d’il·lusió, emoció i sorpresa al davant de la inesperada notícia, i la segona, una mena d’angoixa i tremolor de cames per la gran responsabilitat que em queia a sobre”.
Móra ha parlat de la seva estima per Tortosa i ha explicat que “la nostra ciutat és plena d’encants i d’història i em sento molt satisfet de tenir la sort de viure a Tortosa”. S’ha mostrat crític amb la gent que sovint es queixa de la seva ciutat i ha dit que “aquesta gent són els que no han fet mai res per la seva ciutat ni per la societat en general i només esperen què pot fer per ells la seva ciutat”.
Ha reconegut que “a Tortosa hi ha molt per millorar però, contínuament, des de les administracions i també de les empreses privades, s’està treballant, sempre condicionats pel rigor pressupostari, en millores i actuacions que fan la ciutat més atractiva i habitable”.
Dirigint-se a les pubilles i pubilletes, ha fet una reflexió en dir que “viviu la festa amb tota la intensitat que es mereix, però sempre amb responsabilitat”, ja que, “la responsabilitat us ha d’acompanyar, d’ara en endavant, tota la vida; amb els estudis, a la feina, a la societat, en la família... i de cap de les maneres heu de defraudar als vostres pares, associacions o a la mateixa ciutat”.
Finalment, va concloure el seu parlament recitant un poema que li obsequià el seu pare i que sempre l’ha tingut molt present, fins i tot està penjat al seu despatx. El poema diu així:
Jo a Tortosa vaig nàixer,
de Tortosa sóc veí,
a Tortosa vaig casar-me,
els meus fills van nàixer aquí,
i a Tortosa vull morir-me,
mireu si sóc tortosí.
En acabar el tradicional pregó, com ja és habitual, la Banda Municipal de Música de Tortosa i l’Orfeó Tortosí van interpretar el pasdoble de Tortosa.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 29 d’agost de 2015

Redactat per: Irene López


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada