dijous, 24 de setembre del 2015

Reportatge XI: Festes de la Cinta 2015






Les Festes de la Cinta compten amb una elevada participació en els actes més destacats del programa i estrenen el nou punt de partida de l’Ofrena de flors i fruits, la plaça Mossèn Sol

Del 3 al 7 de setembre, Tortosa ha acollit una nova edició de les Festes de la Cinta, les seves festes majors. Les festes, s’han celebrat un any més en el nou format que concentra tots els actes en cinc dies.
Les primeres valoracions de la festa han estat molt positives, ja que, principalment es destaca l’elevada participació de la ciutadania en els actes més rellevants del programa i el fet que no hagin hagut incidències destacables. També s’ha volgut destacar el nou punt de partida de l’Ofrena de flors i fruits en honor a la Verge de la Cinta, la plaça Mossèn Sol, que es pretén consolidar de cara a les properes edicions. A més, cal posar en valor el fet que aquest ha estat el primer any en el qual l’entrada de la Cinta a la Catedral de Tortosa, ha pogut gaudir de les noves vistes que obren la Catedral al riu Ebre.
Cal recordar però, que les Festes de la Cinta van donar el seu tret de sortida el dissabte 30 d’agost a l’escenari del Parc Municipal Teodor González amb el tradicional acte de proclamació de la Reina i la Reina Infantil de Festes i amb la corresponent imposició de bandes i d’insígnies de l’Ordre de l’Aixa. També es va fer la lectura del pregó de les festes, per part de l’expresident de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, José Luis Móra, en reconeixement a la seva trajectòria empresarial vinculada a Tortosa i arran de la seva estima per aquesta ciutat i les seves tradicions.

Dijous, 3 de setembre

El primer dia de les Festes va arrencar amb el típic repartiment de panoli pels carrers de la ciutat acompanyats dels grallers i dolçainers. La Reina de Festes i la Reina Infantil van oferir el panoli a la corporació municipal.
Abans d’això però, es va fer la presentació de la samarreta dels dracs i les bèsties del correfoc de Tortosa, una iniciativa de l’establiment i taller d’imatgeria popular, Calaix de Sastre. A l’acte hi van assistir el regidor de Festes, Domingo Tomàs, l’autor de l’estampació, Joan Iniesta, i una representació de les pubilles i pubilletes de les Festes.
D’altra banda, es va fer la presentació de la restauració de les miniatures del seguici popular de Tortosa del 1858, cedides a l’Ajuntament de Tortosa per part de la família Moreira.

Restauració de les miniatures del seguici popular de Tortosa del 1858

La presentació dels elements del seguici popular restaurats es va dur a terme al Saló Verd de l’Ajuntament de Tortosa i ha comptat amb la presència de la primera tinent d’alcalde, Meritxell Roigé, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, i l’autora de la restauració, Anna Balart, a banda d’una representació de la corporació municipal.
Per la seva banda, la restauradora, Anna Balart, va explicar “algunes figures tenien peces soltes que s’havien de consolidar” i per tal de subjectar les figures, “es va fer una recreació del sòl dels carrers de Tortosa amb les seves llambordes”.
L’Home de Barraca i La Gitaneta, “tenien restes de pells de ceba, una antiga tradició per netejar les peces” i “es van reconstruir els peus que ja no els tenien”. Pel que fa als gegantons de Berenguer IV i Peronella d’Aragó, “es va haver de desinfectar l’estructura de fusta i es va haver de consolidar”.
Finalment, va explicar que també es van haver de reconstruir les miniatures de l’Il·lustrat i del Negret.
La primera tinent d’alcalde, Meritxell Roigé, va explicar que “aquest procés va començar l’any 2012, quan la família Moreira ens va cedir aquestes peces i va ser un goig poder-les tenir” i el fet de “poder tenir aquestes peces del segle XIX ha permès que durant aquests anys s’hagi anat fent aquesta tasca de restauració”. Va agrair la feina d’Anna Balart i de la família Moreira dient que “ens han permès tenir aquestes peces restaurades aquí a l’Ajuntament de Tortosa” i va excusar la presència de l’alcalde, tot afegint que “també ens trasllada el seu agraïment i la seva felicitació per la feina que podem presenciar tots a dia d’avui”.
Per la tarda, es va fer la presentació de l’esquelet de l’antiga Cucafera de Tortosa, que ara es podrà veure exposat a la Casa dels Gegants.

Presentació de l’esquelet de l’antiga Cucafera

Durant la rehabilitació del manantial de l’Esperança, al balneari d’en Porcar, es va fer una troballa inesperada, ja que, va aparèixer a la llum l’esquelet de la Cucafera més antiga de Tortosa. L’Ajuntament de Tortosa i la Colla Gegantera de la ciutat han decidit conservar aquesta joia del folklore tortosí i exposar-la de forma permanent a la Casa dels Gegants, ubicada a l’antiga Llotja del Parc Municipal.
A la tarda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor de Festes, Domingo Tomàs, van presentar els detalls d’aquesta troballa.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar que “aquest és un acte carregat de simbolisme perquè es recupera una peça original i important com ho és l’esquelet de la Cucafera que data del segle XIX”. Va recordar que anys enrere es va trobar el cap d’aquesta Cucafera i que actualment està restaurat al Saló Verd del mateix Ajuntament.
Va dir que “és una Cucafera diferent a les que acostumem a veure, molt més alta i prima” i que “l’objectiu principal és tenir-la exposada de forma permanent a la Casa dels Gegants amb els altres elements del seguici festiu”.
A més, va afegir que “cal posar en valor la feina feta per part de la Colla Gegantera i la cultura i el patrimoni de la ciutat” i que “esperem que properament pugui tornar a circular pels carrers de Tortosa amb el cap recuperat”, això sí però, “només en situacions excepcionals”.
La mateixa tarda es va dur a terme la presentació de les penyes participants al circuit de penyes de la Cinta 2015 i el lliurament dels mocadors per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i del regidor de festes, Domingo Tomàs a la plaça de l’Absis.
També es va inaugurar la instal·lació sonorovisual “Nautilus”, en el marc del festival Eufònic – Arts Sonores i Visuals de les Terres de l’Ebre.

Inauguració de la instal·lació sonorovisual “Nautilus”, de Xavier Lloses

L’Escola d’Art i Disseny de les Terres de l’Ebre acollirà fins el 19 de setembre la instal·lació sonorovisual “Nautilus”, de Xavier Lloses, que s’emmarca en el festival Eufònic – Arts Sonores i Visuals de les Terres de l’Ebre que presenta diverses instal·lacions en ciutats del territori com La Ràpita, Tortosa, Ulldecona, Miravet o Amposta.
El director del festival, Vicent Fibla, va explicar que “es tracta d’una edició especial del festival que compta amb una doble inauguració entre La Ràpita i Tortosa” i que “amb la instal·lació de Tortosa s’ha volgut apostar per un instrument sonor autònom”. Va recordar que el festival acull “3 dies d’actuacions musicals i artístiques”.
Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, va agrair la feina feta per part de la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura dient que “hem d’ajudar-nos els uns als altres des de la transversalitat”. En relació al certamen Eufònic, va dir que s’espera “un futur molt brillant per al festival”.
En representació de la Diputació de Tarragona, Francesc Miró, va dir que “des de la Diputació de Tarragona volem apostar per les arts a nivells amplíssims i seguir treballant pel territori”.
Finalment, l’autor de la peça, Xavier Lloses, va dur a terme la presentació del “Nautilus”, un orgue aquàtic que genera bombolles per transmetre el so i compta amb un total de 24 tubs de metacrilat que recull el so produït i l’amplifica. “L’orgue funciona de manera autònoma interpretant una partitura generativa de 24 universos harmònics i rítmics on cadascun té normes diferents d’escales i colors”, va informar just abans d’interpretar de forma improvisada diferents melodies, sons acústics i llums de colors.
El primer dia de Festes va posar el seu punt i final, com no pot ser d’altra manera, amb el Gran concert d’obertura de les Festes de la Cinta, a càrrec de l’orquestra de La Principal de la Bisbal i el Ball de gala en homenatge a la Reina  de Festes i a les pubilles, amenitzat per la mateixa orquestra. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i la Reina de Festes, van obrir el ball i la resta de les pubilles van ballar amb els representants i presidents de les seves respectives entitats, tot i que, aquest any, es va fer una excepció i es van interpretar dos valsos. Cal esmentar però, que a causa de les pluges que van afectar les nostres terres, el ball es va decidir traslladar al Pavelló Firal de Remolins.

Divendres, 4 de setembre

La jornada s’inicià amb la celebració la XXI Festa dels Xiquets que va comptar amb diferents tallers, concursos de dibuix, gimcanes i altres activitats per als més petits de la casa.
El mateix dia es va celebrar la missa de la diada de la gent gran, el dinar de la gent gran i el ball. També es va fer un reconeixement a l’home i a la dona de més edat participants en la diada.
Per la tarda, va tenir lloc la XXII Caminada solidària “Mai caminareu sols” que organitza la Lliga Contra el Càncer i que aquest any va canviar el seu recorregut, finalitzant el seu trajecte a la plaça Barcelona.
En el marc de les Festes, també es va celebrar la Jornada Europea de la Cultura Jueva, amb una conferència d’Hilari Muñoz o actuacions i visites guiades al call per part de La Jueva de Tortosa, entre d’altres activitats.

Conferència “Els jueus a Tortosa. Apunts d’una història mil·lenària”, d’Hilari Muñoz

L’Aula Didàctica del Museu de Tortosa va acollir la conferència “Els jueus a Tortosa. Apunts d’una història mil·lenària”, a càrrec de l’historiador, Hilari Muñoz.
L’acte va ser presentat per l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va voler destacar “la important tasca que Hilari ha fet al Museu de Tortosa i la seva coneixença de l’Arxiu de la Catedral” i que “des de Tortosa hem de saber posar en valor i transmetre la nostra història”. Va desmentir també el fet que “la gent diu que en el marc de les Festes de la Cinta, la ciutadania no està al cas de les activitats culturals”, ja que, l’acte va comptar amb una nombrosa assistència.
L’historiador, Hilari Muñoz, començà la xerrada explicant que “fa 1.500 anys van arribar els jueus a Tortosa” i destacant “la seva importància a nivell europeu”.
Va fer referència a una de les peces més destacades de l’etapa jueva de la ciutat de Tortosa, la Làpida Trilingüe, que presenta una inscripció funerària escrita en hebreu, llatí i grec.
Explicà que la làpida fou descoberta al segle XVIII, adossada a la paret d’una casa. Va ser llavors quan es va descobrir que era única a Europa i adquirí una forta importància.
La làpida presenta un forat a la part de sota, ja que, va ser utilitzada com a llindar d’una porta. A causa del fregament continu amb la porta, el text grec està molt deteriorat i s’ha perdut la major part de les darreres frases. Aquesta làpida va estar exposada al claustre de la Catedral de Tortosa i des del 2007 forma part del fons de l’exposició permanent de la Catedral.
De l’etapa medieval – andalusí, destacà que “va ser molt important per a la ciutat de Tortosa i es conserven tot un seguit de peces excepcionals al Museu de Tortosa”.
A més, també va parlar de la figura d’Ibrahim Ibn Yaqub Al-Turtuxí, un escriptor que va descriure el pobles eslaus de l’Europa oriental a finals del segle X.
A continuació, va destacar alguns dels edificis més destacats del call i que encara es conserven actualment, com és el cas de la carnisseria, la sinagoga, les restes de la muralla on s’ubicava el Portal de Vimpeçol, les cases baixes a la vora del riu, el Portal dels Jueus o el Forn de Pa, entre d’altres.
Finalment, va tractar diferents episodis de conflicte entre la població cristiana i jueva, els intents d’expulsió dels jueus a la ciutat de Tortosa i els constants enfrontaments violents que van tenir lloc a la resta de Catalunya.
Va recordar també el cas del carceller de la ciutat que obligà a alguns jueus a fer-se conversos, la disputa teològica amb el Papa Benet XIII o el regal de les portes de ferro del Portal dels Jueus, per part del rei, per ser utilitzades en un altre castell.
En acabar la conferència, Pili Cugat, La Jueva de Tortosa, interpretà una petita mostra de cant sefardita a cappella.
També va tenir lloc el Concert de Festes de la Banda Municipal de Música de Tortosa, en el marc del Festival Ebre Terra de Vent, que aquest any, a causa de les possibles amenaces de pluja, es va traslladar al Teatre – Auditori Felip Pedrell.
Al llarg de les Festes de la Cinta, va tenir lloc el XIII Festival Internacional de Música Ebre Terra de Vent amb músiques vingudes d’arreu i per a tots els públics.
El Festival, organitzat per part d’Acadèmic i l’Ajuntament de Tortosa, va comptar amb diverses actuacions com La Dinamo – Music on cycles, Resacón en las Piernas, Drimuns, la Big Bang Valona, Mitja Cobla Els Cigalons, El Puntillo Canalla Brass Band i La Marmaille, així com el concert de la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona.
A més, el Festival que també tindrà lloc a l’Ampolla i a Deltebre, ha organitzat un concurs fotogràfic dels espectacles del Festival mitjançant Instagram.
A les 22:30h va celebrar-se el V Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa, on les colles participants al XXXII Correfoc de les Terres de l’Ebre van demostrar el seu domini del foc i minuts després s’inicià el correfoc amb el seu tradicional recorregut i que va posar punt i final a la plaça de l’Ajuntament on es va fer la gran encesa conjunta de totes les colles i l’espectacle final amb els focs d’artifici.
Durant la nit també va destacar el concert estel·lar d’aquestes festes, amb Els Amics de les Arts, un dels grups referents del pop català, que van celebrar el desè aniversari a l’escenari del Parc Municipal Teodor González. El grup, ja conegut a Tortosa, va aplegar una nombrosa assistència.

Dissabte, 5 de setembre

Acte de commemoració del centenari de l’empresa HIFE i exposició del bus històric nº 7, del 1928

De bon matí, l’estació d’autobusos de Tortosa va acollir l’acte de commemoració del centenari de l’empresa HIFE i la presentació del bus històric nº 7, del 1928, que feia el trajecte de Tortosa a Peníscola.
En primer lloc, el president de la HIFE a Tortosa, Jose Mª Chavarria, va explicar que “el bus emblemàtic tornarà a veure’s circular per les Terres de l’Ebre”. En relació a la trajectòria de l’empresa, va dir que “sense tots vosaltres no hauria estat possible” i va recordar el primer recorregut que va fer-se, des de Benassal a Fuente en Segures.
Per la seva banda, el secretari d’infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, va destacar “la importància del transport per a les persones”. Va voler fer una especial menció a l’empresa dient que “confiem amb HIFE per la seva responsabilitat i per ser al capdavant de tota la resta de companyies del país”.
Font, va esmentar el Pla de Mobilitat impulsat des de la Generalitat recordant “el compromís del Govern amb el transport durant els darrers anys” i que “respongui a les necessitats de les Terres de l’Ebre”.
Va insistir en que “hi ha reptes de futur molt importants com la multi modalitat de serveis” i, finalment, va felicitar a la gent de les Terres de l’Ebre per la seva lluita i per ser “amatents a les propostes assenyades”, ja que, només així, “no seran necessàries les plataformes de Trens Dignes”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va dir que “som afortunats de tenir empreses com la vostra” i que “celebrem els 100 anys de bons emprenedors i de socis empresaris que s’han adaptat i han fet créixer la companyia”.
Va explicar que la companyia va poder tirar endavant per dos motius, “el seu personal, que treballa en una gran empresa i són bons dirigents, on l’equip ha estat fonamental al llarg dels 100 anys gràcies a la implicació dels treballadors i treballadores” i “pels usuaris, ja que, milions de clients a qui oferiu aquest servei, han respost amb aquesta confiança”.
Va destacar que “la recuperació del bus ens permet mirar al futur i al passat” i que “és una joia i tot un goig que torni a circular pels carrers de Tortosa”.
Bel, va afegir que “l’empresa és tot un referent per al conjunt del país perquè treballa mantenint i honorant el passat però, treballant per un futur” i que “no es podria escriure la història de Tortosa sense tenir en compte la HIFE”.
Pel que fa a la feina feta des del Govern de la Generalitat, va agrair la tasca del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila i va dir que “cal posar en valor la feina feta des del Govern en aquests moments complicats pressupostàriament”.
Finalment, va recordar que “els centenaris sempre són per celebrar-los i passar-ho bé” i que “el futur de la HIFE està en molt bones mans per garantir la tranquil·litat dels clients”.
L’acte es va concloure amb la interpretació de l’Himne de Tortosa per part de l’Orfeó Tortosí.
El tercer dia de festes va comptar amb la ja coneguda Ban cavalcada, amb els diversos elements del seguici festiu, els carros enramats, la Banda Municipal de Música de Tortosa i l’actuació de Joseret i la seva Rondalla.
A les 19:30h el Saló Verd de l’Ajuntament de Tortosa va acollir l’acte de lliurament de la bandera de la ciutat a la Congregació de Germanes de Nostra Senyora de la Consolació amb motiu del 200 aniversari del naixement de Santa Maria Rosa Molas.
Més tard, es va dur a terme l’Ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta, on hi van participar els representants dels municipis de les Terres de l’Ebre, de les entitats i pobles i de les penyes de la Cinta 2015.
L’acte va ser encapçalat pel seguici de la Cinta i per la Reial Arxiconfraria de la Cinta i la Bandera de la ciutat .
L’ofrena va finalitzar al Parc Municipal Teodor González, on la Banda Municipal de Música de Tortosa interpretà el pasdoble de Tortosa.
A les 00:00h de la nit es va fer el Monumental Castell de focs d’artifici de les Festes de la Cinta 2015, al marge dret del riu Ebre i per acabar la jornada va tenir lloc la Nit Revival amb la gran festa Imagina Ràdio i el seu espectacle “Ballem els 80”.

Diumenge, 6 de setembre, el Dia de la Cinta

Acte d’homenatge al Tortosí Absent

El dia més especial per a la ciutat de Tortosa, el Dia de la Cinta, va celebrar-se un any més, l’acte d’homenatge al tortosí absent.
L’acte pretén homenatjar, de manera simbòlica i alhora commemorativa, a totes aquelles persones que per motius diversos resideixen fora de la ciutat.
Any rere any, el Dia de la Cinta, s’obre un període d’inscripció per als tortosins i tortosines que han retornat a la ciutat per la festa major.
Sovint es poden trobar diferents testimonis que fa moltíssims anys que assisteixen en aquest acte emotiu, i que tot i fer més de 20 anys que no resideixen a la ciutat, segueixen estimant-la com abans. 
L’acte, celebrat a l’Espai Sant Domènech, va comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i dels familiars dels homenatjats i va iniciar-se amb la lectura del poema “Sospirs tortosins”, de l’escriptora ebrenca, Glòria Fandos.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va destacar que “és un acte que acull a totes aquelles persones que estan fora de Tortosa, que porten el record de Tortosa al present i que fan l’esforç de desplaçar-se fins a la ciutat en el marc de les festes”.
Va voler recordar que “hi ha gent que fa més de 40 anys que ve a l’acte i que té la ciutat de Tortosa present els 365 dies de l’any” i que “ajuden a transmetre la imatge del país arreu parlant de la convivència i de l’ajut dels uns als altres per viure el millor possible”.
Va explicar que “quan tornen a Tortosa poden anar veient els canvis que està patint la ciutat com la remodelació de la Plaça Mossèn Sol i les noves vistes de la Catedral al riu Ebre” i que “no només us tenen presents les famílies i els amics, sinó també l’Ajuntament”.
Finalment, va fer una especial menció a “totes aquelles persones que ja no hi són i que no ens han pogut acompanyar en la Diada” i va encoratjar els assistents a “gaudir del dia tant especial i a explicar que és un acte que val la pena i és molt bonic”.
El lliurament de les insígnies va ser a càrrec de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el regidor de Festes, Domingo Tomás, i la Reina de Festes.
L’acte també va comptar amb la interpretació del Pasdoble de Tortosa i de l’Himne de la Cinta, per part de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.
A les 12:00h, tingué lloc a l’Altar Major de la Catedral de Tortosa, la Solemne missa estacional, en honor de la Verge de la Cinta. L’acte fou presidit pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent i Vidal.
En acabar la missa es va fer el Ball de l’àguila de Tortosa en honor de la Verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles i les pubilletes.
Quan el ball es va finalitzar, les autoritats de la ciutat, els membres de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, les pubilles i les pubilletes, els gegants i la cort de bèsties i la Banda Municipal de música de Tortosa van anar fins a la plaça de l’Ajuntament on la Banda Municipal de Música de Tortosa va interpretar el Pasdoble de Tortosa i la colla castellera dels Castellers de Tortosa, amb l’ajut dels Xics Caleros, van aixecar el Castell de la Diada de la Cinta a la plaça de l’Ajuntament.
Per la tarda, La Lira Ampostina interpretà l’Himne de la ciutat en presència de les pubilles i pubilletes, les autoritats i els membres de l’Arxiconfraria, a la plaça de l’Ajuntament. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, fou l’encarregat de posar la banda de les Festes a l’estendard de La Lira Ampostina.
Tot seguit, es va fer la Solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta, presidida per l’Excm. I Rvdm. Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.
La processó va seguir el seu recorregut habitual amb l’acompanyament del seguici festiu de la Cinta, La Lira Ampostina i la Banda Municipal de Música de Tortosa.
Va comptar amb la presència de les autoritats de la ciutat, les pubilles i pubilletes i els membres de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta.
El primer majordom de l’Arxiconfraria, Francisco Faiges Borràs, va designar portador de l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria al Rvdm. Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid i vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola. El pendonista designà com a borlistes a la germana de la Consolació, Vicenta Miralles, superiora de la comunitat de l’Hospital de Jesús, i a la germana de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, Maria Teresa Torres, superiora de la comunitat de Jesús.
També va comptar amb la presència de la Congregació de la Santa Espina del municipi de Calaceit, en commemoració dels 200 anys de la custòdia de la santa Relíquia, durant la Guerra del Francès.
La bandera de la Cort d’Honor va ser portada per Immaculada Utges i Fabregat, en reconeixement a la seva implicació en l’esmentada associació i amb les borlistes Irene Fabregat i Bertomeu, la seva mare, i Mª Cinta Homedes i Utges, la seva filla.
Després de l’emotiva entrada de la Mare de Déu de la Cinta a la Catedral de Tortosa i de les paraules del Bisbe de Tortosa, l’Excm. I Rvdm. Enrique Benavent, es va fer la signatura al llibre d’honor de la Reial Arxiconfraria a la Sagristia de la Catedral de Tortosa per part de l’arquebisbe de Madrid i vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Rvdm. Carlos Osoro.

Declaració de la valoració de l’arquebisbe de Madrid, Rvdm. Carlos Osoro, en relació a la solemne processó en honor de la Verge de la Cinta

L’arquebisbe de Madrid i vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Rvdm. Carlos Osoro, explicà que “le ha impresionado ver todo un pueblo en la calle, pero sobretodo de todas las edades; niños, jóvenes, gente mayor...” i que “un pueblo así tiene presente y futuro. Presente porque es capaz de incorporar en sus vidas lo que dijo la Virgen María y futuro porque hunde las raíces en aquel que nos da seguridad y capacidad para entregarnos a los demás”.
Va agrair la invitació de la Reial Arxiconfraria de la Cinta per haver-lo convidat a la processó i va dir que “siempre estaré a su disposición ayudándolos en aquello que necesiten”.
Per la nit es va celebrar el Ball de les pubilletes al recinte de ball de l’Auditori Felip Pedrell, que va ser amenitzat per l’orquestra Vulkano i el concert de rumba catalana amb el grup Gertrudis, que celebrava els seus 15 anys de gira a Tortosa, i Los Gitanets i el Paiet Mauri, al Passeig Central del Parc Municipal de Tortosa.

Dilluns, 7 de setembre, Diada del Riu

XVI edició del Premi Ovidi Tobias “Dóna’m la mà”

L’últim dia de les festes va tenir lloc la XVI edició del Premi Ovidi Tobias “Dóna’m la mà” a l’Espai Sant Domènech. L’entrega de premis en reconeixement als valors humans van comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i de la Reina de Festes, entre d’altres.
En primer lloc, Mn. José Luis Arín, en representació del Bisbat de Tortosa, va dir que “són actes per aprendre i per retre homenatge” i que “si no hi ha testimoniatge del que es fa, el món no ho sabrà”.
El premi d’aquest any va ser atorgat al voluntariat de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, per la seva feina de col·laboració i l’aposta pels valors de la lectura al llarg de tants anys.
La representant de la Biblioteca Marcel·lí Domingo explicà que “el voluntariat forma part de la nostra vida perquè volem compartir el temps lliure amb els altres” i que “volem sentir-nos útils dins de la societat”. Va afegir que “apostem pels valors de l’amistat, la tolerància, el respecte...” i que “la gent que treballa i ens ajuda ens fa estimar i ens fa sentir estimats”.
Finalment, va recordar que “cal seguir treballant amb il·lusió i amb moltes ganes de millorar”.
Cal destacar també, que es va lliurar un diploma de reconeixement a la Parròquia del Roser per la commemoració del seu centenari.
En representació de la Parròquia, Mn. Ramon, va dir que “el lema de la parròquia és viure d’amor tot l’any” i que “la confluència de la gent compromesa amb la Parròquia és la que ens fa créixer”. Va mostrar-se molt satisfet amb el fet que “haguéssim rebut aquest reconeixement” i va afegir que “per molts esforços que es fan no són mai suficientment reconeguts i valorats i, és per això, que cal un bon lideratge i compromís”. També va felicitar els guanyadors dient que “la Biblioteca s’ha fet gran pels seus usuaris i aquest és l’al·licient que els ha d’animar a continuar treballant” i que “cal fer una crida perquè es facin voluntaris de la Biblioteca”.
D’altra banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va referir-se a les diferents entitats dient que “no fan les coses només per un reconeixement sinó que fan les coses pensant en la gent durant els 365 dies de l’any”.
En primer lloc, però, va voler dirigir un record a l’escultor del disseny del premi, Àngel Acosta, que ens va deixar recentment, dient que “sempre va ser una persona que feia bondat i compartia els ideals de Mn. Ovidi Tobias, és per això que cal tenir-lo sempre present des de la societat”.
A més, va dir que “si el premi serveix d’alguna cosa més que del reconeixement al guanyador és per donar a conèixer el bé que es fa a la ciutat” i que “sovint es diu que a les entitats els hi falten valors, però hi ha entitats sobrades de calors, compromís, feina i d’acció envers als altres”.
Finalment, va agrair “tota la gent que ho fa possible i tots els col·laboradors amb el Premi”, va felicitat els guanyadors, i en relació a la Parròquia del Roser, va dir que “sempre ha estat activa al llarg dels 100 anys i seguirà estant molt present a la ciutat”.
Per concloure l’acte, la coral Vent de Dalt, va interpretar tres cançons.
El darrer dia de les Festes va comptar amb diferents activitats com la cursa d’andròmines al riu, el Pal ensabonat i cucanyes, la nedada popular, el dinar de germanor de les penyes, el Concurs Obert de Pesca Infantil, el contacontes amb peluixos, a càrrec d’Irene López, el Campionat Intercomarcal de Guinyot o la Regata de Muletes de la Senyera de Tortosa.

Entrevista a l’organitzadora del Circuit de Penyes

En finalitzar els actes de la Diada del Riu, vam poder parlar amb Núria Lledó i Castillo, organitzadora del Circuit de Penyes de les Festes de la Cinta 2015, que fa gairebé 12 anys que n’és responsable.
Núria Lledó, va explicar que “les proves han anat evolucionant al llarg dels anys però els concursants segueixen sent igual d’obedients” i que “cada prova està organitzada per dues penyes, de les 24 que hi ha en aquesta edició”. Va dir que “les penyes les ha de dirigir algú que sàpiga el que són i que ho hagi viscut tota la vida” i que, de moment, “les proves més ben qualificades han estat les d’escenificació i la cursa de llits”. Va avançar també que si no cometien cap errada en les darreres proves, els guanyadors d’aquesta edició serien la penya “Guateque”.
Per la tarda es va celebrar la Festa del Cós Iris que va comptar amb la participació de les pubilles i pubilletes d’aquest any i també de les de les passades festes, ja que, l’any passat es va haver d’anul·lar a causa de les inclemències meteorològiques. A continuació, va tenir lloc la Festa Holi Colors, una divertida guerra de colors inspirada en les festivitats hindús i que ja s’ha fet ben popular arreu del món.
D’altra banda, cal esmentar que Tortosa va rebre la visita de la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona (BSDT 2015) que va celebrar els seus 10 anys de funcionament amb el concert que van oferir al Teatre Auditori Felip Pedrell i que comptava amb peces simfòniques i modernes ben originals, sota la implicació de tots els joves dels tres conservatoris de música de la Diputació de Tarragona i la direcció de Salvador Sebastià López.
I per acomiadar-se de les Festes, es va celebrar el tradicional concert amb música d’arrel “La Jota + Bella”, de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i amb la col·laboració de l’Esbart Reus Dansa i la Cobla Reus Jove, oferint un espectacle de cançons tradicionals i balls d’allò més especials per tal d’unir la jota ebrenca amb la cobla tradicional i la sardana catalana. Així doncs, prop de 40 músics i dansaires van interpretar l’espectacle que va posar punt i final a les Festes de la Cinta 2015, això sí, però, deixant un bon gust de boca a tots els seus espectadors.
La Traca mil·limetrada de fi de festa, novetat d’aquest any, va  protagonitzar una mascletada nocturna al bell mig del Passeig Central del Parc Teodor González que va servir per acomiadar definitivament les Festes.
Així és com, un any més, els tortosins i tortosines van poder gaudir de l’ambient festiu, els espectacles, els actes tradicionals, proves i concerts al llarg dels cinc dies de les Festes de la Cinta.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 7 de setembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada