divendres, 11 d’agost del 2017

Presentació de la XXI Diada dels Amics dels Castells


Els Miquelets actuaran a Tortosa amb motiu de la celebració dels 20 anys de l’associació dels Amics dels Castells

L’Associació d’Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa han presentat aquesta tarda els detalls de la XXI Diada de l’entitat. Aquesta edició s’avança en el calendari en motiu de la celebració dels vint anys de l’associació i per tal d’ubicar-la en un període més primaveral. A més, com a novetat, la Diada comptarà amb l’especial col·laboració dels Miquelets de Catalunya que recrearan els assalts de la Guerra de Successió des del peu de les Avançades de Sant Joan.
En aquest sentit, el president dels Amics dels Castells, Ramon Ruiz, ha explicat que “hem volgut donar-li una nova visió a la Diada organitzant una jornada d’oci i recreació històrica en quatre espais diferents” i ha encoratjat la ciutadania tortosina per tal que “vinguin a gaudir de la recreació i s’integrin en el context històric i patrimonial del moment”.
La jornada s’iniciarà a les 10:30h amb una desfilada dels Miquelets pels carrers de la ciutat que finalitzarà al Museu de Tortosa des d’on es faran les salves d’honor i la rebuda per part de les autoritats de la ciutat. A les 12:30h i a les 16:30h es duran a terme les recreacions dels assalts des de les Avançades de Sant Joan. Al mateix temps, a les 16:30h es farà una activitat per als més petits per descobrir el que es feia en els campaments de guerra i es podrà visitar el campament on es recrearà la vida dels soldats.
L’activitat, que ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament de Tortosa, també obrirà les portes de l’exposició sobre les fortificacions de la ciutat que es troba al polvorí de la primera avançada.
La regidora de cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Dols Queralt, ha volgut felicitar l’entitat per la renovació en la directiva i per l’aposta encertada del nou format de la Dida dels Amics dels Castells.
Pel que fa a l’associació dels Miquelets de Catalunya, el seu representant ha explicat que “feia molt temps que anàvem al darrere de fer alguna activitat a Tortosa perquè té unes fortificacions i un patrimoni molt importants” i que “tenim l’objectiu que esdevingui una tasca anual en el calendari de la ciutat per tal de donar a conèixer el patrimoni”.
Des de l’associació dels Miquelets, creada el 2005, es té com a objectiu donar a conèixer com era el poble català i el seu exèrcit, com actuaven, per què ho feien o com vestien en l’època de la Guerra de Successió del 1714. Per a l’associació aquesta tasca ha comportat un alt rigor històric s’ha pogut assolir gràcies a obres com un Manual del s. XVIII.
Finalment, el seu representant ha explicat que a Tortosa hi vindran els soldats del regiment de la Diputació del General i el regiment dels fusells de muntanya i ha explicat els detalls de la indumentària de cadascun dels regiments.
L’acte de presentació s’ha conclòs amb la projecció del curtmetratge dels Miquelets “Vèncer o morir”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 12 de maig del 2016



Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada